Jak znovu-otevřít ulice lidem - inspirace z New Yorku (19. díl seriálu o car-free životě)

Tohle je newyorská Broadway a Chinatown minulý týden. Před covidem to byla normální ulice tak, jak je to v New York City běžné - non-stop napěchovaná auty. Dnes jsou tu dlouhé úseky, které se podařilo znovu otevřít pro lidi. Stejně tak i jinde ve městě. Dohromady se v NYC podařilo vrátit lidem neuvěřitelných 160 km silnic/ulic

Je fascinující zažít na vlastní kůži, co navracení ulic lidem udělá se životem a atmosférou místa. To, že se lidé mohou přestat bát, že je něco srazí, že jim někdo zabije dítě nebo někoho jiného, že tam nebude slyšet vlastního slova, toxický smrad,... prostě nezdravo a ne-žitelně. Znovu je tam bezpečný prostor, mraky sezení, galerie, kavárny, pořádají se tu slavnosti a jiné akce... což dohromady znamená Život. Lidé v těchto místech najednou nepospíchají, aby byli co nejrychleji pryč, ale naopak do těchto míst přicházejí a tráví tu čas. 

A víte, co tu pro mě bylo největší AHA? Že tomu tady říkají "znovu-otevření".

Na tom vám dojde, že všechny ulice byly v minulosti otevřené lidem - než se přebudovaly na dnešní magistrály, obchvaty a parkoviště pro miliardy aut. Tam, kde se to stalo, zmizel život. Protože je to všudypřítomné, nevidíme to, nedivíme se tomu. Považujeme to za normální. Co se stalo tam, kam jsme pustili auta, je dobře vidět v této vizualizaci - a to pouze, co se týče fyzického prostoru. Kromě toho je třeba vzít v potaz toxicitu, hluk, ekologickou devastaci, závislost na fosilních palivech, atd. 

nebo:

Tam, kde se podařilo ulice znovu otevřít pro lidi, se život vrátil. Logické, ale přesto fascinující.

V Praze se o to v covidu snažili Piráti, ale v post-sovětské zemi jsme ve vývoji ještě hodně pozadu. Auto je u nás symbol postavení a bílý muž sociopatického ražení, konzervativního náhledu na svět (na pražské radnici jich je jich aktuálně jako much) má navrch oproti všem ostatním lidem (ženám, dětem, starým, lidem s hendikepy a všem, kteří by chtěli v Praze i žít nejenom tu makat a přespávat a pak odsud utíkat pryč).

Je hezké vidět, že to jde aspoň někde. Velké aha bylo pro mě i kolo. V NYC jsem strávil léto 1990. Tenkrát jsem tu jezdil hodně na kole a dodnes si vzpomínám jaký to byl adrenalin - ne tak šílený jako v dnešní Praze, ale bylo to o život. V úvodním videu se podívejte na to, jaké je to v některých úsecích dnes. 

Toto je Chinatown, jedna z ulic se díky změnám ve městě proměnila v jednu obří restauraci:

Ulice hned za rohem: Starý dobrý NY, ulice přecpané auty. 

Sousední Malá Itálie - ten samý obraz - ulice vrácená lidem. 

Další příklady... zrovna se zhoršilo počasí, a tak není zrovna přelidněno. 

Tuhle americkou značku miluju. Myslím, že v ní je skrytá podstata toho všeho: PODĚL SE O SILNICI s ostatními. 

Open air koncerty. I koncem října. 

New York je šílené město, co se týče veřejných toalet, ještě horší než Praha. Máte tu dojem, že New Yorčané snad nepotřebují čůrat. Zato je tu geniální systém veřejných pítek. Velká inpirace i pro naše města.  

Líbily se mi zóny bez kouření. Mimochodem s kouřením je to stejné jako s automobilismem. Je to stejná maskulinní věc, která zabrala prostor všem ostatním, který si dnes snažíme velmi obtížně a zdlouhavě získat zpět. I kouření bylo dřív všude tak jako jsou dnes všude auta. I u kouření trvalo století, než se provalilo, že zabíjí. 

Další inpirativní cedule: ZPOMALTE, PĚŠÍ DOPRAVA. Ano - i pěšky se lze dopravovat. Osobně považuji za největší mastrštyk automobilové lobby to, že nás přesvědčila, že potřebujeme 2 tuny nerostných surovin, vč. vzácných kovů k tomu, abychom přepravili jedno lidské tělo a abychom uvěřili, že individuální automobilismus je nadřazený všem ostatním druhům dopravy. 

Užijte si procházku, užijte si jídlo, užijte si New York. Dožijeme se něčeho takového někdy v Praze? 

Baterie kol k půjčení jsou tu na každém kroku. Doslova. 

Řada znovu-otevřených ulic se stala open-air uměleckými galeriemi. Zdarma.

Zaujaly mě tyhle kadeřávky a kapusty na každém kroku. Ukázka toho, jak snadno lze i ve městě vypěstovat jídlo. 

Ještě kapusta

Pomalu se vrací i nákladní kola, módně se jim říká česky cargo biky.

Typický New York tam, kde byli lidi auty vytlačeni:

A fotka jednoho typického parkoviště na dolním Manhattanu. Aut je tu mnohem víc než jaká je tu plocha, a tak se musí parkovat v patrech.

Zde jsou všechny foto-reportáže z cesty do New Yorku - podzim '22:
Zero waste v New Yorku aneb tušíme vůbec, jaká je Česko Zero waste velmoc?
Jak znovu-otevřít ulice lidem - inspirace z New Yorku
Highline - Inspirace v tom, jak proměnit zkrachovalé čtvrti města v centra života
Foto-reportáž z farmářského trhu v Ithace ve státě New York
Ecovillage Ithaca jako jedna z ukázek budoucnosti bydlení
_________________________

Kde se můžeme vidět: Akce
Moje knihy: Knihy
Peoplecomm: zde - Pomozte nám šířit důležité knihy. Díky.