Zvukologický experiment

Jedním z vydařených pokusů na Svobodě NaŽivo byl i tzv. zvukologický experiment. Včera jsem dával na Facebook i tři „jingly“, které vznikly nahráváním během zahřívacího večírku v HUBu a hlavně v průběhu celého dne ve Vzletu. Pro úplnost je dávám i sem.

Jak k tomu nahrávání a mixování na živo vůbec došlo? Původně jsme hledali nějakého šikovného DJ–je, který by podkreslil jednotlivá vystoupení a doprovodil by nás v průběhu celého dne.

Kolega Pavel Trojánek (Effectivity) však do přípravy zapojil Martina Rumana (Odyssey – v laboratorním plášti na fotce viz výše) a ten zase přizval Jindřicha Krippnera (Free Apples), s nímž dali dohromady plán, jak pro konferenci využít principy hudební improvizace, kterou Jindra s dalšími kolegy už nějaký pátek úspěšně provozují pod značkou Frivol Impromat. Já jsem zajásal. Zaprvé mě přitahuje všechno nové a na první pohled divné, zadruhé se mi líbilo podobenství improvizované muziky a fungování jakéhokoliv svobodného společenství. I to staví do velké míry právě na intuici, momentální situaci a tedy na improvizaci. Líbilo se mi také, že se do hudební produkce zapojí desítky lidí. Naprosto svobodně. A že tedy nebude jeden „šéf“, který nám bude servírovat, co budeme poslouchat.

Prostě v té myšlence byla i jiná hloubka. A ve finále jsem se u toho bavil. A myslím, že jsem zdaleka nebyl sám. Chvílema mi to přišlo i správně trapný, což též považuji za velmi důležitý moment. Myslím si totiž, že pokud se umíme odtrapnit, jsme potom více sami sebou. Takže tak.

Tak tady jsou: Night designMorning CultureNachmitags. Díky za ně ještě jednou!