Future is local - ukázka budoucnosti maloobchodu pod taktovkou všudypřítomné nadnárodní korporace

Dostal jsem se po čase na ruzyňské letiště. Letiště jsou většinou eldorády konzumu, kde koncentrace toxických, předražených zbytečností a manipulativních re-klam-ních technik, je dech-beroucí. O to víc mě tu překvapil krámek s názvem Future is local. Přesně takhle se totiž v originále jmenuje jedna z našich nejdůležitějších knih Naše budoucnost je lokální (Our Future is local). Minimálně zevní dojem mě nadchl. 

Zašel jsem tam a vyptal se paní prodavačky na to, kdo ten obchod vymyslel, kdo ho vlastní a provozuje. Myslím totiž, že je to nádherná ukázka jedné z forem budoucnosti obchodu - celý prostor je koncipován jako prostorné “tržiště” s nabídkou široké plejády (nejspíš) drobných českých výrobců oděvů, umělecký i užitných věcí. Krámek je prošpikován motty a prohlášeními vysvětlujícími koncepty udržitelnosti a etiky. To mi v dnešní "době dezorientace" přijde důležité: 

Podle paní prodavačky je krámek světový unikát, o ničem podobném na světových letištích neví. 

Ceny mi přišly - jak jinak než - letištní, a tedy pro běžného člověka spíše nedostupné.... I když běžný člověk se po letištích stejně nepotuluje. Nevím, jaký podíl z ceny dostanou výrobci a kolik připadne distribuci. V anonymním tržním prostředí dostává výrobce často "pakatel", nezřídka méně než 50% ceny. 

Ze všeho nejvíc mě překvapilo, že krámek vlastní a provozuje Lagardére, obří nadnárodní korporace, která provozuje Duty Free shopy po světových letištích. Vedle toho provozuje globálně rychle rostoucí sítě maloobchodů (v Česku např. Relay, Hello pekařství, Mr.Baker, Bread&Co...), které vytlačují jeden malý místní podnik za druhým (nebo na mnoha místech už dávno vytlačili). Lagardere je vlastněný obřím nadnárodním holdingem Vivendi. Podstatou těchto korporací je expanze vlastních aktivit, zkupování a likvidace malých místních podniků, zvyšování závislosti lidí na nakupování - více viz "Ekonomická a směnná hodnota: Dva druhy byznysu, dva světy, dvě kvality života – 55.díl seriálu Byznys 101". 

Smyslem existence korporace je vytěžování hodnoty z míst a od lidí všude, kde korporace působí. Když platíme peníze korporaci, posílám je pryč mimo místo, kde platíme - nejčastěji anonymním vlastníkům do anonymního daňového ráje.

Na pozadí globalizačních smluv, kdy velký byznys zrychluje v drcení toho malého místního, považuji za nutné, abychom se o tyto "informace na pozadí" začali zajímat. Nestačí už tleskat pozlátku - tak jak to dnes děláme, kdy třeba nějaký supermarket prodává potraviny bez jednorázových obalů nebo bio. Předtím než někde utratíme peníze měli bychom se ptát na to, kdo obchod vlastní a co je cílem vlastníka, proč jsou ceny takové jaké jsou, jak se obchodník dělí o zisk výrobci a další aspekty indexu, který popisuje jednotlivé parametry prospěšnosti a zodpovědnosti každého podniku.

Raduji se, že někdo měl ten nápad a sílu vytvořit výkladní skříň odhalující to největší tajemství současnosti, a to, že: Naše budoucnost je lokální. Ten obchod je velmi vkusně navržený a udělaný. Jen apeluji na to, abychom se vždy podívali i za prezentaci. 

PS: Předevčírem jsem jel vlakem do Chocně. Na pražském, hlavním nádraží není jiná možnost dát kafe si kafe jinde než u korporací. Při placení jsem si všiml, že posílám peníze Lagardéru: 

Pak jsem si v Chocni kupoval na nádraží časopis a při placení další dejá vu. Přišel jsem si jako v české krajině, kde je v sezóně jenom řepka a ozimá pšenice. Co se týče uspokojování našich potřeb, je to velmi podobné. Valnou většinu "obsluhuje" několik málo korporací. Je to jeden z obrazů naší dnešní, neustále narůstající chudoby.

 Jediná naše šance je lokalizace - Naše budoucnost je lokální.

____________

Kde se můžeme vidět: Akce
Moje knihy: Knihy
Všechny moje články: Linktree 
Peoplecomm: zde - Pomozte nám šířit důležité knihy. Díky.