Děláte, co milujete?

Děláte, co milujete? Že ne? Tak si pusťte si ten film v úvodu. Je to to nejlepší, co se ke mně na téma proměňujího se světa práce a podnikání dostalo. Je to trefné, vtipné a zábavné. Nevěděl bych, jak už lépe vysvětlit, že práce stojící pouze na dovednostech (ke které člověk nemá vztah) je minulostí. Tato změna už není na cestě, ani za rohem. Je tady. Vytvořit si práci, která bude stát na přednostech každého z nás už opravdu není možnost, ale nutnost. To je to hlavní, co se snažím říci v knize Peníze, nebo život? a na co jsem se tento půlrok zaměřoval na přednáškách, workshopech, debatách, ve videích i v článcích.

Nemusíme už ani jezdit do Řecka, Španělska či Portugalska, abychom si všimli, jak moc se svět práce změnil. Na této planetě nebylo nikdy v historii tolik lidí (7 mld +), kteří usilují o stále se zmenšující počet pracovních míst. Hranice nebyly nikdy otevřenější a naše schopnost nahradit lidskou práci technologiemi nepřestává udivovat. Kupuje se tam, kde je to nejlevnější (to už v ČR a na Slovensku dávno není). A proč vlastně zaměstnávat chybující a neustále brblající lidi, když jejich práci může levněji a spolehlivěji vykonat software či robot? Samozřejmě zůstává i práce stroji nenahraditelná a na východ nepřenositelná.

Změna toho, jak pracujeme už není na cestě nebo za rohem. Je tady.

Pokud si chce člověk udržet rozumný životní standard a věnovat se profesně něčemu smysluplnnému, radostnému a především užitečnému je třeba přestat práci "hledat" a místo toho si ji vytvořit. Už ovšem nebude stačit práce ledajaká. Dlouhodobě uspěje pouze člověk, který postaví svou profesi na svých přednostech, tedy na tzv. důlku. Stejně tak mají šanci uspět pouze firmy, které umožní lidem uvnitř být lidmi. Firmy, jejichž zaměstnanci budou mít možnost si uvnitř nalézt svůj důlek a společně tak vytvoří společnost natolik flexibilní a inovativní, že dokáže přilákat "FB generaci" a přežít (a ideálně i vzkvétat) v hyper-konkurenčních podmínkách 21.století (jak o tom pěkně mluví Gary Hamel v Na čem dnes záleží).

Pokud můžu já s tématem Peníze, nebo život?, tj. vytvořením si práce, pomoci napadá mě (kromě blogu, videí a přednášek na konferencích a školách) především těchto pět věcí:

1. Kniha - To je samo sebou :-). Na říjen chystáme navíc e-book pro ty z vás, kteří nechtějí v žádném případě papírové vydání. V létě bych též rád napsal mezinárodní, přeložitelnou verzi. Pokud se vám líbila, prosím, řekněte o ní svým známým. V eshopu svobodavpraci je kniha k objednání i s věnováním. Většina lidí chce pouze podpis, ale občas někdo požádá i o "něco od srdce" či o "oblíbené motto". Včera mi na tom došlo, jak rád píši věnování, a že je to na napsání knihy vlastně jedna z nejhezčích věcí - možnost ji někomu věnovat. Tak mám radost, že o to někdo stojí. K objednání ZDE.

2. Podzimní workshop Peníze, nebo život? (navazuje na moji letitou srdcovku Cestu kolem světa) - Pro skupinu maximálně patnácti lidí, kteří chtějí věnovat rok života tomu, že si ve spolupráci s podobně založenými lidmi vytvoří vlastní práci postavenou na důlku. Už jsem psal jinde, že to bude rok plný dřiny během společných setkání a především mezi nimi. Je to tedy pro lidi odhodlané a zodpovědné, kteří budou ochotní do změny svého profesního života investovat nejenom peníze, ale hlavně čas a především jít daleko za hranici svého komfortu. Cena za roční program je 67760,- vč. DPH (přečtěte si v detailu workshopu, co všechno zahrnuje). Už tu na blogu zaznělo, že je to pro někoho příliš. Je mi jasné, že někomu může tato cena přijít vysoká. K dispozici je však pouze patnáct míst a čeká nás společně roční investice do (možná i dost zásadní) změny života. Přihlášky uzavíráme 15.9. S každým zájemcem se ještě před finálním rozhodnutím setkám, abychom se ujistili, že děláme společně správný krok. Přihlášky ZDE.

