Zprávy ze života #60: Mitakuye Oyasin: tři úrovně svobody

Právě jsem odeslal 60. Zprávy ze života. Věnují se v nich evoluci svobody. Jako vždy v nich najdete i většinu výstupů od minulých Zpráv (články, videa, setkání, zprávy). Minulá čísla Zpráv najdete zde.

Přátelé, ahoj! 

Chci vám už několik týdnů napsat o záludnostech a dynamice propagandy a "vytváření souhlasu", neboť dlouho nebyla tak dobrá "viditelnost". Je to doslova jako se zatměním planet, polárními zářemi a dalšími vesmírnými jevy - stačí si jen vzít a vyladit ten správný dalekohled a dívat se. 

Jenomže na mě včera padla potřeba věnovat se svobodě. Zbytky té skutečné nám mizí pod rukama, mně je z toho smutno. Nechci být jen pasívním pozorovatelem. 

Minulou středu jsme s kamarády uspořádali sešlost s názvem "Svoboda v práci 3.0". Připravil jsem si tam prezentaci (níže), kde jsem mluvil i o tom, jak moc jsme svobodní a jak se od roku 1989 proměnil můj náhled na svobodu. 

Tu besedu jsme svolali - mimo jiné - proto, že mi na sociálních sítích řada lidí poslední léta "sděluje" (většinou formou opovržení či nadávek), že svoboda v mém pojetí roku 2010 byla sice skvělá, ale že dnes jsem úplně mimo. Konference Svoboda NaŽivo byly prý nabité energií, Podivín a další knihy život-měnící, workshopy, besedy, propojování, spolu-práce... celé hnutí byla obrovská vlna energie, která propojovala lidi a firmy a měnila to, jak se v CZ/SK podniká. Ale dnes? Dnes jsem pomýlený "šiřitel levicového tmářství", "neomarxista", "chudák", jehož práce je "na úrovni Helenky Vondráčkové" (zdroj: Facebook)

Všiml jsem si, že většina lidí, kteří se před těmi 12-15 lety cítili být součástí česko-slovenského hnutí za svobodu v práci (detaily hnutí zde), zůstali v tehdejším náhledu na svobodu, zatímco mě se stala řada věcí, které mě přinutily náhled změnit.

Besedu 6.4. jsme uspořádali mimo jiné proto, abychom se pokusili tento vývoj pojmenovat a zjistit, zda jsme okolo Slušné firmy jen partička "pomýlených levičáků" nebo, zda je nás v Česko-Slovensku víc, kteří jsme se v náhledu na svobodu od roku 1989 posunuli a kteří si uvědomují, jak důležité je tuto kvalitu trvale kultivovat. Všechny výstupy z té sešlosti najdete zde.

Zde jsou tři zmiňované úrovně evoluce svobody:

Level 1: "kuřák našinec"

Metaforu kuřáka našince jsem zvolil záměrně, neboť na rozdíl od kultur jako je třeba Japonsko nebo Nový Zéland, našincův náhled je i v roce 2022 stále tento: "Ve svobodné zemi je mým výsostným právem kouřit si kde a kdy chci. Jakékoli omezování této mé svobody je komunismus." V červnu 2017 byl u nás přijat zákon o nekouření za zastávkách veřejné dopravy. Nám v Modřanech/Komořanech (a nejenom zde) je to ale jedno. My jsme tu svobodní a nikdo nám nemá, co říkat (viz fotografie paní s cigárkem v ruce u nás na zastávce busu tento týden). 

V této fázi jsem byl profesně i já ještě v roce 2010. Řešil jsem tehdy svobodu (ve firmě) a nezabýval se dopady svobody podnikatelů na druhé. Svoboda NaŽivo, naše první knihy a všechny tehdejší aktivity byly odrazem této vývojové fáze.

Level 2: "Korejská paní"

Maminka čtyřletého chlapečka potřebovala cestovat do USA. Před letem ze Soulu do San Francisca rozdala každému ze svých cca 200 spolu-pasažérů pytlíček se špunty do uší, žvýkačka, cucací bonbón a vzkaz v následujícím znění: "Ahoj! Jmenuji se Jan Woo, jsou mi 4 měsíce a toto je můj první let. Bojím se, jak to mi to půjde a když se bojím, hrozně křičím. Když to bude těžké a budu křičet, prosím, dejte si žvýkačku a/nebo špunty do uší. Hlavně mi ale prosím držte palce, ať to nějak zvládnu. Děkuji vám." 

Toto je příběh z úrovně, kdy je svoboda chápána jako "péče o svobodu druhých". To je level, kde jsem byl v roce 2014 potom, co jsme vydali Zodpovědnou firmu, založili Slušnou firmu a hlavně, co začalo být stále zjevnější, že se řítíme do záhuby.

Level 3: "Mitakuye Oyasin"

Můj vývoj zásadně zrychlila práce na mé poslední knize, což mě donutilo nahlédnout do věcí, které bych byl býval raději, kdyby mi zůstaly utajeny. Do toho nárůst extremismu, trumpismu, všudypřítomné zrychlování kolapsu přírody a covid, který neušetřil ani mou rodinu, po generace traumatizovanou a rozbitou. Posledních dvacet let jsem se jí snažil, na sílu, lepit. Psychické problémy, alkoholismus, domácí násilí a další projevy života v odcizení post-industriální společnosti se v covidu znásobily a vřed praskl. Velkou roli v mém zrání sehrál i můj blízký přítel Papa, jehož mnozí znáte ze všech mých knih, který je pro mě velkým zrcadlem naší kultury a mým velkým učitelem tradičních forem života. 

