Jeden jediný pohled aneb nárůst cenzury médií v Česku (Série "Oligarchizace Česka")

Žijeme v časech, kdy se rozhoduje o tom, zda přežijí poslední zbytky demokracie, které se u nás ještě uchovaly. Jedním z rysů doby je masívní nástup cenzury - viz např. nedávný Otevřený dopis premiérovi ke dni lidských práv. V tomto blogu chci sdílet jednu nedávnou osobní, pro mě oči-otevírající zkušenost s cenzurou médií v Česku, potažmo v Evropě. 

Vzpomínám si, jak jsem si chtěl před lety v Moskvě otevřít Linkedin a otevřela se mi jen prázdná stránka. O několik měsíců na to v Turecku, jsem potřeboval na Wikipedii a otevřelo se mi to samé. Bylo to pro mě tenkrát jedno z takových těch “Aha!Autoritářské režimy, pomyslel jsem si. Ještě, že jsem z EU, v Evropě máme svobodu. 

"Autoritářské režimy", pomyslel jsem si v Rusku a v Turecku, když jsem se na internetu nemohl dostat na některé stránky. "Ještě, že jsem z EU, v Evropě máme svobodu". 

Byl jsem teď v Arménii, kde jsme se občas podívali i na televizi. A já zažil další podobné “Aha!” Mezi arménskými, asijskými, americkými a evropskými programy, byly úplně normálně i ruské stanice. Kromě těch v ruštině jsem si pustil i rt.com, kde byla právě reportáž o Julianu Assangovi - vše super-profesionálně zpracované, bohatě odrešeršované, mraky rozhovorů a komentářů ze všech stran (viz ilustrační foto z reportáže v úvodu). 

Nevím, jak se kdo orientujete - Assange je novinář, který obnažil to největší vraždění americké a britské armády v Iráku, Afghánistánu a v dalších zemích. K tomu nejznámějšímu patří video s názvem "colateral murder" (vedlejší vražda) zde, kde máte možnost - v přímém přenosu - sledovat to, jak američtí vojáci vraždí irácké civilisty a novináře - s podobným zanícením s jakým čeští myslivci vybíjejí při honech zajíce. Když si to dáte do kontrastu z dobovým zpravodajstvím našich i západních médií, které nám americkou invazi do Iráku prodávali jako boj proti terorismu, pochopíte dílek fungování moderní propagandy, tj. toho, jak se v naší společnosti vytváří souhlas

Prací novináře v demokratické zemi je (či spíše by mělo být) přesně to, v čem byl Assange mistr - hlídat politiky a obnažovat situace, kdy politici lžou, kradou a zabíjejí. Přesně to Assange dělal. Správně by za to měl dostat Nobelovu cenu míru. Jenomže to bychom museli žít v jiném světě. Ve světě, v kterém žijeme, dostávají Nobelovky za mír váleční zločinci jako nedávno zesnulý masový vrah Kissinger (odhad 3- 4 miliónů zabitých lidí). 

Prací novináře v demokratické zemi je (či spíše by mělo být) přesně to, v čem byl Assange mistr - hlídat politiky a obnažovat situace, kdy politici lžou, kradou a zabíjejí. Přesně to Assange dělal. Správně by za to měl dostat Nobelovu cenu míru. 

Z Assangovy práce čerppala včechna velká světová média, tj. i ta západní - New York Times, Washington Post, CNN, The Guardian, El País, Le Monde, Der Spiegel,… a další. Místo toho, aby byl Assange v síni slávy, nejprve na něj vymysleli znásilnění a pak ho zavřeli do vězení, kde je už desátým rokem, hrozí mu vydání do USA a absurdních 175 let odnětí svobody. Jestli by nám na něčem mělo dojít to, v jak "svobodném světě" žijeme, je to případ Juliana Assange. 

Ale zpět k rt.com. Je to něco jako Deutsche Welle, BBC nebo AlJazeera, které mají kromě zpravodajství ve svých původních jazycích vždy i další jazykové mutace. RT.com je ruská Deutsche Welle. 

Toto je webová podoba rt.com při pohledu z Arménie: 

Toto je rt.com při pokusu se na tuto stránku podívat z Česka:

Na instagramu se při pokusu načíst kanál rt.com, objeví toto: 

V EU, tj. v Česku je rt.com blokována s odkazem na to, že je to “ruská propaganda”. 

Toto se objevilo na Facebooku pod postem, který informoval o tomto článku. Předpokládám, že algoritmy zařídí, že post se nikomu nezobrazí. 

Když se nad tím zamyslíte, zjistíte, že to, co je nazýváno "propagandou" je ve skutečnosti pohledem*, který stojí na jiných hodnotách, historických a kulturních souvislostech. Já pocházím z rodiny zmítané nenávistí, násiilím a alkoholismem, kde nedorozumění je základní modus operandi. To byl důvod, proč jsem se léta zabýval i studiem mezilidské komunikace (např. zde). Naučil jsem se na tom jedno: Pokud chce člověk něco opravdu pochopit, potřebuje se na situaci podívat očima všech zúčastněných. Hezky to vysvětluje tato stará reklama na Guardian, na kterou jsem v tomto blogu už odkazoval. Prosím, pusťte si jí. 

V reklamě vidíte skinheada. Z prvního pohledu se zdá, že se chystá ublížit paní stojící na ulici. Pak je ale střih, kamera se na to celé podívá z jiného úhle a my vidíme, že "ve skutečnosti" chce skinhead sebrat kufřík pánovi, který jde po ulici. Jenomže pak přijde další střih - kamera vyjede o kousek výš a my vidíme, o co tady opravdu jde. 

V situaci, kdy máme jen jediný pohled - a my v Česku dnes máme JEN JEDEN JEDINÝ POHLED - na situaci, jsme v pasti. Mocní si s námi mohou hýbat, jak potřebují, což je jejich cílem. Je tak pro ně velmi snadné vytvořit jakoukoli realitu, protože není nikdo a nic, co by té realitě nastavil zrcadlo. Jak to funguje jsme si mohli za poslední tři roky zakusit na třech velkých kauzách - Covid, Ukrajina a nyní Gaza. Ve všech případech se v našich médiích dozvídáme pouze pohled americké vlády, či pohled americkou vládou schválený. Jiné pohledy buď nejsou dovoleny a pokud ještě ano, jsou zesměšňovány a shazovány - jako dezinformátoři, antivaxeři, covididioti, russáci, putleři, antisemité, hamásovci, teroristé,... atd. 

V situaci, kdy máme jen jediný pohled na situaci - a my v Česku máme jen jeden jediný pohled - jsme v pasti. Mocní si s námi mohou hýbat, jak potřebují, což je jejich cílem. Je tak pro ně velmi snadné vytvořit jakoukoli realitu, protože není nikdo a nic, co by té realitě nastavil zrcadlo. 

Jako příklad si vezměte válku na Ukrajině, která každého z nás ovlivnila více než dokážeme domyslet - rekordní inflace, zdražování energií, rekordní sumy našich peněz zbrojním korporacím a oligarchům, osekávání výdajů na zdravotnictví, školství a de facto na všechno, co člověk potřebuje od státu k dobrému životu, obrovský nárůst chudoby a vedle toho nárůst bohatství oligarchů, do toho rekordní míra uprchlictví, obří ekologické škody a další nástroj rozdělování společnosti. 

Dovedete si představit, co by se stalo, kdybychom měli informace o tom, proč k ruské invazi došlo, co jí předcházelo a co se na východě Ukrajiny od roku 2014 skutečně dělo? Myslíte si, že bychom podporovali nesmyslné a předražené nákupy amerických zbraní, že bychom si nechali - jen tak - zničit plynovod a museli následně přetahovat přes oceán americký plyn - s obrovskými ekologickými dopady...? 

O fungování světa a mezilidské komunikace jsem se už naučil dost, abych mohl s klidným svědomím říct, že bychom žili v hodně jiném světě. 

Dostojevského citát je dnes stále aktuálnější: 

Musím vám říct, že je mi je z vývoje v Česku, potažmo v Evropě mimo-řádně smutno. Když si vezmu, co jsme v listopadu 1989 oslavovali, jak jsme si mysleli, že jsme získali svobodu... Co jsme to ale získali? Tohle není svoboda, je to iluze. V kapitalismu má všechno samozřejmě své mocenské/finanční důvody. Chcete-li je pochopit, “just follow the money.”, jak říkají američtí přátelé. 

O tématu nárůstu cenzury v Česku jsem psal, v rámci této série zde: Česká veřejnoprávní média nedělají zpravodajství, ale propagandu. Tento fakt je třeba pochopit, ne se s ním však smířit. (Série "Oligarchizace Česka")

Cenzura ze strany establishmentu narůstá a situace našich mainstreamových médií zastupujících zájmy oligarchů je natolik alarmující, že by nás měla probudit i v tom, abychom podpořili média, která zastupují zájmy nás, obyčejných lidí. V naší zemi to jsou především Alarm a Deník referendum. Čtěme, šiřme a podporujme je. Děkuji. 

P.S.: Stella Assange na svém twitteru píše"Day X is here. The public hearing at the Royal Courts of Justice will be on 20-21 February. It may be the final chance for the UK to stop Julian’s extradition. Gather outside the court at 8:30am on both days. It’s now or never." 20.-21.2. se bude jednat o tom, zda Británie vydá Assange do USA k exemplárnímu trestu. Humanita prochází dal zkouškou.  

* Výjimkou je část propagandy, která je cíleně vymyšlená tak jako například "zvěrstva napáchaná bojovníky Hamásu" ze 7.10.'23, která donedávna šířil izraelský stát a jeho pomocníci, včetně českých politiků a médií.  

______________

Zprávy ze života - zůstaňme v kontaktu
Naše knihy - pomozte nám je šířit