Seriál o svobodě. Díl 5 & 6

Přátelé, jsou tu dva další díly seriálu o Svobodě v práci jako o jednom z přístupů k organizaci firem tak, aby byly lidštější, flexibilnější a inovativnější (na oblečení je zřejmé, že jaro je tady). V konečném důsledku tedy zdravější, šťastnější a ekonomicky úspěšnější. Dřívější díly naleznete ZDE. V díle 7. a 8. se budu ještě věnovat rozdílu mezi hierarchicko-byrokratickým a svobodnějším světem a od dílu č. devět už půjdu na jednotlivé principy. Ty jsou, z mého pohledu, tím hlavním vodítkem pro přechod na svobodnější, lidštější principy.

V pátém díle se snažím říct, že internet nám dnes ukazuje to, jak budou vypadat firmy budoucnosti. Pěkně o tom mluví Gary Hamel v této přednášce. Mimochodem, kdo už jste četli Na čem dnes záleží, podělte se o názor. Věřím, že tato kniha by mohla změnit to, jak se u nás podniká (teda pokud jí trochu pomůžeme, aby se dostala mezi ty správné lidi).

V šestém díle jsem vytáhl jednu z mých oblíbených metafor, kterou se snažím ukázat na rozdíl mezi světem hierarchie, příkazů, procesů a kontroly a světem pochopení lidské přirozenosti a nastavení procesů tak, aby lidé mohli být lidmi a dělat, co je jim vlastní. Dnes jsem u Valérky ve škole narazil na velmi originální řešení potíže s pánskými (tedy chlapeckými toaletami). Místní chlapci se rozhodli záchody zamykat a kdo tam jde, musí se zapsat. Tak se snaží vypátrat, kdo že jim to tam čůrá na podlahu :-).

Připomínám tři blížící se akce s tématikou svobody v práci: