Přednáška z Webexpa 2010

Je to právě týden, co je venku video z přednášky z letošního Webexpa. Pro mě je to v tomhle století poprvé, co jsem měl možnost se zahlédnout na videu a mraky věcí mi na tom došly…

Už jsem psal (Mluvení před lidmi), že vyprávět před lidmi pro mě bývala noční mega–můra. I když z nějakého důvodu vždy dost lákavá. Proto jsem to vloni po dlouhé době zkusil a bavilo mě to. A bavilo to i lidi. Pochopil jsem také, že je to jeden z nejlepších způsobů, jak sdělit své poselství. V mém případě, že je přece možné pracovat jinak! A protože jsem si v životě už ověřil teorii 10000 hodin vím, že to bude chtít ještě mnoho a mnoho vystoupení, aby se dostavila potřebná lehkost a elegance. A proto letos rád vyprávím své téma komukoli, kdo je ochotný naslouchat.

Přednáška na Webexpu mě obrovsky bavila. Především proto, že tam bylo fascinující publikum a já tak odcházel se spoustou parádních dojmů. O to víc jsem byl zvědavý na to video. Nedostal jsem se ale přes pět minut. Vylekalo mě to nervózní žvanění, rádoby–vtípky a sprostota. Můj první dojem byl, že se vůbec neznám, přestože jestli posledních deset let na něčem dělám, je to právě sebepoznání. Uvědomil jsem si, jak důležitá je tahle forma zpětný vazby. Naprosto běžná třeba ve vrcholovém sportu, kdy sportovec s trenérem civí v pravidelných intervalech na videozáznam klání a rozebírají, co šlo a co šlo míň. Dostal jsem tak chuť s tím pracovat mnohem, mnohem víc, jak u sebe tak hlavně na našich seminářích. Prostě vidět a slyšet se – to nic nenahradí.

Přemýšlím taky o tom, kolik fascinujících lidí potkám každý týden, kteří mají v mnoha případech světu mnoho co sdělit. Ale oni často nesdělují – ani nepíší, ani nevystupují. Když se jich ptám proč, nejčastěji ze strachu z trapnosti (nebo si myslí, že nemají co říct). A tak místo toho, aby dělali to, v čem vidí nejhlubší smysl a informovali o tom svět, chodí od pondělí do pátku do práce a vydělávají na živobytí.

A já si říkám, že bych třeba mohl posloužit jako příklad týpka, který vylézá bez ohledu na to, že je to místy trapný, rozklepaný, ukecaný nebo hluchý. Ano, můžu se donekonečna vymlouvat na probdělý noci s Valentýnou a/nebo svůj únavový syndrom, a tedy v podstatě léta trvající chronickou únavu. Fakt je ale spíš ten, že jsem ve vystupování před velkými skupinami stále na začátku (ryba na suchu spíš než ve vodě). Vím to, a proto si nejsem jistý. Proto předtím i blbě spím (a když se k tomu přidá péče o dvě malý děti), tak je z toho často dost slušná únava, která moji vrozenou nervozitu jen násobí.

V sobotu jsem vylezl na TEDxu a bylo to v bleděmodrým to samý. Zase mě to moc bavilo. A zase ta nevyspalost, únava, nervozita a trapnost. Co se tématu týče, zcela záměrně jsem mluvil o tom o čem i na Webexpu, neboť si myslím, že pokud chceme změnit realitu, je třeba se nejprve shodnout na tom, jaká ta realita vlastně je. A já proto letos mluvím víceméně o… tom, že 8 z 10 z nás dělá práci, která nás nebaví. O tom, že v dětství to bylo naopak. O tom, že v rodině jsme se naučili o povinnosti, cukru, biči a také strachu z autority. Proto i moderní firma stojí právě na těchto čtyřech principech. Ve světě ale sílí hnutí za osvobození firem, které buduje svůj přístup k organizaci a práci na něčem jiném. To je mé hlavní letošní sdělení, jak na webexpu, na TEDu, tak i na jiných vystoupeních nebo vysokých školách. Příští rok už nás snad bude mnohem víc, kterým těšení se na víkend nepřijde normální a já se tak budu moct posunout ještě více do příkladů fungování nové, svobodné práce.

Jestli se na to webexpo rozhodnete podívat, nesuďte to tedy příliš krutě. Spíš zkuste zapátrat po vašem příběhu, po poselství, které máte pro ostatní, po tom jak vy chcete změnit svět k lepšímu. A možná vás ta ukázka postrčí k tomu, abyste i vy začali častěji a veřejněji vyprávět svůj příběh. A jestli jo, dejte vědět, ať vím, že to k něčemu bylo.

P. S.: Moje manželka Péťa, můj velký trenér a podpora, si to video hned první večer pustila a k mému překvapení to dokoukala do konce! A navíc se u toho furt smála. Prý to bylo vtipný. Společně s ní se na to zatím podívalo přes 2000 lidí.

P. S.2: Obrázky z Webexpa jsou ke shlédnutí/stažení zde.