Jak najít svůj důlek?

Snimek obrazovky 2015-11-24 v 14.46.37

Ve videu O práci v 20. vs. 21. století jsem mluvil o Ježkovi. Postupem času jsem začal hovořit o důlku. Podstata však zůstává. Pokud jste se nedívali, jedná se o průnik toho, v čem jsme nejlepší, co nás opravdu baví a co je zároveň tak užitečné, že nám za to druzí i zaplatí. V tomto článku chci nabídnout 23 možností, jak

1. Pohled od konce. Zdá se, že smrt má moc ukázat nám, o co v životě jde. Myslím, že dokáže člověka přivést k jeho úloze. Zkuste si ji „nasimulovat“ třeba pomocí těchto tří cvičení:

- „Představte si, že je vám devadesát let a chcete svému vnukovi vysvětlit, co se vám v životě podařilo. Co byste řekli?

- Představte si, že se někdo rozhodl napsat vaší biografii a výtažek pověsit na Wikipedii. Váš život budou popisovat 4 odstavce. Co by tyto odstavce obsahovaly.

- Představte si, že otevřete noviny a v nich je váš nekrolog. Napište si, co obsahuje.“

2. Zadarmo. Položte si otázkuKterou věc děláte s takovou vášní, že byste jí byli ochotní dělat v následujících deseti letech bez toho, že byste za to dostali zaplaceno?“ Sepište si, co vás napadá.

3. Pohlcení – Vybavte se notýskem a tužkou a týden (a klidně i déle) si zapisujte všechny činnosti, které vás OPRAVDU pohltily.

4. Těšení se – Na jaké činnosti se těšíte tak, že nemůžete usnout? Co vás v noci třeba i vzbudí tak, že si jdete dohledat nějaké informace? K čemu vám utíkají myšlenky? Co si přejete, abyste už zase mohli dělat?

5. Učení – Jaké činnosti vám jdou tzv. levou zadní? Co se učíte neporovnatelně rychleji než ostatní?

6. Pochvala – V jakých činnostech vynikáte tak, že vás za ně ostatní chválí? V čem slavíte největší úspěchy?

7. Stesk – Po jakých činnostech se vám stýská? Na co rádi vzpomínáte, co má tedy ve vašich vzpomínkách největší prostor? Co si přejete dělat, jen co to zase půjde?

8. Osobnostní testy – Můžete zkusit různé osobnostní testy jako MBTI, Eneagram, Strength finder a mnohé další.

9. Ezoterika – Existuje nespočet variant hledání pomocí ezoterických technik od vypracování vašeho horoskopu, přes konstelace až třeba po kartářku.

10. Test nedělního odpoledne – Pokud fungujete v tradičním formátu, tj. pondělí – pátek práce/studium, vezměte v neděli odpoledne tužku a papír a sepište si na co se následující týden opravdu těšíte, případně i to, na co se opravdu netěšíte.

11. Zpětná vazba – Nos mezi očima uvidíme pouze v zrcadle. A zrcadlem pro nás jsou zpravidla druzí lidé. Proto ptát se jich na to, co se jim na nás líbí či nelíbí, co by doporučili dělat stejně a co jinak, nebo sledovat, co o nás píší na Twiteru, Facebooku a spol., může být zajímavou kostičkou do celkové skládanky.

12. My jsme oni – Co si myslíme o druhých o nás říká daleko víc než, co to říká o nás (viz např. Co si o sobě myslíte?). Vědomi si tohoto fenoménu, zkuste začít opravdu vědomě pozorovat, co se vám líbí a nelíbí na druhých lidech. U každé položky se potom zeptejte: „Co to o mně říká?“

13. Nové situace – Zkuste pracovat nebo jakkoli fungovat na nových projektech, jiných místech, v jiném čase, s jinými pomůckami, s jinými lidmi, za jiné peníze (nebo zdarma) a sledovat, co to s vámi dělá. Možností dobrovolnictví je po celém světě nespočet.