Pokud se ještě neživíte převahou toho, co milujete a dokonce ještě nemáte ani plán, zastavte se na chvíli a rozhlédně se kolem. Vytvořit si vlastní práci nebylo nikdy snažší. Zároveň to už přestává být možnost. Brzy nebude zbytí!

3. Silné stránky - Workshop zaměřený pouze na nalezení důlku. Nic víc. Nic míň. Pořádáme už počtvrté. Myslím, že zatím v nejvylepšenější podobě. Stejně jakou u workshopu Peníze, nebo život? pouze pro max. patnáct lidí. Celkem 3 x 2 denní setkání a hromada práce mezi setkáními. Cena je 19360,- (vč. DPH) za celý program (též si v detailu workshopu přečtěte, co všechno zahrnuje). Uzavírka přihlášek 15.9. Podívejte se na pár videí/fotek z loňska - silné stránky. Nebo mrkněte na krátké pozvánkové video níže. Přihlášky jsou ZDE.

4. Podzimní přednáška a debata. Do konce roku už plánujeme pouze jedinou - 5.11. v Praze. Cena 250 Kč. Mimochodem, pokud vám stačí CD, můžete si koupit záznam poslední přednášky v Bratislavě - 73 minut, cena 250Kč - ZDE. Přestože je mé sdělení více méně konzistentní, žádná přednáška není stejná. Dostávají se k mě nové a nové příklady i souvislosti, které se snažím do každého veřejného vystoupení zapracovat. Přihlášky ZDE.

5. Konzultace - S individuálními konzultacemi se mi momentálně roztrhl pytel a jsem už dlouho za hranicí svých možností. Říkám jim familérně "kávičkování" a posledních pár měsíců jsem se sešel skoro s každým, kdo mě o to požádal. Jen tak, zdarma. Při pohledu na náš účet i pocitově začínám však zjišťovat, že tolik práce zdarma není správně. Uvědomil jsem si, že až 70-80% toho, co dělám, dělám ve snaze o změnu bez úvahy, zda z toho mám něco materiálního. Nevyhovuje mi, jak se u nás pracuje a podniká a vím, že to jde jinak, a že změna je už nezbytná. A tak mám snahu přikládat ruku všude tam, kde je zájem. Jenomže pak občas lapu po dechu (z toho, kolik toho je). Navíc letos máme už několik měsíců po dlouhé době zaplatit víc, než kolik fakturujeme. A tak si říkám (častěji než obvykle), že když dá jeden energii, měl by dát i druhý. Proto jsem se rozhodl koncept zdarma vyměnit za "za-dar-mo". A za "důlkové konzultace" chci nyní "dar". Pokud pomůžu kavárníkovi ocením třeba kávu, pokud pomůžu člověku který rozjíždí coworkingový prostor na Kanárech, ocením měsíc za-dar-mo. Dík, Petře :-). Pokud nenajdeme nic, o co bych stál i peníze jsou dar (momentálně vítaný). Jejich výše se odvíjí od toho, na kolik si ceníte užitku.

Pozoruji rostoucí počet nezaměstnaných, zvyšující se množství lidí pracujích za minimální mzdu a vedle toho masy lidí pracující ve velmi snadno přesunutelných montovnách. A tak se trochu bojím toho, co nejspíš přijde.

Tolik k tématu Peníze, nebo život?. K nutnosti dělat, co člověk miluje. K potřebě vytvořit si práci, která bude stát na přednostech každého z nás. Když pozoruji rostoucí počet nezaměstnaných, zvyšující se množství lidí pracujích za minimální mzdu, masy studentů opouštějících každoročně vysoké školy bez schopnosti si práci vytvořit a vedle toho masy lidí pracující ve velmi snadno přesunutelných montovnách, bojím se. Pokud máte podobné obavy, pomožte mi rozšířit povědomí tom, jak nutné je začít přistupovat k práci krapet jinak, než jak nás tomu učili v minulém století. Možná stačí, když přepošlete film v úvodu tohoto blogu.

Kdybyste chtěli, mrkněte pro pocit na "fotky ze života" Peníze, nebo život?. Před pár měsící to už v jednom článku bylo. Dávám tam ale průběžně další, co mi lidé posílají a občas je na přednáškách, autogramiádách fotograf. Pokud máte s knihou či tématem vytváření si vlastní práce nějaké své zkušenosti - podělte se, ať už je to fotka, text či video. Názory na knihu jsou na stránkách Peníze, nebo život? dole. Mějte se hezky a děkuji vám za sdílení, podporu a spolupráci.