Bacha! Šéf se dívá!

Bacha! Šéf se dívá!

Foto: merve toprak

V jednom z březnových čísel MF Dnes jsem si s hrůzou prohlédl celostránkový článek s názvem: „Surfujete v práci? Pozor! Šéf se dívá.“ Ve zkratce šlo o analýzu využívání pracovního internetu k nepracovním věcem. Dočetl jsem se například, že Dopravní podnik hlavního města Prahy, Městský úřad v Rokycanech a dalších několik zejména státních institucí propustilo své zaměstnance za to, že využili internet k jiným než pracovním věcem.

Podle MF Dnes si firmy běžně najímají špehy, kteří sledují, jak kdo zachází s internetem. Stalo se normální, že vedení firem monitoruje využívání internetu svými zaměstnanci. Sledování příchozí a odchozí pošty není výjimkou. I na naše kurzy občas zavítá šéf malé nebo střední firmy, který přizná, že veškeré maily dovnitř i ven chodí v kopii jemu. Možnost navštívit některé stránky je blokovaná. V mnoha firmách je to například i Youtube jehož široce využíváme i na tomto blogu.

Maloobchody zaměstnávají své špehy „v civilu“. Jejich úkolem je lovit drobné zlodějíčky. Firmy si najímají podobné špehy. Jejich úkolem je lovit ty, kteří v práci nepracují.

Z těchto zpráv se mi svírá žaludek. Připadám si jako v Čínské lidové republice, v Íránu nebo v Saúdské Arábii. Tento přetrvávající silácký přístup k vedení má samozřejmě své důvody. Vyrostli jsme v autoritativní společnosti a demokracii se teprve učíme. Chceme mít všechno a všechny pod kontrolou. Chceme, aby se druzí chovali podle našich představ. Dnešní manažeři zakazují tak, jako zakazovali jejich rodiče. Vyhrožují tak, jako dříve jiní vyhrožovali jim. Pokud ostatní nedbají hrozeb a zákazů, jednoduše je vyhazují. Ti, kteří mají štěstí a firma je pošle na nějaké školení, upouštějí od zákazů, příkazů nebo hrozeb a začínají koučovat (rozuměj manipulovat).
Jinými slovy, mít v roce 2008 šéfa vyžaduje silný žaludek a hlavně být neustále ve střehu. Podle Mladé fronty se šéf dívá! A pokud se právě nedívá, firmou se plíží špeh. Co je to za pracovní prostředí? Kdo se má soustředit na práci, když ve vzduchu visí strach!?

Čtyři z pěti příkladů organizací, které propustily nedávno své zaměstnance jako trest za využívání internetu, pocházejí ze státní sféry. Nebrouzdají oni po internetu proto, že nemají do čeho píchnout (viz: Práce na ministerstvu)?
Jestliže vaši zaměstnanci v práci surfují, zamyslete se, jestli mají dostatek smysluplné práce. Bezpečně totiž platí: pokud po lidech chcete málo, dostanete málo. Když chcete hodně, dostane hodně. A naložte jim! Vždyť do práce chodíme pracovat. Na porno nebo na jiné stránky se můžeme podívat večer z domova.