14. Honzův jev – Vzpomínáte na Honzu z pohádky? Jak se byl nucen vydat na druhý konec světa, aby mu tam došlo, kdo je?  Tato i jiné podobné pohádky obsahují klíčové poselství pro všechny hledače talentu. Je třeba získat odstup, nadhled a kontrast, aby člověk uviděl, co běžně nevidí. Proto zkuste cestovat do nových zemí a žijte tam, co možná nejvíce jako místní lidi. A velmi pravděpodobně v sobě uvidíte vlastnosti, o kterých jste do té doby nevěděli.

15. Dětství – Když jsme byli malí přirozeně jsme tíhli k tomu, v čem jsme od přírody dobří. Vrhali jsme se na kolemjdoucí? Nebo jsme se raději před každým schovali? Nedělali jsme nic jiného než jsme malovali? Co to bylo? Milovali jsme fantazijní hry? Sami nebo s kamarády? Těch otázek, které můžeme položit těm, kteří si nás pamatují jako dítě, je nekonečné množství. Ale rodiče a další rodina, sourozenci nebo kamarádi nám o nás mohou mnohé prozradit.

16. Mluvit a psát – Přijde mi, že zformulovat své myšlenky do vět je naprosto klíčové. Když jsem nucen něco říct nebo daleko raději ještě napsat, má to úplně jinou váhu, než když mi to jenom poletuje hlavou. Při hledání talentu proto považuji za klíčové zapojit do toho další lidi. Za velmi přínosné považuji založit si blog a sdílet odkazy po sociálních sítích. Vynikající je alespoň čas od času vylézt před lidi a odprezentovat jim, na čem zrovna pracuji.

17. Meditace – to není pro každého, ale já osobně považuji hlubší ponory do sebe sama za výbornou cestu k nalezení toho, kdo já to vlastně jsem.

18. Další vzdělávání – s kurzy, knihami a dalšími možnostmi, jak na sebe se po roce 1990 roztrhl pytel. Každému sedí něco jiného, ale proč z „experimentálních důvodů“ nevyzkoušet i něco, o čem jsem přesvědčený, že fakt není pro mě?

19. Otázky – Otázky jsou jedním z nejlepších otvíráků nádoby, ve kterých vášeň a talent sídlí. Především ta dětská Proč?.

20. Lidi – Obklopte se lidmi, kteří žijí svojí vášní. Je to nakažlivé a inspirativní a především se mohou stát vzorem toho, kde a jak hledat. A pokud máte nedostatek živých, zkuste virtuální. Čtěte knihy či blogy a poslouchejte přednášky těch, kteří vás inspirují.

21. Zvířata, rostliny, děti & staří – Travte s nimi čas. Pozorujte je. Učte se od nich.

22. Volný čas – Zdá se, že většina z nás v naší části světa žije v neustálém tempu. Čím větší rychlost, tím menší šance, že si člověk dokáže všimnout a uvědomit, co se děje v něm i okolo něho. Najděte si tedy volný večer, den, týden, víkend, měsíc, půlrok,… Pozorujte a přemýšlejte.

23. Pomozte –  někomu způsobem, kterým to dokážete jenom vy. Za co vám lidi děkují? O co vás lidi nejčastěji žádají?

Socrates říkal, že život nepodrobený zkoumání nemá cenu žít. Experimentování se životem přináší člověku trvalá překvapení a zážitky a hlavně si myslím, že pokud víme, kde a jak hledat, potom platí staré dobré „Kdo hledá, ten najde“. A nalézt tak svoji úlohu na tomto světě a v konečném důsledku ji naplnit, považuji za jednu z nejdůležitějších úloh pro naší existenci.

Buddha říkal, že úlohou člověka je nalézt svojí úlohu a poté se jí celým svým životem oddat. Já si myslím, že práce která nebude stát na talentu a vášni přestane velmi brzy existovat.

Zde je možnost podívat se na váš důlek ve skupině: Najděte svůj důlek!