1/2 rok na nalezení důlku

Včera jsem se snažil popsat detaily workshopu Peníze, nebo život?. Dnes chci udělat bledě-modré pro Silné stránky. To mi přijde mnohem snazší, neboť je letos na podzim pořádáme už po páté. Navíc je to snad to nejkonkrétnější a nejpřímočařejší, co děláme. A ZDE je jedna konkrétní zkušenost s workshopem.

Smyslem tohoto, cca půlročního programu, bylo vždy "hledání talentu a vášně", tj. přebudování profesního života. Podstatou je metoda, která staví na zjištěních pozitivní psychologie, za kterou stojí především Marcus Buckingham a také Jenifer Fox (která jí šíří ve vzdělávacím systému). Tato metoda definuje silné stránky jako činnosti. Silná stránka je tedy činností, ve které jsme A. úspěšní (výsledek), na kterou se B. těšíme (před), během které jsme C. ve stavu proudění (průběh) a po skončení se D. těšíme, až se k ní budeme moci opět vrátit (po). Pokud jste četli (a máte po ruce) Peníze, nebo život?, zalistujte si na str. 250, ať víte o čem mluvím.

Aby bylo možné se silnými stránkami opravdu pracovat, je třeba na ně nahlédnout jako na činnosti, ve kterých jsme úspěšní (výsledek), na které se těšíme (před), během kterých jsme ve stavu flow (průběh) a po jejichž skončení se těšíme, až se k nim budeme moci opět vrátit (po).

Mně osobně tato metoda změnila život. A to doslova. Dlouho jsem přemýšlel, proč někdy za dopoledne napíšu deset prima článků (a navíc mě to šíleně baví) a jindy to po dvou hodinách trápení zabalím a výsledek nakonec zahodím. Nebo proč je někdy práce se skupinami něco, co nechci aby skončilo a občas je to trápení, které bych už nechtěl opakovat. Najednou jsem věděl, kam a jak se dívat. Začal jsem vidět detaily své práce, které mi dřív unikaly a já tak vlastně mnohdy ani moc netušil, do čeho jdu. Z dnešního pohledu šílené plýtvání a vlastně i trochu hazard. Kdybyste jen věděli, co já už strávil života na workshopech, přednáškách nebo poradách, kde jsem nakonec zjistil, že vůbec nechci být...

Člověk se vyvíjí a nalezení silných stránek tak není na furt. Mně tento fakt dochází zhruba 2x ročně. Tak například minulý půlrok jsem měl hromadu veřejných přednášek. Vyzkoušel jsem si v koncentrované formě skupiny od 5 do 600 lidí, formální i neformální, od 5 minut po tři hodiny, ráno i v noci, svěží i vyčerpaný, s lidma, kteří si to vybrali i těmi, které tam někdo poslal, v korporacích, manažerských konferencích, školách, i na vlastních přednáškách. Nasbíral jsem tak hromadu studijního materiálu. Shodou okolností jsem v tom období v nepřednáškové/neworkshopové dny dojížděl čtyři hodiny denně do školy (s naší Valérií), spolu-pečoval o nemocné děti (v zimě jsme dost marodili) a do toho se účastnil desítek pracovních projektů. Navíc jsem, po třech letech s relativně nespavým dítětem (Valentýna), už chronicky dost nevyspalý. Vydatně jsem to pozoroval. A výsledkem (tedy má silná stránka) je toto:

"Dobře připravený interaktivní projev na téma dle vlastní volby pro skupinu 20 - 150 připravených, otevřených lidí, které téma opravdu zajímá v neformálním prostředí bez nutnosti hlídat čas. Ideální doba je mezi 9.00 a 17.00. Podmínkou je být předtím 100% vyspalý. Vyhovuje mi šňůra několika dní přednášek/workshopů najednou, střídaná obdobím odpočinku."

