Obrat přes 1/4 miliardy korun

Tak tohle mě potěšilo! Skupina Etnetera dosáhla za loňský rok rekordního obratu přes čtvrt miliardy korun - přečtěte si zde. A pro kontext si poslechněte Martina Paličku a Jirku Štěpána z této firmy (nebo dnes spíš už shluku firem), co o zkušenostech z firmy vyprávěli na loňské Slobodě NaŽivo v Bratislavě. Myslím si, že ve světě, který rozumí především (nebo pouze) číslům potřebujeme právě především tyto příklady. Příklady firem, ve kterých jsou lidé lidmi, které jsou druhým prospěšné a zároveň ekonomicky zdravé. 

A abych tu radost zařadil tam, kam (v mém vidění světa) patří - cituji kousek z rozhovoru s Tomášem Sedláčkem -  Otázka: Může ještě v době krize smýšlení západního světa platit klasická etika ekonomie – člověk má být egoista a zisk je prvořadý?
Odpověď: Přirovnal bych to k fotografovi a slávě. Je pro něj důležitá, ale nesmí si z ní udělat úkol číslo jedna. Málokdy se mu potom práce daří, a když už, jeho původní záměr na fotkách vidíme. Podobně je zisk firmy nebo růst HDP důležitý, ale na žebříčku hodnot mu patří až páté, možná šesté místo. Na světě jsou mnohem větší problémy, než snaha o to, aby byl bohatý svět ještě bohatší. Celý rozhovor  Tomáš Sedláček: Za evropskou hysterií v době krize stojí i agresivní dějiny.

Mějte se!