Spiknutí žárovek

Kamarád vlastní Mini rok výroby 1965. Dodnes má původní žárovky. Já měním žárovky u našeho Peogeota (rok výroby 2005) dvakrát do roka. A to jezdím minimálně. Dlouho mi nešlo na rozum, proč to tak málo vydrží... stejně jako u počítačů, tiskáren, kuchyňských spotřebičů, obuvi, oděvů, vlastně dnes skoro u všeho. Dlouho jsem dumal o tom, proč je všude tolik šmejdů, proč se to dnes tak brzy porouchá. Až jsme narazil na Spiknutí žárovek (nahoře), který se věnuje jednomu z klíčových principů, na kterém dnešní podnikání staví - na tzv. plánovaném zastarávání.

Ve filmu se dozvíte o výrobcích žárovek, kteří se ve dvacátých letech minulého století jako první branže dohodli, že cíleně a plošně sníží životnost žárovek z tenkrát běžných 2500 hodin na průměrných tisíc. Uvidíte tam třeba i silonky od Dupontu, které bylo možné původně použít jako tažné lano za automobil a dozvíte se, že tak kvalitních silonek ale Dupont moc neprodal a proto poslal své inženýry zpět, aby vyvinuli ty dnešní, na kterých máte běžně po jednom, dvou použitích, oko. Pochopíte tu i to, proč vám tiskárna přestane z ničeho nic tisknout. Zde podobné video:

Je to logické. V systému, jehož hlavním cílem je nekonečný růst, který stojí právě na spotřebě, je třeba spotřebovávat. A pokud byste si kupovali, co vydrží budete spotřebovávat méně. Jenomže to je právě to. Jak píšou Yvon Chouinard a Vincent Stanley v knize Zodpovědná firma, jestli něco potřebujeme změnit je to právě kvalita toho, co vyrábíme. Je nutné, abychom se svým způsobem vrátili do dvacátých let minulého století a začali vyrábět méně, ale za to násobně kvalitnějších věcí. Věcí, které jsou - jak říkají američtí kamarádi built to last - vyrobeny, aby vydržely. Patagonia je jedním z příkladů, jak na to.

Pokud vás plánové zastarávání pobuřuje podobně jako mě, prosím zkuste udělat tři věci: 1. Začněte volit zodpovědněji svými penězi - tj. utrácet pouze za to, co vydrží a čehož výroba poškodila planetu a člověka v minimální míře. 2. Pokud se vám líbí kniha Zodpovědná firma, pomozte mi ji dostat do poslední české firmy. Pro mě je to jedna z nejlepších prací, která ukáže, jak z tohohle bludného kolotoče ven. 3. Navrhněte, co jiného můžeme udělat proto, abychom to změnili. Díky!