Škobrtnout o štěstí

Škobrtnout o štěstí

Foto: nelogua

Knížku Škobrtnout o štěstí Daniela Gilberta, profesora psychologie na Harvardově univerzitě jsem přečetl jedním dechem. Ve zkratce je o tom, jak jako lidé klameme sami sebe, když zpětně hodnotíme minulost či přemýšlíme o budoucnosti.

Knížka je členěná do šesti kapitol, z nichž každá se zaobírá jedním aspektem sebeklamu. V každé z nich na nás autor chrlí výsledky jednoho psychologického výzkumu za druhým. Přesto nejde o suchý popis, ale spíš o zábavnou koláž prokládanou vtipnými postřehy a humorem.

Knížka mě zaujala tím, že neprobírá akademická témata, ale vysvětluje spoustu našich postojů a jednání:

  • Proč se nám tak často zdá, že náš politický oblíbenec v televizní diskuzi nahlavu porazil svého odpůrce?
  • Proč máme pocit, že si pokaždé stoupneme do špatné fronty, když všechny ostatní postupují rychleji než ta naše?
  • Proč v životě litujeme více toho, co jsme v životě neuskutečnili, než toho, co jsme udělali?
  • Proč při jídle v restauraci s partnerem navzájem ochutnáváme své pokrmy? Proč to neděláme hned, ale až po nějaké době?
  • Proč jsme tak chytlaví na obchodní slevy libovolného druhu?
  • Proč nejsme dobří v předvídání budoucnost a proč naše předpovědi více než cokoliv jiného vypovídají o době a našem stavu, kdy jsme je udělali?
  • Proč drobné nepříjemnosti nazýváme špatnými zatímco o velkých tragédiích, které se nám v životě dějí, často mluvíme jako o daru či něčem dobrém?

Musím se přiznat, že čím déle jsem knížku četl a čím více jsem se dozvídal o našich sebeklamech, tím víc se moje nálada zhoršovala a tím více mě zajímalo, jestli pro nás existuje nějaké „světlo na konci tunelu“. Autor v poslední kapitole navrhuje způsob, jak se rozhodovat lépe: dát na radu někoho, kdo v obdobné situaci v minulosti byl a využít méně vlastního úsudku. Sám je ale skeptický k tomu, že by jeho rada našla mnoho následovníků. Ne náhodou. Vzpomínáte na konstatování zkušenějších, že „na to si musí každý v životě přijít sám“?

P. S.: Pusťte si jedno z vystoupení Dana Gilberta na Tedu – s českými titulky (díky za ně!)

Pro zobrazení titulků klikněte na View subtitles → Czech