Lakšmí a Sarasvátí

Lakšmí a Sarasvátí

Foto: Indari

Mezi bohyněmi v indické mytologii existuje Lakšmí, bohyně bohatství, štěstí a úspěchu. Je tak krásná, že ji všichni ostatní bohové obletují. Lakšmí sama střídala nápadníky a byla milenkou, manželkou a družkou mnoha bohů. I mezi lidmi patřila odpradávna mezi nejuctívanější bohy. Během indického svátku světel Divali jí lidé zapalují moře svíček proto, aby požehnala jejich domu a přinesla bohatství a štěstí.

Sarasvátí je bohyní řeči, moudrosti a komunikace. Je patronkou umělců, spisovatelů a hudebníků a ztělesněním ryzího vědění a moudrosti. Na rozdíl od Lakšmí se ale na její počest nepořádají žádné slavnosti ani obřady.

Traduje se příběh o mladém muži, který se vydal k učiteli do lesů, aby objevil tajemství nekonečného bohatství, které by mohl využít ku prospěchu celého světa. Učitel mu vyprávěl právě o Lakšmí a Sarasvátí a vysvětlil mu, že každý člověk obě dvě hluboce miluje a uctívá. Pak prozradil žákovi tajemství, jak je to s nimi doopravdy. Řekl mu, že bude-li milovat z celého srdce Sarasvátí, žárlivá Lakšmí začne usilovat o jeho přízeň, obdaruje ho majetkem a přinese mu úspěch.

Jestli chcete více lehkosti, radosti a lepší výsledky, najděte to, co děláte opravdu rádi i zadarmo. Teprve potom hledejte někoho, kdo vám za to zaplatí. Nebo počkejte! Často přijdou sami!

V hinduistické tradici tedy platí, že první je moudrost a smysl. Když člověk ví, proč dělá to, co dělá, bohatství pak přijde samo. Ti nejúspěšnější (ať už si úspěch definujeme jakkoli) v našem světě to již pochopili – zde je jeden z mnoha příkladů: Steve Jobs: Dělejte pouze to, co milujete! Ať na lidské snažení pohlédnete odkudkoli (různá náboženství, filozofie, kultury), zdá se, že zaměření se na peníze je vždy ta obtížnější, méně příjemná cesta. A tento příběh přitom hovoří jasně. Nehoňme se za Lakšmí! Je žárlivá a přijde sama, když se nám podaří získat Sarasvátí.

To znamená, že jestli chcete více lehkosti, radosti a lepší výsledky, najděte to, co děláte opravdu rádi i zadarmo. Teprve potom hledejte někoho, kdo vám za to zaplatí. Nebo počkejte! Často přijdou sami. (Zdroj: Sto slibů mému dítěti)

P.S.: Že máte „naleštěný” životopis a v něm léta vzdělání a zkušeností v oboru, který vás ale ve skutečnosti moc nebaví? V ekonomii existuje tzv. zákon ztracených nákladů. Pokud to člověka nenaplňuje a nebaví, potom mu jsou všechny tituly za jménem a před jménem spíše přítěží než výhodou. Jestli je to i váš případ, zahoďte životopis a nekompromisně začněte s tím, co vás baví!