Značka a sociální sítě

Tohle video jsme dělali před časem s Martinem Rumanem (z hnutí ZaHRádkářů). Je to klasické „povídání na lavičce“ o jednom z podstatných rysů nové práce, kterým je péče o vlastní renomé. Alespoň já jsem přesvědčený, že bude stále důležitější, aby byl člověk nejenom opravdu dobrý v tom, co dělá, ale aby byl dobrý i ve schopnosti to dát druhým vědět (nebo si na to někoho najít). Právě ale ten druhý bod znamená v naší post–komunistické společnosti pro mnoho lidi velký nekomfort. Alespoň to je moje zkušenost. Myslím si, že osobní renomé bude v následujících letech násobně důležitější, než tomu bylo během 19. a 20. století. Řekl bych, že se můžeme dál spoléhat na zaměstnavatele a hledat si anonymní zaměstnání. Ale přijde mi, že i velké korporace si uvědomují, že bez podnikatelského ducha nepřežijí. A důležitým předpokladem pro úspěšné podnikání bude stále více i to správné renomé.

„Jsem úspěšná, protože jsem byla ochotná vystoupit z anonymity.“ Sophia Lorenová

Přijde mi, že svět se holt mění. A svět firem, který se v minulých dvou stoletích podobal spíše anonymním městům, se pomalu ale jistě začíná (alespoň v naší části světa) podobat vesnicím. Zatímco v anonymitě je renomé nepodstatné, na tradiční vesnici bez něj nepřežijete. Co myslíte?

„Pohlížet na své jméno jako na značku už není možnost, ale nutnost.“ Gary Waynerchuck

Pro info:

Stále hledáme webo–grafika. Prosím, pomozte nám ho najít. Už jsem psal v předchozích blozích… Stojí nám na tom některé klíčové projekty. Protože komunikujeme výhradně on–line, je pro nás schopnost tvořit funkční weby jednou z nejdůležitějších dovedností. Aktuálně připravujeme s Lukášem Plíhalem nový web www.peoplecomm.cz. Máme relativně promyšlenou ideu, rozkreslené všechny podstránky a v týmu Adama Marčana (HTML) a Adama Martinika (programování v Ruby). Chybí nám ale grafik. Je pro nás klíčové sednout si lidsky, ale v tomto případě hledáme člověka, který už své řemeslo umí a který by se s námi chtěl pokusit o světovou třídu. Bez nadsázky. Možná zbytečné říkat, že se samozřejmě po peoplecommu pouštíme do druhé generace www.svobodavpraci.cz a dalších našich projektů.