Dívají se. Víte to?

Včera a předevčírem jsem strávil moc prima dva dny s fajn lidmi nad tématem štěstí v práci. Do toho nám vrcholí přípravy Svobody NaŽivo. Ladíme program, potkáváme se s řečníky, ladíme jejich vystoupení. Stejně tak s partnery. Připravujeme doprovodný program a také natáčení krátkého filmu o základních vzdělávacích alternativách v ČR. Příští týden předtáčíme přednášky s Ondřejem Štefflem a Ondřejem Hausenblasem – více již brzy program. Dnes mám krátkou úvahu k tématu autority a vlivu společně s informací o kurzu na toto téma Autorita & vedení 26. – 27. 11. Napadlo mě to při sledování těch videí, které najdete v tomto článku (díky autorů Myslím si, že právě na dětech je možné „se uvidět“. Většina dětí je totiž naším dokonalým zrcadlem. Dívají se a pečlivě vnímají, co děláme. Nezajímají je slova, ale především skutky a ty do velké míry přebírají. Přijde mi, že naše chování je na nich vidět skoro jako pod lupou. Chce–li tedy člověk pochopit svůj vliv a na základě toho případně zkorigovat své chování, já vřele doporučuji trávit čas s dětmi, pozorovat, jak se chovají, a u toho se zamyslet, „co z toho je naše“.

Když se zadíváte kolem sebe, možná si všimnete, že se nedívají pouze děti. Že i ostatní lidé okolo nás bedlivě vnímají (i když do velké míry podvědomě), zda jsou naše prohlášení v souladu s našimi skutky. A teprve na základě toho se rozhodují, jestli a jak moc nám věřit. A hlavně i další lidé přebírají (na nevědomé úrovni) naše chování, grimasy či slova. Všimli jste si? Přemýšlíte o svém vlivu? O tom, že se druzí dívají a chovají se do určité míry podle toho, co vidí? Já ano. Někdy mě to leká. Někdy nadchává.

Dochází mi, že na podvědomé úrovni jsme všichni propojení. Změnit své chování tak znamená změnu chování mnoha dalších lidí.

Já osobně považuji uchopení vlastní autority a schopnost vést za klíčovou kvalitu pro fungování jakékoli (svobodné) společnosti. V Peoplecommu jsme se tomuto tématu věnovali od prvopočátků v roce 2002. Napsal jsem o tom hromady textů, léta jsme vydávali měsíčník s názvem Leadership Tips (Vzpomenete si ještě někdo?). Od roku 2003 se tomu tématu věnujeme na našich kurzech.

Jak jsem psal už v úvodu, letos před Vánocemi se k tomu tématu po krátké odmlce vracíme kurzem Autorita & vedení. Připravili jsme ho společně s Honzou Bendou – člověkem, který byl dlouho psychologem u záchranářů, později v nemocnici, opakovaně pobýval na Srí Lance jako budhistický mnich a poslední léta se věnuje tzv. satiterapii. Dovede tak téma vedení ukázat z úhlu pohledu západní i východní psychologie a také archetypů. Oběma nám už během příprav došly nové souvislosti a máme pocit, že se (v tomto tématu) naše pohledy více než dobře doplňují. A tak pokud vás téma vašeho vlivu a naložení s ním zajímá, vyhovuje vám termín 26.11. – 27.11. a nejsme vám s Honzou nepřitažliví, přihlaste se ZDE. A my se budeme těšit. Bude to v Praze či blízkém okolí.

Zde je ještě jedno podobné video na téma vlivu, vedení a následování:

P. S.: A tady, jen pro info, další obrázky od artbara.cz do vznikající knihy: