Chouinard & Stanley: The best of

11075130_10152789525744077_5370658900697535534_n

Po SemleroviHamelovi a A.S.Neilovi  je zde další řádka myšlenek od našich autorů. Tentokrát od horolezců z Patagonie, autorů knihy Zodpovědná firma  (k dispozici i ve výhodnějším balíčku: "Nová firma").

“Zjistíte, že to,  jak jsme se tam dostali je to, na čem záleželo. Ne na tom, čeho jsme dosáhli.”

“Čím víc víš, tím méně potřebuješ.”

Snimek obrazovky 2015-05-06 v 11.13.29

“Zlo nemusí být nutně zlý čin. Někdy stačí, když chybí dobro. Pokud máte schopnost, zdroje a příležitosti dělat dobro a neděláte nic, tak právě to může být zlo.”

“Vrátit se k jednoduššímu životu a vědomé skromnosti není krok zpět, ale dopředu.”

“Nejtěžší věc na světě je zjednodušit si život. Je přitom tak jednoduché si ho zkomplikovat. Každopádně klíčové je ho pořádně prověřit.”

“Abyste dělali druhým dobře, je třeba něco dělat.”

1111quote-evil-doesn-t-have-to-be-an-overt-act-it-can-be-merely-the-absence-of-good-if-you-have-yvon-chouinard-75-4-0459

“Když strávíte většinu života v přírodě tak jako my, uvědomíte si, že za tu přírodu máte zodpovědnost.”

“ Pokud chcete pochopit podnikatele, pozorujte nezletilého delikventa. Ten svým chováním říká: “Tohle mi nevyhovuje. Jdu to zkusit po svém.

“ Věřím v to, že dnešní většinovou společností přijímaný model kapitalismu, který vyžaduje nekonečný růst si žádá odsouzení. Měli bychom ho vyměnit. My se snažíme pracovat s firmami a ukazovat jim, jak jinak smýšlet o vzácných přírodních zdrojích.”

"Ten, kdo zemře s co nejmíň hračkami, vyhraje. Protože čím víc víte, tím méně potřebujete.”

“Když vidíme výsledky našeho vysoce toxického ekonomického systému postaveného na vysoké míře rizika a špičkových technologiích, mnozí z nás začínají zpochybňovat náš konzumní styl života. Začínáme toužit po jednudušším životě, který stojí ne na odmítnutí technologií, ale na návratu k těm správným technologiím."

"Ten, kdo zemře s co nejmíň hračkami, vyhraje. Protože čím víc víte, tím méně potřebujete.”

“Všechno, co vlastníme, co je vyrobeno, prodáno, dovezeno, uskladněno, vyčištěno a nakonec vyhozeno škodí nějakým způsobem přírodě. Buď škodíme my přímo nebo je škozeno naším jménem.”

“Zlo nemusí být nutně zlý čin. Někdy stačí, když chybí dobro. Pokud máte schopnost, zdroje a příležitosti dělat dobro a neděláte nic, tak právě to může být zlo.”

“V Patagonii není zisk cílem, protože Zenový Mistr by řekl, že zisk přijde, když uděláte všechno ostatní správně."

YvonChouinard_DoGoDoSomething-700x418

"Chceme zákazníka, který potřebuje naše oblečení, ne po něm pouze touží.”

"Na mrtvé planetě mnoho byznysu neuděláte."

“Apple nechce, abyste si váš telefon opravili. Chtějí, abyste si příští rok koupili nový. K takové firmě si nemůžu vytvořit vztah.”

P.S.: Co se týče připravované Svobody NaŽivo, jsme v plném proudu příprav. Já osobně teda moc nevím, kam dřív skočit. Do toho práce na mé knize, hromada práce ve škole, zítra přijíždějí na pět dní kamarádi z Holandska, příští týden jedu do Rigy (taky na pět dní)... , no je toho požehnaně. Na Svobodě společně s moderátory a řečníky ladíme program a dramaturgii. Domlouváme jídlo, pití a vedlejší program, technické zabezpečení (světla, zvuk, video, foto). Pokud se chystáte, zaregistrujte se raději bez otálení - registrace ZDE. Míst je letos o polovinu míň než v minulosti. Kdo si pamatujete na minulé Svobody NaŽivo víte, že davová psychologie umí udělat své. Fabrika není bohužel přifukovací. Díky.

Na závěr pár myšlenek od Vincenta z jedné pražské konference tuhle zimu: