Osmnáct nadějí pro lepší svět

Osmnáct nadějí pro lepší svět

Miliarda lidí na světě trpí hladem. Přitom v naší části světa například topíme obilím nebo z něj vyrábíme palivo pro naše auta. Celkem miliarda lidí nemá přístup k čisté pitné vodě a pět tisíc z nich přitom zemře každý den právě proto, že k ní nemá přístup. Podařilo se nám trvale zničit už čtyřicet procent úrodné půdy na zemi. Každoročně zmizí třináct miliónů hektarů lesa. Živočišné druhy vymírají tisíckrát rychleji než vymíraly před příchodem člověka. Podařilo se nám vylovit nebo vážně ohrozit 3/4 rybích zásob. Průměrná teplota za posledních patnáct let nebyla nikdy v historii měření vyšší. Arktický ledovec se za posledních čtyřicet let ztenčil o čtyřicet procent a nejpesimističtější předpovědi varují, že do roku 2015 by

S podobnými statistikami jakoby se roztrhl pytel. Docela jsme o tom podebatovali i v diskuzi pod příspěvkem „HOME“, z kterého jsem většinu těch čísel také vytáhl. Já stále častěji narážím na názor, že na pesimismus je už příliš pozdě. Třeba můj oblíbený TED zvolil motto pro příští rok „And Now the Good News“ (A teď dobré zprávy). Začínám pozorovat, že se věci daly do pohybu. Máme informace, o kterých jsme dřív jenom spekulovali. Více a více lidí si začíná uvědomovat, že nám teče do bot. A začínají jednat. Pozitivní zprávy střídají pláč nad rozlitým mlékem. Dokládá to snad i fakt, že v dnešním světě už 4 z 5 dětí chodí do školy nebo, že každý den vznikají na celém světě stovky nevládních organizací, které se snaží měnit chod dění.

Muhamad Yunnus přišel s myšlenkou půjčovat těm nejchudším a od té doby ho statisíce dalších lidí napodobilo. Facebook, Twitter a další zatápí dříve neohroženým autokratům. Neuvěřitelných 13 procent rozlohy souše dnes patří národním parkům, které omezují lidskou devastaci. Stejně tak již na 2/3 rozlohy oceánů se vztahují mezinárodní úmluvy o ochraně. Jižní Korea recykluje více než 75 procent veškerého papíru. Taková Kostarika nemá armádu a své prostředky investuje raději do vzdělávání a rozvoje svých parků. Přestože na války jde momentálně 12krát víc než na pomoc rozvojovým zemím, ve válkách neumíralo nikdy v historii tak málo lidí, jako je tomu dnes. (zdroj: Home).

Ve většině médií milují špatné zprávy (např. Je to tady samej zloděj a vrah). Upřímně přiznávám, že pro mě jsou také snazší. O to víc si ale myslím, že si potřebujeme připomínat, kde všude se daří. Prakticky ihned po mém kontroverzním pokusu zkritizovat naši „rozežranost“ (viz Osmnáct kritických postřehů z USA) jsem proto začal sbírat opačné příklady. Příklady aktivit, které pomáhají, budují, prospívají. Po několika měsících musím říct, že mám moře věcí. Zajímavé také je, že čím víc jsem jich začal nacházet, tím lépe jsem se cítil.

Ovšem zjišťuji, že v žádném případě nedokážu (ani nechci) vybrat těch "x" nejzásadnějších. A tak nabídnu ty, které mě nějak zaujaly. A prosím vás, abychom dali dohromady, co možná nejvíc příkladů. Jinými slovy prosím o vaše naděje. O to, co vy považujete za změny, hnutí, věci, které posouvají svět od nepřátelství, soupeření, využívání ke spolupráci a sdílení. Ať jsou to třeba na první pohled malé věci z vašeho města. To je jedno. I malá věc může udělat velkou práci. Moc se na to těším a předem děkuji. Řekl bych, že to můžeme udělat především pro sebe. Nejspíš jste si už také na sobě otestovali, že když jedete cestou pozitivních zpráv, cítíte se lépe.

Zde jsou tedy mé naděje:

1. Jedeme v tom s vámi - Projekt občasného sdružení Asistence s cílem zprostředkovat lidem zkušenost vozíčkáře. Jestli jste to někdy zkusili, víte že člověku věci často docvaknou teprve potom, co si je zkusí. Kde všude bychom mohli tenhle princip využít?