Druhý příklad (druhá silná stránka) se týká mého psaní. Převážnou část minulého roku jsem věnoval dokončení své knihy a nasbíral jsem tak další studijní materiál na to, jak psát víc tak, aby to byla "světová třída" :-) a míň tak, že píšu do koše. Zde je výsledek:

"Klidné místo poblíž lidí (na doslech). Ideálně mimo Evropu nebo alespoň mimo Prahu. Skvělý je vlak. Vyspalý, odpočatý. Ideální čas je 5.00 - 15.00 (v závislosti na části roku). Pohodlné sezení, příjemné místo. Zobání, zelený čaj a bezedná voda. Špunty do uší. Rozkreslené schéma/kostra a podklady. Jako součást knihy. Off-line! Na čas: 90-120 minutové bloky střídané 15-20 min pauzami."

Pokaždé, když si tyto dva odstavce přečtu cítím obrovské AHA! Jakoby celé moje tělo najednou kývalo na souhlas v tom, na čem vlastně stojí moje radost i úspěch v těchto dvou konkrétních činnostech ("výsledek, před, na, po" - viz definice silné stránky výše). Na jednu stranu je to hyper-jasné. Ale pokud si to nenapíšu, neudělám to. Prostě je to zpravidla jinak. A pak se mi stane, že píšu večer, bez špuntů, bez času a výsledek je žalostný. Nebo kývu na přednášky/workshopy s krátkými formáty, večerními termíny, předem se nevyspím a je to boj. Sepsat si to znamená úplně jiný (nejenom profesní) život. Důlek. Radost i úspěch. A tím i peníze.

Přesně to je výstupem Silných stránek. Věty, souvětí či odstavce, po jejichž přečtení se vám (a to pouze vám!) rozbuší srdce a vy (pouze vy) víte, že TO JE váš ideál. Když se podle toho zařídíte, budete milovat, co děláte a navíc vás za to ostatní velmi pravděpodobně i poplácají po ramenou (tedy vás za to i zaplatí). Celý půlrok tak budeme společně cvičit metodiku, která tohle (= najít váš důlek) dokáže. Nic víc. Nic míň. Jen důlek.

Tento podzim se bude od předchozích čtyřech ročníků dost lišit. Zaprvé jsem dopsal Peníze, nebo život? a došla mi celá řada nových souvislostí. Mimo jiné, pracuji nově s konceptem důlku. A potom, první ročník byl třídenní, druhý a třetí čtyřdenní (2 + 1 + 1 den). Letos jsme se rozhodli pro celkem 6 dní (2 + 2 + 2) vždy s přespáním. Opakovaně totiž zjišťuji, že to nejzajímavější se odehraje večer a následně potom 2.den. Stejně jako workshop Peníze, nebo život? stojí i Silné stránky na třech nohách -  a) tři dvoudenní setkání, b) projekty mezi setkáními a c) samostudium. Při společných setkáních se věnujeme z poloviny experimentům, cvičením a hrám s cílem hledání důlku a z poloviny koučování v menších skupinách, v obou částech vč. společné reflexe. Projekty mezi setkáními se zaměřují opět pouze na hledání důlku. Jedná se především o vlastní projekty, zapojení se do cizích projektů, sebe-pozorování, cílený pobyt mimo komfortní zónu, a cílené získávání zpětné vazby. Samostudim - kromě Peníze, nebo život? pouze vybrané články, videa a další on-line zdroje (např. testy osobnosti).

Stejně jako workshop Peníze, nebo život? (PNŽ) jsou i Silné stránky pro lidi na křižovatce, kteří ocení časově ohraničenou spolu-práci ve skupině. Na rozdíl od PNŽ se však věnují jednomu jedinému tématu. O to víc do hloubky. Cena je 19360,- Pokud vás zajímá proč je to právě tolik, podívejte se do blogu o workshopu PNŽ. Přihlášky uzavíráme 15.9. K dispozici je pouze 15 míst. Další možnost bude na jaře 2014 či až za rok podle mé kapacity. Jakékoli otázky rád zodpovím: tomas@peoplecomm.cz.

Pro pocit se podívejte na sestřih z jednoho setkání v loňském roce:

Zde je pozvánka, kterou jsem dělal na jeden z minulých běhů:

fotky z dvou setkání z minulých let:

a zde další set: