Zažijte si svůj den!

Zažijte si svůj den!

Foto: pidge

Ráno se probudíte, pustíte si rádio nebo televizi, a už to začíná. Hned mezi předpovědí počasí a písničkou vám někdo říká, co byste dnes měli udělat. „Ti z vás, kdo jsou narozeni ve znamení kozoroha, mají dnes obrovskou šanci potkat velkou lásku“ nebo „Totální výprodej nábytku, slevy až osmdesát procent“.

Co dřív? Mám se jít zamilovat nebo si koupit křeslo? Cestou do práce uvidíte, že banka má nové rodinné konto, které připravila právě pro vás, a hned vám začne vrtat hlavou, jestli byste neměli změnit banku. Řeknete si, že si o tom kontu zjistíte v práci na internetu více informací, ale chyba, vůbec se k tomu nedostanete.

Jakmile otevřete vaší domovskou stránku, vyskočí na vás reklama se zaručeně nejlepší nabídkou na trhu a už si na banku ani nevzpomenete. Kdo by se nenechal zlákat nabídkou, která je zaručeně nejlepší na trhu? Pak se chcete dozvědět, co je nového ve světě, a tak vytáhnete z kapsy noviny, které vám dali u vchodu do metra: „Čunek je vůl“, „Globální oteplování je výmysl“, „Sparta měla v sobotu smůlu“. Ale jak je to možné? Čunek je prý sympaťák, říká váš kolega, minulý týden jste četli, že globální oteplování je vědecky podložený fakt a Spartu s Olomoucí jste viděli na stadionu a žádná smůla, Olomouc byla prostě lepší. Člověk nemůže být ale na všech stadionech světa, znát osobně každého Čunka a být expertem na klimatologii. Jsme nuceni se spoléhat na informace, které se na nás ze všech stran valí. