Seriál o svobodě. Díl 3 & 4

Čau kamarádi, zdravím z vlaku Ostrava - Olomouc, za mnou fascinující den v Ostravě a přede mnou poslední dubnová přednáška v rámci projektu Peníze, nebo život? v Olomouci. Zkušenosti z celého toho "mini-turné" zkusím popsat příští týden. Nyní chci pouze přidat dvě nová videa ze seriálu o Svobodě v práci (už jsem je dával na FB a twitter) jako o přístupu k organizaci firmy tak, aby v ní většina lidí mohla dělat, co dělá ráda (zde je díl 1 & 2). Aby se, jinými slovy, firma stala především flexibilní a inovativní a uspěla tak v hyper-konkurenčním 21.století (jak o tom pěkně vypráví Na čem dnes záleží). Není už "za 5 min 12", tj. nejvyšší čas fungování přenastavit fungování našich firem a škol?

Zde je díl č. 4 o dalších "humanizačních iniciativách":

V ČR a na Slovensku registruji následující inciativy.  1. Vědomý business, za kterým stojí Tereza Kalinová. Zde je krátké představení z minulé Svobody Naživo.

2. Lýdia Sirotová a její Štastie v práci - též představení ze Svobody Naživo.

Na Slovensku je pro mě nejviditelnější asi Jano Košturiak a jeho iniciativy jako např. "Podnikanie s ludskou tvárou" (mimochodem jeho knihy naleznete i u nás v eshopu). Oblíbil jsem si "Zodpovedné podnikanie"  a samozřejmě se raduji se z aktivit kolegů okolo "Slobody v praci". V ČR miluji především "společensky prospěšné podnikání" nebo "transparentní podnikání". Za zajímavý počin považuji Punkové podnikání kamaráda Pavla Ovesného a osobně za "humanizační" snahu považuji i populární coaching - u nás např. koučing centrum (avšak pouze pokud je cílem lidská přirozenost).

Mimochodem, 20.5. od 18.30 v Era Svět pořádáme na téma svobody v práci (s malým "s" !!!) panelovou diskuzi, které se účastní právě Tereza Kalinová (vědomý byznys), Lenka Zelingerová (koučing centrum) a Robert Peňažka (Yinachi) - více zde. Moderuje Robin Čumpelík z Creative gate.

Mezi další možnosti, jak zorganizovat firmu tak, aby byla lidská, tvořivá a tedy inovativní patří např. Hamelův Management 2.0, Coop/Družstevnictví, Conscious capitalism, Spirituality at work, Happiness at workROWE, PEAK, Workplace democracy, Conscious business, Holacracy, Social business, Sharing economy, Buddhist Economics a jistě mnohé další. Pokud víte, doplňte.... Jinak, všímáte si, jak moc se i svět byznysu mění? Kolika lidem už začíná docházet, že armádní model generálů, strategií, divizí, útvarů, taktik, pod-řízených,... patří dvacátému století?

Jinak na téma Svobody v práci pořádáme v květnu první přednášku pro jednotlivce (do té doby jsme to dělali pouze pro firmy). Je tam zatím přihlášených "5 lidí" tak si říkám, jestli to nikoho nezajímá nebo zda se k vám nedostala informace? Jak je to?

P.S.: Jinak máme stále více přání o knihu Peníze, nebo život? s věnováním, jaksi "mimo systém". A tak, pokud o to budete stát, můžete nyní v našem e-shopu vyplnit políčko "věnování" a půjde to vše, sice déle, ale snáž. A od včera si můžete všechny naše knihy koupit osobně ve VivaOstrava.

Mějte se!