O svobodě, zodpovědnosti, marketingu, online závislostech, leadershipu, KPZ-ce, chudobě, historii moderní firmy a další přednášky aneb The Best of 2018 mého přednášení :-)

Plánoval jsem letos zůstat zalezlý, abych dopsal knihu, kterou jsem posledních pět let rešešoval. Samotného mě překvapilo, jak jsem si tyto své hranice (zase) nedokázal udržet. Vysvětluju si to tak, že mě vychovali jako hodné dítě, pro které je schopnost stanovení si NE holt slabinou.
A tak jsem, svým předsevzetím navzdory, mluvil letos o všem možným. Do tohoto blogu jsem vybral to co mě nejvíc bavilo. Najdete tu přednášky o chudobě, o marketingu bez manipulace, o svobodě, zodpovědnosti, o naší KPZce nebo o tom, jak náš dnešní svět ovlivnilo to, co se stalo v letech 1939 - 1952 nebo dokonce mezi lety 1000 - 1300. Když byste se chtěli do něčeho zaposlouchat, ať víte, kam se podívat. Jinak mnoho dalších monologů i dialogů najdete na mém youtube kanále. 

Začalo to hned zkraje roku rozhovorem v Adéla show (viz fotka v úvodu), po kterém jsem jel do Nového Pastiera, kterého řadím k top pbjevům roku. V této přednášce jsem se pokusil vyjmenovat své hlavní prozření, kterým mě týden v Pastierovi, přinesl:

Do jedné z nejsvobodnějších škol v zemi základní škole Donum Felix (fungují na bázi Sudbury modelu) jsem přišel s hypotézou, že jsme si nechali unést život, a že to čemu dnes život říkáme bychom měli říkat spíš přežívání (9 z 10 lidí vydělává na život místo toho, aby žili. Život se jim smrskl na víkendy, dovolené a svátky) a pokusil jsem se načrtnout, co s tím.   

Na univerzitu do Českých Budějovic mě pozvali, abych jim povyprávěl, jaké to bylo 1/2 roku bez internetu a mobilu. Pojal jsem to zeširoka a mluvil o rizicích života s moderními technologiemi: 

V rámci Slušné firmy jsme pořádali několik tématických setkání. Jedním z nich bylo to, jak na marketing bez manipuplace... jak ho pojmout jako upřímné a otevřené vyprávění příběhu, které propojuje lidi místo toho, že by jim "buldozerem" tlačilo něco, o co nestojí:

Dalším tématem byla svoboda v práci. Po letech, co v tom tématu ležím, jsem si všiml, že v máločem máme takový hokej jako právě v tomto. V této přednášce jsem si připravil několik souvislostí o tom, co svoboda je, co není a jak budovat svobodná společenství. 

Na konferenci v Bratislavě jsem měl možnost představit naši KPZku, což je skvělý způsob, jak se dostat k jídlu a k lidem. Snažil jsem se říct, co mě k tomu vedlo, jak jsme na to šli, jaké problémy jsme řešili a jak to celé funguje: 

Pak přišlo téma leadershipu, neboť máloco potřebujeme jako právě toto. Tam jsem po dlouhé době oprášil příběh o kolibříkovi a rozhodl se, že sepíšu Příručku pro kolibříky

A poslední - pro mě nejdůležitější letošní přednáška byla v listopadu na konferenci Zero waste v byznysu ANO nebo NE? 
O co jde? Až 90% škod na lidském zdraví a přírodě vzniká ve firmách ve fázi návrhu produktu a a služeb. Firma, jak ji dnes známe vznikla ve 13.století proto, aby zastavila bohatnutí obyčejných městských lidí. Ve stejné době byla v Evropě zavedena povinnost používat centrálně vydávané měny. Tento systém byl navržen tak, aby bohatí bohatli a chudí chudli. Existuje dodnes a dostal nás do ekologické a sociální krize, které jsme jako druh zatím nečelili. Pokud chceme, aby i naše děti měly nějakou budoucnost, je třeba příběh firmy od podlahy převyprávět. Jak a v čem - o tom  je tato přednáška:  
 

........

Na Linktree najdete všechny mé články, které uveřejňuji na pěti blozích, do kterých přispívám. V případě, že čerpáte z mé práce a chtěli byste vyrovnat energie - zde je možnost poslat mi libovolný finanční příspěvek na transparentní účet číslo: 2400493472/2010. Dar za dar. Díky. 

Tomáš HajzlerLinkTreeFBIGLiYTZprávy ze životaKnihy 
Moje nová kniha: Dobrý život ve stínu konzumní společnosti