Nevylamuj to! Je tu hovno.

Nevylamuj to! Je tu hovno.

Zde je další ze série cedulí. Proč tolik nápisů, řeknete si možná. Považuji je za jednu z nejpřirozenějších ukázek toho, jak komunikujeme s ostatními. Jsou to obrazy nás samých, které visí v té velké výstavní síni, kterou je svět okolo nás.

I v našich končinách tak máme výjimečnou příležitost vychutnat si špičkové kousky „světových mistrů“. Vše zdarma a bez tlačenic. Zde naleznete všechny další kolekce Dveře nezavře jen blbec, Co píšeme na cedule? a Kdo tu parkuje, je kretén!

„Nevylamuj to! Je tu hovno.“ Vcelku vtipný nápis na kadibudce nedaleko Pezionku na západním Slovensku. Autor se k nápisu odhodlal po opakovaném vloupání do záchodu.

„…osoby budou nemilosrdně vykázány.“ Nápis z bazénu v pražském Jedličkově ústavu, kam jsme chodili na plavání miminek. Za hodinu jsme platili několik set korun a ještě nám hrozili, že nás nemilosrdně vykáží. Tak jsme tam raději přestali chodit.

„Pozor na psa. Kouše.“ Jasné, výhrůžné. K věci. Asi funkční. Jinak relativně nepříjemné. Říkám si, jak asi autor formuluje svá přání a potřeby směrem k ostatním lidem?

„Udržuj pořádek.“ Jako za starých časů, kdy si soudruzi tykali. Nevím jak vás, mě by potěšilo slovíčko „prosím“, „děkuji“ či důvod, proč udržovat pořádek.

„Prosíme rodiče, aby veškeré platby vyřizovali do 12.30.“ Nápis na jedné z pražských škol. A co když dopoledne nemůžu? A jaký je vůbec důvod?, říkám si.

„Upozorňujeme, že nepřijímáme…“ Nápis na stejné škole. Mimochodem, je to škola, za kterou rodiče platí. A ne málo. O to víc se podivuji nad autoritativním tónem některých cedulí, vzkazů a jiných nápisů.

„Prosím, nedotýkejte se. Dokonce i čisté ruce mohou poškodit povrch vystaveného umění. Práce vystavené v tomto muzeu jsou obzvláště křehké. Proto je důležité po celou dobu návštěvy držet malé děti za ruku.“ Cedulka v Muzeu moderního umění v New Yorku. Není to zajímavá cesta, jak podobné vzkazy psát?


„Nedotýkejte se!“ Cedulka na letišti Šeremetěvo v Moskvě. Autoritativní Rusko je studnicí příkazů, zákazů a hrozeb. Jestliže občas poukazuji na povýšený tón nebo hrozby na cedulích našinců, potom z převahy ruských cedulí na mě jde strach.

Posledních osm cedulí z této série uveřejníme v brzké době.