Práce, kterou budete milovat

taška

Napsal mi Vojta Žák, že by v tomto blogu chtěl uveřejnit svou úvahu na téma práce, kterou má člověk rád. Zde je. ( Tomáš Hajzler)....  Když se svého otce ptám, jak se má, vždycky odpoví stejně: „Přežívám.“ Nesnáším tu odpověď. Život se má žít, ne přežít. Já nepřežívám. Ve svém životě jsem šťastný – i přes to, že devět hodin denně strávím v práci a další tři pracuji na svých projektech. To, co dělám, mě totiž baví, a na konci článku vám prozradím, co to je. Předtím vám ale chci něco nabídnout: způsob, jak si najít práci, kterou budete milovat.

Od vysokoškoláků často slýchávám: „netuším, co chci dělat ve svém životě.“ Chybí jim jediné – cíl, za kterým by si šli.

Ať už se rozhodnete řídit mým článkem nebo ne, v jednom byste si určitě měli udělat jasno: v tom, co vás baví a čím byste se chtěli živit.

Potom se v příslušném oboru vzdělávejte, až budete mít pocit, že jste v něm skutečně dobří. Tehdy budete moci začít pracovat na své online reputaci.

Jak s tím začít

Žijeme ve dvou světech: v reálném a internetovém. Výhodou toho internetového je, že se v něm informace přenáší mnohem rychleji. Proto se v něm můžete snáze zviditelnit. Právě internet je klíčem k získání práce vašich snů.

Vytvořit si vlastní webovou stránku dnes může každý i bez toho, aby věděl cokoliv o programování. Na vlastním webu se můžete věnovat naprosto čemukoliv, i když hlavní pozornosti by se mělo dostat právě vašemu vytouženému oboru. Měli byste prokázat, že mu skutečně rozumíte, vyjadřovat se k aktuálním tématům, jít do hloubky.

Pokud si chcete vybudovat online reputaci, musíte prezentovat sami sebe. Naše jméno je naší osobní značkou. Měli bychom chtít, aby nás lidé znali. Teprve v okamžiku, kdy budeme považováni za skutečné znalce, máme naději, že o nás někdo projeví zájem.

Jakmile budou vaše stránky zaplněny příslušným obsahem (smiřte se s tím, že to potrvá třeba dva měsíce), může přijít třetí fáze: zviditelnění.

Jak o sobě dát vědět

Lidé, kteří pracují na své online reputaci, se v podstatě snaží docílit toho, aby nemuseli zaměstnavatele hledat. Naopak, pozvou je k sobě na prohlídku. Jak toho dosáhnout?

1. Bohatý obsah optimalizovaný pro vyhledávače

Pokud chcete zaujmout čtenáře, musíte jim nabídnout něco, co jinde nenajdou. Čím bohatší obsah, tím širší publikum, tím větší sláva.

2. Propagace na sociálních sítích a diskuzích

Teď nemluvím o „guerilla marketingu“, kdy byste spamovali všechna diskuzní fóra irelevantním odkazem. Není ale nic špatného na tom založit si profil na Facebooku, Twitteru, LinkedInu a Google+, kde budete sdílet odkazy na své články. Pokud chodíte na diskuzní fóra, pokaždé když někde zanecháte svůj názor, nechte pod ním i odkaz na svoji stránku. V podstatě neděláte nic jiného, než že rozdáváte svoje internetové vizitky. Nevíte, kdy té vizitky někdo využije k tomu, aby si vás najal.

3.  Guestblogging

Slyšeli jste už o fenoménu guestbloggingu? Jde o to, že můžete jiným slavným bloggerům nabídnout článek o něčem, v čem se vyznáte. Navzájem tak obohatíte svoji čtenářskou základnu a sdílením linků navíc posílíte svoji pozici ve vyhledávačích.

Tato cesta není jednoduchá, ani rychlá. Je ale zábavná. Díky ní se ponoříte hlouběji do oboru, který vás baví, zlepšíte své schopnosti, navážete cenné kontakty a možná i získáte přátele. A pokud dokážete, že tomu, co chcete dělat, skutečně rozumíte, zaměstnavatel si vás určitě najde.

Na začátku tohoto příspěvku jsem vám slíbil prozradit, čím se zabývám. Už od základní školy jsem se chtěl živit psaním a za zvuku fanfár prohlašuji, že dnes za něj skutečně dostávám zaplaceno – píšu blog pro společnost Webnode. To ale neznamená, že bych neměl další cíle. Dělám všechno proto, abych jednou mohl publikovat vlastní knihu – a hlavně, aby ji lidé četli. Jak toho chci dosáhnout? Vytvořil jsem si vlastní stránky a šířím povědomí o svém jménu do světa.