Vědomý business

Když jsem potkal Terezu, zaradoval jsem se. Pálí ji život v práci, stejně jako mě. Já mluvím o svobodě, ona o vědomí. Zdá se mi, že se jedná o dva názvy pro jedu věc. Nedávno přeložila skvělou knížku a navíc do ČR přivezla jejího autora – předního světového gurua tzv. vědomého byznysu. Poprosil jsem jí o pár řádek.

Trochu neobvyklá kombinace slov, říkáte si asi. Business ve spojení s úspěchem? Dobrá. Ale integrita a štěstí? A co to vůbec znamená „vědomý“? Tento přístup k businessu a k práci obecně totiž zakládá zcela nové paradigma.

Většina z nás si pravděpodobně spojuje business spíš se ziskem, s konkurenčním bojem a s necitlivým využíváním lidí i přírodních zdrojů a práci obecně pak nejspíš s povinností – protože „pracovat se prostě musí“. Přední světový konzultant a učitel vědomého businessu Fred Kofman to ale vidí jinak. A podle toho, že si ho najímají top managementy firem jako Google, Microsoft nebo AXA, že pracuje na pěti kontinentech a přednáší na předních světových univerzitách včetně MIT a Harvardu, nové paradigma businessu, které zakládá, dává zjevně mnohým smysl.

Vědomý business popisuje sedm snadno uchopitelných kvalit a praktických dovedností, které nám umožňují prožívat svůj pracovní život jako projev naší kreativity, touhy po smyslu svého bytí a štěstí. Každý člověk přece hledá ve svém životě štěstí – přejeme si ho vzájemně k narozeninám, na svatbách i do nového roku. A jestliže hledáme štěstí ve vztazích, v rodičovství nebo v koníčcích, proč ho nehledat i v práci? Jenže: napadlo vás někdy, že byste v práci mohli – a ba dokonce měli – být šťastní?

Víc než polovinu svého dospělého života strávíme prací. Během let, kdy pracujeme, strávíme v práci mnohem víc času, než kolik ho věnujeme všem ostatním bdělým aktivitám. Pokud vnímáme čas strávený prací jako „ztracený“, „mrtvý“ nebo „nevědomý“, pak je i většina našeho života „ztracená“, „mrtvá“ nebo „nevědomá“. Držíme–li se v práci při zdi, „v malosti“, i náš život se stává „malým“ a nevýznamným. To je důvod, proč je třeba rozšířit rámec obvyklého vnímání businessu a uznat práci jako podstatnou součást spirituálního života, jako projev lidské „velikosti“, píše Fred Kofman ve své knize Vědomý business.

Velikost a kreativita není jen výsadou umělců. Je to dar, který má každý člověk, jen si jej mnozí z nás nejsou vědomi. Neuvědomujeme si, že jsme jedinečnou lidskou bytostí, dokonale nedokonalou, bytostí, která nikde jinde na světě není, nikdy nebyla a nikdy nebude. A že právě proto má naše existence smysl. Právě díky své jedinečnosti můžeme totiž svou prací přispět světu svým naprosto jedinečným způsobem.

„I kdyby“, řeknete si, „tak jak to souvisí s tím, že zítra v sedm zase půjdu do práce?“ „Souvisí to vším,“ odpovídá Kofman. Začneme–li si být v práci vědomi sami sebe, svých motivací, tužeb a potřeb a začneme–li je respektovat, změní se celý náš svět. Přestaneme se věčně cítit jako oběť světa, který nás obklopuje: svých šéfů, klientů, aktuální vlády nebo ekonomické krize. Začneme se na svět dívat novýma očima. A tím se náš svět začne okamžitě měnit. Představte si, že si ráno uvědomíte, že do práce jdete proto, že jste si to zvolili, a nikoli proto, že musíte! Nemusíte. Jste dospělý člověk, můžete tam klidně nejít. „No ale to mě vyhodí!“ namítnete. Ano, to možná ano. Protože si tedy chcete svou práci udržet a myslíte si, že kdybyste tam nešli, tak vás vyhodí, volíte si tam jít. Jdete tam jednoduše proto, že to vyhodnocujete jako lepší volbu.

Když si začneme uvědomovat, že vždycky máme na výběr, nesmírně nás to posílí. Nemůžeme si sice vybrat své vnější okolnosti, například jaký je náš šéf, nebo jestli je zrovna ekonomická krize, ale můžeme si vždycky vybrat, jak se tváří v tvář těmto okolnostem zachováme.

Časem zjistíme, že si stejně tak můžeme vybírat chování, které nám svědčí. Chovat se tak, abychom ze sebe měli radost, cítili se naplnění a šťastní. Ještě jsem neslyšela o nikom, kdo by podváděl, manipuloval a lhal a cítil se při tom skutečně šťastný. Možná cítil uspokojení, chvilkové vítězství, ale nikdy hluboké a naplňující štěstí. Vy ano? Štěstí totiž přichází tehdy, když jednáme v souladu se svými základními lidskými hodnotami, když naše chování je výrazem naší integrity. Pak jsme na sebe hrdí, nemusíme se bát, že na nás něco praskne, a máme čisté svědomí.

Vede takový přístup nutně k úspěchu? Ne vždycky – pokud tedy jako úspěch chápeme úspěch čistě materiální nebo společenský. Pokud ale úspěch chápeme v širším slova smyslu – jako životní úspěch, jehož cílem je nalezení štěstí – pak ano. Fred Kofman mluví o „úspěchu přesahujícím úspěch“, tedy o dlouhodobém pocitu hrdosti, smyslu a štěstí, který pramení z naší poctivé a vědomé práce.

Fred Kofman se narodil v Argentině za časů vojenské diktatury. I proto ho to táhne do Čech: „Vyrostl jsem v diktatuře a naučil se vážit si svobody, protože jsem poznal, jaké to je, když chybí. Česká republika byla o svobodu připravena a snaží se obrodit na ekonomické, společenské i duchovní úrovni. A já to chci podpořit. Proč? Protože svobodu nade vše miluji a pochopil jsem, že abychom byli skutečně svobodní, musíme být vědomí.

Společenské prostředí je totiž jako úrodná půda. Žádná rostlina ale neroste jen proto, že má živiny – potřebuje svou vnitřní vitalitu a energii, aby vyrostla. Rád v lidech rozfoukávám plamen jejich vnitřní vitality, aby rostl a zvětšoval se a oni našli odvahu pracovat s laskavostí a respektem a tvořili něco, co slouží druhým.

A to je podle mě podstata businessu: vydělávat peníze tím, že pomáháte druhým. Dávat jim něco, co potřebují a chtějí, a proto vám za to platí. Je to velmi přirozený a čistý oběh energie. Pro mě je vědomý business svoboda… a proto ho podporuji kdekoli na světě. Myslím, že po celý život máme tuto možnost růst, nalézat svůj hlubší smysl a rozvíjet dovednosti potřebné k jeho naplnění. Pak totiž svůj život prožijeme jako službu lidem a to je pro mne ten nejvíc naplňující způsob práce, který znám.“

Nyní vede workshopy po celém světě, kterými inspiruje lidi k vědomé a tvořivé práci. U příležitosti českého vydání jeho knihy Vědomý business: integrita, úspěch a štěstí (Portál, 2010) přijel Fred Kofman v červnu 2010 poprvé do Čech. Více informací o vědomém businessu v České republice najdete na www.vedomybusiness.cz

Knihu Vědomý business si můžete koupit přes e–shop nakladatelství Portál.

Článek vyšel v Psychologii dnes 6/2010