Zprávy ze života #62: Gabor Maté, moje traumata a naděje

Zde jsou Zprávy ze života #62, věnovaná dozvukům návštěvy Gabora Matého v Praze a tématu traumatu. Minulá čísla Zpráv naleznete zde. Pokud moje Zprávy nedostáváte a chtěli byste, objednejte si je zde

Letošní jaro bylo plodné - byl tu Gabor Maté, se Slušnou firmou jsme pokračovali v pořádání sešlostí, natočili pár nových rozhovorů, podepsali jsme práva na dvě hustý knihy, u dvou (staro)nových jsme vydali nová vydání … já, na stará kolena, vstoupil do Českého zahrádkářského svazu a letos zahradničím jako už léta ne. 

Dozvuky Gabora Matého

25.-26.5. jsme doma slavili narozeniny a setkání s Gaborem byl ten nejlepší dárek, který bychom si mohli přát. 

Právě Gabor patří k lidem, kteří ve své práci upozorňují na to, že přirozenými důsledky života v moderní společnosti je to, že jsme odpojení od svých emocí, odcizení od ostatních lidí, od práce ve smyslu naplňující tvorby a od přírody, která je pro nás dnes bezednou ledničkou a bezedným odpadkovým košem (zde). 

Bohužel víte, jak funguje lidská mysl: to časté vyhodnotí jako normální a “normální” je ze své podstaty neviditelné. Je dnes proto normou, že jsme často zmatení a ztracení, a že zmást nás (přestože dnes máme informace, o kterých se našim předkům ani nesnilo) ještě víc, je ultra-snadné. O moderní zmatenosti zmínka např. zde

Člověk se během stovek tisíc let vyvinul v širších rodinných smečkách a aby byl zdravý a šťastný, potřebuje milovat, tvořit a někam patřit. My jsme dnes už několikátá generace, které jsou tyto základní potřeby ve velkém odpírány. Nemožnost milovat, tvořit a někam patřit (ať už v důsledku chudoby, válek nebo dnes manipulativního konzumu a znovu chudoby) se projevuje hlubokými vnitřními zraněními, pro které existuje řecké slovo “trauma”. A právě Maté má obrovský dar tyto souvislosti srozumitelně, na vlastních příkladech, bohatě podložených vědeckými výzkumy, vysvětlit. 

Člověk se během stovek tisíc let vyvinul v širších rodinných smečkách a aby byl zdravý a šťastný, potřebuje milovat, tvořit a někam patřit. My jsme dnes už několikátá generace, které jsou tyto základní potřeby ve velkém odpírány.

Fascinuje mě, že Maté během okamžiku vyprodal Hybernii (cca 900 míst), a to až tak, že zájem strhl vstupenkový server a prodalo se o 150 lístků víc (noční můra každého organizátora).  

Já sám pocházím z hluboce traumatizované rodiny, která jako by vypadla z Matého knih - generační traumata s kořeny bůhvíodkud, individuální traumata s kořeny v dětství, závislosti, domácí násilí, poruchy chování, neexistence vlastních hranic a nulový respekt vůči hranicím ostatních,... Teprve, když Maté v Hybernii mluvil o tom, jak klíčový je pro naše dospělé životy porod, jsem se od své maminky dozvěděl, jak obtížný byl ten můj, jakými kotrmelci jsem si prošel ihned po narození a pak v prvním měsíci mého života. Do té doby jsem si myslel, že moje občasné pocity prázdnoty, osamělosti a moje závislosti mají hlavní kořeny v tom, že mě maminka dala do jeslí když mi nebyl ještě rok... Od Hybernie to vidím pestřeji.

Maté říká: “Žijeme v traumatizované společnosti vedené traumatizovanými lídry.” Nikdo vůči tomu nejsme imunní, jedeme v tom všichni. A buď nás (a naše okolí) naše traumata pomalu (z)ničí nebo je využijeme jako učitele, pochopíme je a jejich kořeny, začneme se uzdravovat a přehodíme (alespoň zčásti) výhybku, po které (po)jedou naše děti. To je moje naděje, můj vděk za Matého práci a moje obrovská motivace v šíření jeho myšlenek v naší jazykové zóně. 

