Billboardoví králové

Společně s kolegou a kamarádem Lukášem Plíhalem v poslední době živě debatujeme o prezidentských kandidaturách. O víkendu jsme byli v Karlových Varech a zkusili si na toto téma vyměnit své pohledy (točeno v Becherplatz). Je to rozhovor hospodsky neučesaný. Přesto věřím, že v něm najdete nějaké inspirativní myšlenky a podělíte se o své. A snad to v konečném důsledku  i přispěje k tomu, že se za cca měsíc rozhodneme (pro celek) správně. A také bych si přál, abychom trochu přihodili do debaty o smysluplnějším, zodpovědnějším podnikání.

Přijde mi, že nás jako společnost v lednu čeká jeden z velkých polistopadových experimentů. Poprvé máme možnost zvolit si prezidenta. Myslím si, že stejně jako dobrý král má obří vliv na to, jak se žije v jeho království, tak i prezident do velké míry ovlivňuje (nebo může ovlivňovat), jak se u nás žije. Může a měl by být jakýmsi majákem, vzorem, inspirací či, jak říká Lukáš, kotvou. Myslím, že nám může pomoci systém dnešního krysího předhánění změnit na svět, ve kterém budou žít lidé. Bytosti, které dokážou postavit zájem většiny nad zájem svůj. Lidé, kteří dokážou ctít principy a hodnoty vstřícnosti, zodpovědnosti, udržitelnosti a vybudují systém, ve kterém bude moci většina z nás dělat, co má opravdu ráda a co je pro druhé skutečně užitečné.

Budeme volit prezidenta nebo marketingové a PR agentury?

Já na tomhle blogu na téma systému a sdílených hodnot trousím úvahu za úvahou (Párky z masa, O hodnotách, (Americký) sen, Ryba smrdí od hlavy, Pozitivní evoluce, Ne-mocný systém; Děla, řepka & manažeři,...) a tak, jak se raduji z iniciativ jako je Pozitivní evoluce, mi nyní začíná docházet obrovský význam té lednové svobody volby. Velmi zajímavý počin zorganizovaly Hospodářské noviny. Pokud jste to neviděli, mrkněte na to:

Já osobně volím Táňu Fischerovou. Přál bych si udělat, co je v mých silách proto, aby se právě ona stala naší prezidentkou. Myslím si, že žena, navíc žena její moudrosti a jejího uvažování by mohla být oním vzorem a inspirací, kterou si naše polo-rozkradená a hyper-nedůvěřivá společnost zaslouží. Jestli s tím souzníte, prosím zapojte se třeba přes facebook nebo vaše blogy, sítě a kanály. Díky!