Jak si SKUTEČNĚ porozumět?

Přátelé, mám tu krátký pohled do předposledního letošního kurzu, kterým je Jak si SKUTEČNĚ porozumět?. Pořádáme ho 12. – 13. 11. ve Spáleném mlýně. Já osobně pocházím z prostředí, kde nejoblíbenější komunikační technikou byly vždy domněnky se všemi důsledky, které tento komunikační styl nese. Proto je porozumění léta jedním z mých nejdůležitejších témat. Tyto dva dny jsou z poloviny výsledkem toho nejlepšího, na co jsem při svém zkoumání mezilidské komunikace přišel. Z druhé poloviny jsou pohledem Milana Studničky, se kterým tento kurz společně vedeme. V úvodu je naše video–pozvánka a níže několik ukázek toho, o co jde.

Podstatu těch dvou dní může snad nejlépe popsat následující historka o pánovi, který přijde do restaurace a objedná si polévku… Přijde, zavolá na číšníka a říká mu: „Mohl byste prosím ochutnat tu polévku?“ Číšník ho ale ujistí, že polévku připravovali týdny a že kuchař patří k těm nejlepším ve městě. Muž tedy zopakuje své přání. „Prosím ochutnejte ji.“ Číšník ale opět hosta ujišťuje, jak výborná restaurace jsou a dokonce se na chvílí vzdálí, aby hostovi přinesl zarámované hodnocení restaurace. Muž kýve hlavou, usmívá se a ještě jednou požádá číšníka: „Ochutnejte tu polévku!“ Číšníkovi už došly argumenty, a tak poněkud podrážděně řekne: „Dobře tedy… Kde je lžíce?“ Aha!“

Smyslem těchto dvou dní je porozumět mnohem lépe tomu, proč nedorozumění vznikají, jak jim předcházet a jak je řešit. První den se budeme věnovat převážně lepšímu uchopení toho, jak skutečná je skutečnost, jak fungují naše smysly a jaký je rozdíl mezi vnímáním a realitou. Čekejte především řadu drobných i větších psychologických experimentů, kterými se budeme snažit osahat, „co existuje“, čeho si vůbec dokážeme všimnout, a jak onu skutečnost nakonec vyhodnotíme. Zde je malá ukázka jednoho z nich.

Ve své podstatě je první den exkurzí mimo Platónovu jeskyni či mimo Matrix, jakýmsi skutečnějším pohledem na život okolo nás.

První den bude filozofický. Druhý den praktický. Na cvičeních a ukázkách si projdeme podstatu dorozumění, aktivního naslouchání tak, aby naše komunikace v konečném důsledku vypadala co nejméně takto:

A tohle je na závěr taky pěkná ukázka toho, jak může být dorozumění někdy obtížné. Tak se na vás s Milanem těšíme. Přihlásit se můžete ZDE.