“Žijeme v traumatizované společnosti vedené traumatizovanými lídry.” Gabor Maté

Matého návštěva v Praze měla a ještě bude mít řadu zajímavých dozvuků - zatím toto: Rozhovor v Respektu, Rozhovor v Psychologii, toto krátké video například. My jsme konečně dorazili práva na jeho novou knihu. U oběda (viz fotka v úvodu) jsme se nasmáli, že jsme vlastně oba napsali stejnou knihu, akorát se jmenují různě (moje Dobrý život, Gaborova Mýtus normálnosti). Nebýt covidu, ani jeho ani moje kniha by nevznikly a zaujalo mě i to, že jsme si při tvorbě oba prošli jistým penzem vyčerpání a úzkostí. 

Gabora, Zayu a Maurizia pobavilo, když jsme jim řekli, že Gaborovy knihy, že Gabora jme objevili v dokumentární trilogii Zeitgeist (2007-11). Na vydání jeho knih v češtině jsme ale sbírali odvahu několik let. A když jsem ji pak našli (díky za to našemu švédskému sousedovi Magnusovi a několika kamarádům z internetu), knihy byly dlouho okrajové. Vše se změnilo potom, co i do Česka dorazil film Moudrost traumatu. Od té chvíle nestíháme jeho knihy dotiskovat: V Říši hladových duchů II. jsme skládali v dubnu, Držte si své děti III. před dvěma týdny, Roztěkaná mysl II. se tiskla včera a Když tělo řekne NE III. jde právě do výroby. Ufff. Makáme, bude líp. 

Pro mě je to obrovská vděčnost a naděje, že právě tato hluboká témata si našla cestu z okraje do mainstreamu. Jeho vystoupení v Hybernii by mělo být k dispozici i ze záznamu s titulky. Jak se ke mě dostane, pošlu.   

Tolik ke Gaborovi a tématu traumatu. 

Matého knihy byly dlouho na okraji. Vše se změnilo s filmem Moudrost traumatu, který jeho práci dostal mnohem blíže k mainstreamu. 

A co jinak?

Dobrý život

Co se týče mé knihy Dobrý život, jsme s kolegy po uši zahrabaní v 2. vydání. Kdo byste chtěli nějakou mojí knihu, mrkněte na Třináct tisíc dní (je to aktuálně jediná, která je k dispozici i v papíru) a můžete-li pomozte mi právě tuto rozkřiknout mezi lidi. Na to, jak nadšené na ní dostávám odezvy, tak se sama šíří od začátku prach-mizerně.  

Sláma v Botách

Po dlouhatáááánské době se nám podařilo dotisknout dlouho vyprodanou Slámu v botách. Obě Veroničiny knihy o cestě z uhnané anonymity velkoměsta zpět ke kořenům, k lidem a jídlu si tak dnes můžete pořídit v tomto balíčku.

Hostina a Jeden odstavec

Hostina z kuchyně a z pera mojí manželky Peťky zaznamenaná objektivem našeho kamaráda Pavla Ovsíka je kniha o tom, jak jídlo svádí lidi dohromady, jak se v Česku ke skutečnému jídlu dostat, jak s lehkostí vařit pro více než deset lidí a o magii hostění. Jsme před finišem sazby a do prázdnin snad půjdeme do výroby. Už máme doma maketu, mě se moooc líbí. Stejně tak jde do výroby Jeden odstavec denně, který doma už zoufale vyhlížím, poněvadž jsme poslední měsíc vypadli z našeho každovečerního "kostko-rituálu" :-). 

Propast

Propast je ta druhá kniha, na kteoru jsme podepsali práva. Je to jedna z knih, která mi za poslední období otevřela oči dokořán (doslova!). Vysvětluje, jak se stalo, že se svět dnes dělí na bohatý sever a chudý jih a odkrývá jednu obří boudu, která měla být utajena. Rok jsme na tuhle knihu hledali odvahu, zatímco jsme pátrali po někom, kdo by ji v Česku vydal. Nikoho jsme nenašli a protože já si myslím, že tento příběh si zaslouží zná i Češi/Slováci, jdeme do toho. U obou těchto připravovaných knih (Mýtus normálnosti a Propast), potřebujeme někoho, kdo by jim udělal nějakou unikátní obálku. Víte-li o někom, kdo by se do těchto dvou projektíků chtěl a uměl zapojit, propojte nás. Díky. P.S.: Koncem prázdnin vychází Hickelovi jeho druhá kniha: Méně je více. Až bude, napíšu. Též absolutní must read. 