2. Earthship - Jestli máme na týhle planetě něčeho nadbytek, potom jsou to odpadky. Tohle považuju za geniální ukázku toho, co všechno je možné postavit z odpadu. Možná jste o Earthshipu zaslechli ve filmu Garbage Warrior (snad stále ke shlédnutí v některých kinech nebo na DVD).

3. One - Tuhle organizaci a její akceschopnost miluji. Za dobu její existence se jí podařily neuvěřitelné věci na poli boje proti chudobě (viz také Live eight). Jinak neuvěřitelný příklad e-mailového aktivismu.

4. Playing for change - Jen si pusťte nějakou jejich muziku. Třeba „Stand by me“. Lidé, kteří hrají na ulici, žádný profíci s copyrightama. Co k tomu dodat? Slzy? Dojetí?

5. Where the hell is Matt? - Podobná aktivita - jen se nejedná tolik o muziku jako o tanec. Geniální, co dokáže udělat jeden člověk. Co může dokázat každý z nás!? Podobná - trochu kontaktnější aktivita - Free hugs campaign.

6. Twitter nebo Facebook či podobné sítě na netu pomáhají oslabit diktátory v zemích jako Írán, Čína nebo Kuba. Tento pán o tom pěkně mluví: „Twitter and Facebook can make history“.

7. Jedna z mnoha ukázek hnutí, které vedou k větší odpovědnosti vůči planetě. Malá věc na internetu, která dokáže lidi nasměrovat k zodpovědnějšímu jednání - Wearewhatwedo nebo třeba Extraordinaries.

8. Světem se začalo šířit hnutí za více práv na pracovišti - viz např. World Blue nebo náš projekt pracovních revolucí. Je to naděje, že to, čím trávíme největší část života, nám bude postupem času dělat víc radostí než starostí.

9. Better place, Tesla motors a další ukázky snah o přechod od ropy na elektřinu, co se týče pohonu aut. To je zásadnější změna, než by se mohlo na první pohled zdát. Naděje na možnost žít ve městech s možností se nadechnout.

10. Firmy jako Shell, Chevron, Coca-Cola, Monsanto a mnohé další už nemohou tak snadno jako dřív devastovat, ničit a zabíjet. Díky internetu jsou průhlednější a jsou nuceny se chovat zodpovědněji (viz např. Bcorporation).

11. V oblasti hledání cest, jak ze závislosti na ropě přejít k udržitelnějším (přirozeným, přírodním) zdrojům energie je možné nalézt spoustu nadějných příkladů - viz například mega-projekt výroby elektřiny na Sahaře.

12. Na světě nebylo nikdy tolik super-bohatých lidí. A tak se rozmáhá mecenášství a filantropie - nejznámnější snad nebo třeba Gates nebo Boldergiving.

13. Systém krátkodobé výměny bytů či domů typu Exchange považuji za velkou naději, že lidé si mohou začít věřit (i v jiných oblastech života) bez podpisování tupých smluv psaných právnickým jazykem plným hrozeb, sankcí a kliček.

14. Už jsem zmiňoval nahoře Muhamada Yunnuse a jeho Grameen bank se zcela revolučním přístupem k chudobě. Malá věc, která změnila a ještě změní svět.

15. Tenhle pán, Chris Jordan, vyrábí fascinující koláže. Na jeho stránkách naleznete například obraz znázorňující jeden milión nevládních organizací, které pracují na lepší budoucnosti planety. To je impozantní číslo. A každý den vznikají stovky dalších. Kdokoli z nás, co se tu potkáváme, to může udělat lusknutím prstu.

16. Hnutí za orientaci na silné stránky - zejména u dětí v oblasti školství je to více než záslužná změna - Strengthmovement. Možná zatím ani nedokážeme domyslet, jak moc se svět změní potom, co se z chyb a nedostatků přeorientujeme na nadání a přirozenost dětí.

17. Přístup k nejnovějším myšlenkám a inspiraci nebyl nikdy snazší díky hnutím, jako jsou TED, Google Research či MIT World. Osobně obrovsky čerpám třeba z Spread the Word. Jaká místa využíváte vy?

18. Na světě nikdy tolik dětí nemělo příležitost chodit do školy. Za tímto trendem stojí spousta organizací, jako například Teachers without borders nebo náš Člověk v tísni.

A co vaše příklady? Díky za všechno.