Naše škola hledá kapitána!

IMG_3388

Škola dlouho byla a stále je základním “indoktrinačním nástrojem” společnosti. Může buď produkovat standardizované součástky, poslušné a snadno manipulovatelné dělníky, "ovčany" a konzumenty. Může též pomoci dětem nalézt jejich přirozené dary a dozrát ve svobodné a zodpovědné lidské bytosti. Teprve svobodní lidé dokáží následně vytvořit šťastnou, zdravou a především udržitelnou společnost.

Co se tím snažím říct? Že na tom, jak fungují školy, sakra záleží.

Naše škola (viz např. “ZŠ Monte na Beránku”; "Svoboda ve škole“, "10 postřehů z Montessori” či “Jarmark”) hledá nového lídra. Dlouholetý ředitel Vladimír Cícha odchází s koncem školního roku do penze a kapitánský můstek je tedy od těchto prázdnin k dispozici. Veškeré info je zde. Uzavírka přihlášek 31.3.

ZŠ Monte na Beránku považuji za jedinečný projekt, který by mohl ostatním ukázat, jak vybudovat moderní svobodnou školu (např. na principech Montessori) ve státním systému, tedy dostupnou (téměř) každému. Kromě toho, že jsem (jako rodič) té školy součástí, věřím, že konkrétní příklady jsou tím hlavním, co pro změnu vzdělávacího systému a společnosti potřebujeme. Proto to mi obrovsky záleží mi na tom, aby se to podařilo.

Prošel jsem už dost škol ( i jiných organizací) na to, abych si všiml, že ředitel je často alfou a omegou podobného úspěchu či neúspěchu. “Ředitel-úředník” dovede školu často doslova udusit, ztratit výjímečné učitele, odpudit rodiče a z žáků nadělat buď “krysí závodníky juniory” nebo pasívní “tovární dělníky”. Ředitel-lídr dovede vybudovat místo, které na ostatní působí jako magnet - ty správné přitahuje a nesprávné (= s jiným pohledem na svět) odpuzuje. Místo, které je snem učitelů, kteří milují děti a práci s nimi. Místo, kde se děti o víkendu nemohou dočkat, až bude zase pondělí. Místo, kde rodiče stojí před školou frontu, aby mohli přiložit ruku k dílu. Jednoduše místo, kde se "staví katedrála".

Na pár takových ředitelů-lídrů a škol jsem, nejvíce v Praze, narazil. Vždy na mě působily tak trochu jako zjevení. Napadá mě například Iva Cichoňová a ZŠ Angel nebo Vít Beran ze ZŠ Kunratice. Svého času pak určitě Iva Málková a Škola hrou (dnes Duhovka), Zuzana Kšírová a Klíček nebo Jindřich Monček ze ZŠ TGM Poděbrady. A co teprve školy jako třeba Summerhill nebo další třeba zde?!

Pomozte nám někoho podobného pro ZŠ Na Beránku najít. Alespoň já bych si to přál. Dle mého je to výjímečná příležitost postavit další organizaci, která bude vychovávat lidi schopné postavit se výzvám 21.století. Organizaci, která by mohla být ostatním příkladem v tom, jak v dnešní době přistupovat k základnímu vzdělání ve státním systému. Pokud o nějakém potenciálním kapitánovi pro naši školu víte, nasměrujte ho na stránky městské části Praha 12 a nezapomeňte na to, že uzavírka je přihlášek 31.3. Díky!

P.S.: Všechno, co jsem tu napsal je moje soukromá prosba podložená mými zkušenostmi a názory.