Ekonomika štěstí

Chvíli před loňskými Vánoci mi kamarád poslal informaci o tom, že vyšla přelomová kniha "Our Future is Local". Já si knihu obratem objednal, jedním dechem přečetl a přemluvil kolegy, abychom ji v rekordním čase vydali i v češtině. To se nedávno podařilo: Naše budoucnost je lokální. Tak jsem se dozvěděl o Heleně Norberg Hodge, která zasvětila svůj život tématu ekonomické lokalizace. Než bys řekl švec, vznikla Lokalnost.org s misí šířit tyto principy v Česko-Slovensku. Společně jsme pak připravili seznam česko-slovenských lokalizačních iniciativ (který najdete jako přílohu knihy nebo na webu ("Prolistujte si") nebo zde. Stejně tak "přes noc" jsme se stali členy světového lokalizačního hnutí, a to vám musím říct, že je pořádný protilék na enviromentální a sociální žal. Jeden až žasne, co všechno se ve světě aktuálně probouzí. Včera jsem se konečně podíval i na film Ekonomika štěstí (z roku 2011, ale naprosto nadčasový; v úvodu ke shlédnutí s CZ titulky). Film dohromady s knihou Naše budoucnost je lokální je aktuálně tím nejdůležitějším, co bych já doporučil každému, kdo hledá cestu z krize a chce lepší svět pro sebe a své děti. Najdete tu, jak vysvětlení příčin, tak i vysvětlení řešení. Vše přesně, polopaticky, zcela srozumitelně a poutavě. Přece jenom je znát, že autorka (rok narození 1946) zasvětila tématu celý svůj život. Ta zkušenost je v jejím projevu prostě znát. 

Jak se dozvíte v knize i ve filmu (i když jste na to možná už přišli sami), příčinou naší zhoršující se situace (extremismus, politická nestabilita, populismus, klimatická krize,..) je ekonomická globalizace ve smyslu systému nadnárodních smluv a institucí o "volném" obchodu, který umožňuje nadnárodním korporacím a bankám přesunovat kapitál a obecně aktivity "na lusknutí prstu" podle toho, kde aktuálně vydělají nejvíc, tj. kde jim místní vlády odpustí daně, kde dostanou, z veřejných zdrojů, nejvyšší dotace, půdu a infrastrukturu a také, kde vláda zajistí omezení legislativy ochraňující lidi a přírodu. Nadnárodní firmy tak mají vedle drobných místních podniků naprosto unikátní pozici, kdy dostávají astronomické dotace z veřejných zdrojů, daní v daňových rájích nebo vůbec a vlády všech zemí se předhánějí v tom, aby do právě do své země přilákali další velkou "investici". 

Mantra posledních třiceti let, tzv. volný trh je "volný" pro nadnárodní korporace a banky. Pro drobné místní podniky je to naopak trh zavřený, omezený a nesvobodný. 

Ptáte se, proč to dělají? Hlavním úkolem politika je zajistit lidem obživu, tj. dnes nejčastěji zaměstnání. Infrastruktura místního podnikání je v důsledku ekonomické globalizace stále zničenější, a tak jsou vlády často zcela závislé právě na korporacích a jejich pracovních místech. Celému tomuto předhání se v tom, kdo urve další velkou investici se říká "Závod ke dnu" proto, že se podobá dětské hře "obíhaná", při které každé kolo jeden odpadává a zvítězí ten s nejšpičatějšími lokty. 

Dopady na místní komunity a přírodu jsou enormní. Tyto skutečné příčiny naši problémů jsou přitom jednou za našich největších slepých skvrn. Nediskutuje se o nich, neznáme je. Právě v jejich nasvětlení je největší síla knih či filmů jako jsou Naše budoucnost je lokální nebo Ekonomika štěstí. 

Prosím, pomozte nám je rozšířit. Díky!

O tématu hovoříme i ve čtvrtém díle Mattering Talks, které vedeme s Michaelou Thomas z Butterflies & Hurricanes.

Od Heleny Norberg Hodge velmi doporučuji i film Anciet Futures a proměně Ladakhu: 

____________

Na Linktree najdete všechny mé články, které uveřejňuji na pěti blozích, do kterých přispívám. V případě, že čerpáte z mé práce a chtěli byste vyrovnat energie - zde je možnost poslat mi libovolný finanční příspěvek na transparentní účet číslo: 2400493472/2010. Dar za dar. Díky. 

Tomáš HajzlerLinkTreeFBIGLiYTZprávy ze životaKnihy 
Moje nová kniha: Dobrý život ve stínu konzumní společnosti.