Došlo mi, že můj "korejský" náhled na svobodu je stále ještě omezený. Došlo mi, že stále staví na od-dělenosti (zde). Uvědomil jsem si, že abychom byli opravdu svobodní, je třeba pečovat nejenom o svobodu dalších lidí, ale i jiných živočichů, rostlin a jiných ekosystémů. V Jazyce lakotů se tomuto náhledu říká "Mitakuye Oyasin", což je v překladu "My všichni jsme příbuzní". 

Toto je level, kam se potřebujeme jako společenství Homo Sapiens dostat, máme-li jako druh na planetě Zemi přežít. V dnes převažujícím "levelu kuřáka" máme zatím jedinou pozitivní vizi: Užít si konec civilizace. 

Bohužel: Mitakuye Oyasin je pro většinového našince "pomýleným levicovým tmářstvím". Ale já jsem zvyklý :-) - v naší části světě si již po desetiletí přijdu jako netopýr

Toliko ke svobodě. 

________________

No a z dalších věcí: 

Jezdím teď hodně po Česko-Slovensku. Budu-li někde ve vašich končinách, stavte se na besedu, prosím. Bavit se na živo je teď to hlavní, co potřebujeme. Aktuální přehled je zde

Doma naplno zahradničím. Zatím docela stíhám. Pěkně mi to letos klíčí. První várku kedluben už mi ale zbaštili kluci/holky slimáčí. Uvidíme, jak to s nimi půjde dál. 

Sedli jsme k dalšímu roz-hovoru s Honzou Bímem. Tentokrát o ultra-důležitém tématu radostné, smysluplné a užitečné práce. Zaposlouchejte se. 

Se Slušnou firmou chystáme unikátní sešlost na téma místních měn. Zde je, na toto téma, poslední díl seriálu "Příběhů z okraje" Wära a Wörgl: Místní měny, které nakoply místní ekonomiku. V Kotlasce je jen 50 míst, 6.4. se vyprodalo, tak nečekejte, chystáte-li se. Je to především pro lidi, kteří by chtěli u sebe v obci, ve škole, ve firmě či jinde v komunitě tento skvělý nástroj zavést. 

Blog o stínech moderních giga-eshopů na příkladu Alza.cz a Rohlik.cz: zde.

Dojmy z cesty do Maříže zde. S Markétou Trubáčkovou z Maříže chystám sérii roz-hovorů - má totiž neuvěřitelné postřehy a příběhy.

Dojmy z Vlašimi, kde jsem byl v pondělí na moc milé besedě: zde a zde

Z našeho knižního snažení: Tohle je - třeba někomu pro zajímavost - můj včerejší status kolegům: 1) Duchové 2. vydání - zbývá složit zbytek nákladu - Péťa potvrdí, zda platí 25.4.2) Sláma 1 - jde do tisku - Péťa - ještě pošle Aničce obálku k poslední kontrole a jdeme do tisku (1000 ks) + na šití 3) Držte si své děti - Markéta/Anička - doladíme 3. vydání - Péťu prosím o úpravu obálky zprávu, jak s papírem (3000 ks) + na šití 4) Roztěkaná mysl - Markéta finišuje sazbu hned po Držte si dětech. Čekáme na index od Viktora? Péťo, upravovali jsme obálku? (levý pruh/ISBN)? (3000 ks) + na šití 5) Hostina - máme vše, kniha je na sazbě v agentuře, před finišem sazby ještě požádáme Aničku o kontrolu (odhaduji cca měsíc). (3000 ks) 6) Jeden odstavec - čekáme na dosázení od Péti, pak posíláme Aničce (1500 ks + šití) 7) DŽVSKS - Anička finišuje pro Markétu poznámky do str. 415; Já pro Aničku zbytek knihy, pak s Markétou ultra-piplačka (3000 ks - v krabici). 

Dodívali jsme se doma na slovenský seriál Za sklom. Neuvěřitelně odvážná sonda do struktur moci u našich sousedů. Podívejte se, možná budete žasnout (a blbě spát). 

Minule jsem psal, že 25.5. bude v Praze vystupovat Gábor Maté. To stále platí :-). Příští týden by se měla spouštět registrace. Na mém FB je formulář pro lidi, kteří chtějí info před tím, než se to spustí. 

Mějte se, jak to jen dnes jde. 

Tomáš

____________

Na Linktree najdete všechny mé články, které uveřejňuji na pěti blozích, do kterých přispívám. V případě, že čerpáte z mé práce a chtěli byste vyrovnat energie - zde je možnost poslat mi libovolný finanční příspěvek na transparentní účet číslo: 2400493472/2010. Dar za dar. Nebo, moc prosím, podpořte Slušnou firmu na misi za svobodné, zodpovědné a místní podnikání proti dnešní hegemonii green a dobrowashingu ZDE. Díky!

Tomáš HajzlerAkceLinkTreeFBIGLiYTZprávy ze životaKnihy 
Moje knihy: zde