Rozhovory

Na Slovenském rozhlasu se bavíme o tom, jak funguje svět a kde dnes hledat naději. S Markétou Trubáčkovou, spolu-zakladatelkou Maříže o vývoji řemesel v Česku po roce 1989, o vývoji keramické branže a o všem, čím si v Maříži od roku 1990 prošli. S Irenou Rybníčkovou, s předsedkyní Vrátka z.s. o tom, jak funguje tato zázračná třebíčská firma, která existuje proto, aby vracela lidi do života. S eko-zelinářem a naším živitelem Milošem  Kurkou o tom, jak obtížně se dnes žije drobným bio-zemědělcům. 

Přednášky 

David Sulík: Co jsou to místní měny a jaké dnes existují; Daniel Bezányi: Jak funguje centralizovaný měnový systém, proč potřebuje i ten místní a co jsou Prokopy; Josef Dvořáček: Jak funguje Sonnentor?Marketing vs. mattering: Jak se z cílové skupiny stát znovu lidmi a jak nabídnout své služby bez skryté manipulace - v tomto blogu najdete moji poslední přednášku o tom, jak funguje marketing a přednášku Míšy Thomas o tom, co je mattering jako alternativa marketingu. A pak velmi, velmi doporučuji Helenu Norberg Hodge na evropském setkání k tématu nepodmíněného základního příjmu (video v angličtině - must see). Více viz její vele-důležitá kniha. Tato její přednáška by měla být časem k dispozici i s titulky, až bude, pošlu.

Podzimní Důlek

Vypsal jsem podzimní Důlek (25.-28.9.) - viz: Pozdrav z posledního Důlku

Něco k online čtení:

Škola života v Montessori na Beránku (6. díl Příběhů z okraje); Co se stane, když vám ujede poslední spoj aneb vize veřejné dopravy;  Iluze nebo deziluze aneb Jak skutečná je skutečnost; Ekonomická a směnná hodnota, extrakční a reciproční byznys model; Místní měny: Jaké jsou jejich základní druhy a rozdělení; Ekonomická globalizace jako základ našeho systému

Jak jsem psal, vstoupil jsem letos do Zahrádkářského svazu. Převzali jsme drobnou zahrádku v zahrádkářské kolonii v sousedních Cholupicích (15 min na kole), kde celé jaro trávím dost času. Poslední dobou potyčkami s invazemi slimáků. Do toho pomáhám se zahradou u rodičů (Čenkovice) a pak máme jednu malou doma. Od pátku teď jedu v zápřahu, ruce mám většinu dní zabořený v hlíně, neboť toho jsou aktuálně mraky na jednocení, přesazování, zaštipování, vyvazování, sklízení,... Včera jsem jednu chvíli pocítil tu terapeutickou moc, jako půda (a práce v zemědělství) má. Doporučuji všem, kdo mohou. 

Na závěr jedna z věcí, která mě poslední zny zaujala na CZ internetu: Apolena Rychlíková z A2Alarm napsala na twitter jeden ze svých komentářů s tématem chudoby. Na to jí Mirek Topolánek (ODS, jeden z minulých předsedů vlády) napsal, že je "mimořádná kráva". Na twitteru se následně strhla výměna, která je učebnicovou ukázkou rozdělené a kolabující společnosti (i kdyby se nakrásně časem ukázalo, že to byl hoax, reakce obou stran byly ne-uvěřtelné). Tak pokud jste nezaznamenali, doporučuji silným povahám jako ilustrativní experiment ke studiu stavu společnosti.  

O prázdninách plánujeme (kromě doladění 2. vydání mé poslední knihy) prázdno a výdech - tím jsem ostatně začínal. Jen 14.7. jedeme s rodinou na festival Žijící srdce, Jindřichovice pod Smrkem, kde jsem přistoupil účast. Tak třeba tam na viděnou. Jinak krásné prázdniny! 

Tolik Zprávy #62. 
Předešlá čísla Zpráv najdete zde
Děkuji a mávám!

Tomáš

____________

Kde se můžeme vidět: Akce
Moje knihy: Knihy
Všechny moje články: Linktree 
Peoplecomm: Zde - Pomozte nám šířit důležité knihy. Díky.
Slušná firma: Zde - Propojte nás s podobně smýšlejícími firmami. Díky.