Summerhill. Svoboda ve škole.

Včera nám do Prahy dorazila naše poslední letošní kniha - Summerhill. Dlouho jsem nevěřil, že se nám to podaří. O to větší mám radost. Jejich příběh už inspiroval po celém světě milióny lidí, jak ve vzdělávacím systému, tak v byznyse i v ostatních oblastech společnosti. Přeji nám v Čechách a na Slovensku totéž, protože tato kniha doslova mění svět. Od včerejška je možné ji koupit osobně v pražském Coffeebeans (otevřeno o víkendu 9.00 - 19.00, všední den 8.00 - 20.00) a objednávat v našem eshopu. Od příštího týdne bude Summerhill i v HUBuSummerhill — školu, do které děti nemusejí chodit, a když už tam jdou, ovlivňují do obří míry, co, kdy, jak nebo kde se budou učit. Knihu A. S. Neilla Summerhill. Příběh první demokratické školy na světě jsem přečetl jedním dechem. Fungování této unikátní, vskutku demokratické školy bylo v tak ostrém kontrastu s tím, čím jsem si při svém vzdělávání sám prošel, byl pro mne něčím tak nepředstavitelným, že jsem byl naprosto ohromen. Otevřel se mi svět svobody ve vzdělávání a následně i v práci. Zjistil jsem, že většina dnešních reformátorů vzdělávání, školy, rodičovství a výchovy považuje tuto knihu za naprosto přelomové dílo, tím více mě šokovalo, že v češtině dosud neexistuje.

Mezi absolventy Summerhillu jsou vědci, spisovatelé, profesoři a třeba i hollywoodské hvězdy :-). A pak, že svoboda ve škole (nebo v práci) nefunguje!?

Jsem přesvědčený, že svoboda v práci a obecně v životě začíná právě v dětství. Proto jsem si umínil tuto knihu do Česka a na Slovensko přinést. A. S. Neill ji napsal už v roce 1960 a od té doby se jí po celém světě prodalo k pěti milionům výtisků. Přesto si myslím, že teprve nyní jí začínáme skutečně rozumět. Není to kniha, s níž je třeba a priori souhlasit (tím spíše, že vznikla před padesáti lety) a nekriticky, bez výhrad ji přijmout. Rozhodně však každému čtenáři, jemuž otázky výchovy a vzdělávání dětí leží na srdci, poskytuje nové pohledy na dětství, výchovu, vzdělávání, a především na podstatu lidské svobody, slovem spoustu provokativního a zneklidňujícího, ale hlavně inspirativního materiálu k hlubokému zamyšlení. Přál bych si proto, aby se kniha Summerhill. Příběh první demokratické školy na světě dostala k co největšímu počtu otevřených lidí a pomohla nám tak udělat další krok ke svobodnější, zdravější a šťastnější společnosti.

Summerhill a jeho následovníci (Sudbury Valley, Lumiar a další) ukazují především, jak postavit lidské společenství na konsensu tak, aby lidé uvnitř mohli zůstat lidmi a tvořit, co milují a co je pro druhé zároveň skutečně užitečné.

Po autorských právech k této knize jsme pátrali více než rok a sám jsem to dvakrát už málem vzdal. Díky Jerrymu Mintzovi (Education Revolution), a především Honzovi Šedovi se nám nakonec podařilo dohodnout se s Zoë Readhadovou (dcerou A. S. Neilla, která dnes Summerhill vede) i s Albertem Lambem (editorem posledního amerického vydání Summerhillu) a knihu jsme mohli začít připravovat. Zde patří největší dík Viktoru Jurkovi (překládal Štěstí doručeno a Na čem dnes záleží) a Aničce Jurkové za českou verzi textu a Bohouši Bednářovi za vzhled knihy zevnitř. Kubovi Ryvolovi potom za moc pěknou obálku (mimochodem autor obálky Svobody v práci a tedy i panáčka, který nás už pár let provází).

“The function of a child is to live his/her own life, not the life that his/her anxious parents think he/she should live, nor a life according to the purpose of the educators who thinks they knows best” A.S.Neill

Nakladatelství PeopleComm vzniklo jako součást snah o změnu toho, jak se u nás pracuje a podniká (viz www.tomashajzler.com), aby se tak více lidí mohlo v práci věnovat tomu, co mají opravdu rádi. Naše vydavatelské aktivity jsme v polovině roku 2010 zahájili přípravami vydání příběhu Semca (dnes Podivín a Sedmidenní víkend), nejodvážnějšího sociologického experimentu v oblasti firemní demokracie. Následovala kniha o Zapposu, firmě, která dosáhla fenomenálních výsledků tím, že se zaměřila na štěstí svých zaměstnanců (Štěstí doručeno) a Svoboda v práci, která seznamuje s více než dvaceti firmami z celého světa, které přenášejí řízení na zaměstnance a používají svobodu v práci jako jeden z přístupů k lidštější a tím tvořivější a inovativnější organizaci firmy. V jednom ze svých průlomových děl Na čem dnes záleží Gary Hamel velmi trefně poukazuje na podstatu problémů dnešních firem a pojmenovává hlavní principy, na kterých je třeba stavět ve 21. století. Já sám se ve své vlastní knize Peníze, nebo život? sanžím ukázat, proč a jak si vytvořit práci, která bude stát na přednostech každého z nás. Summerhill je mezi školami tím, čím je Semco mezi firmami, a výše uvedené knihy tak doplňuje pohledem na období života, kdy se rozhoduje o tom, nakolik svobodný život dokážeme prožít. Tím se završuje jedna důležitá kapitola našeho vydavatelského snažení.

"Kdybych byl bohatší, do Summerhillu bych nepříjimal děti starší sedmi let." A.S.Neill  .... Neill se snaží říci, že prvních sedm let života je pro zacházení se svobodou naprosto rozhodujících.

Přeji vám inspirativní čtení a předem děkuji všem, kteří nám pomáháte dostat naše knihy k lidem, jimž není lhostejné, kudy se bude ubírat další vývoj naší společnosti, a kteří jsou odhodlaní přičinit se, aby to bylo směrem k větší lidské svobodě.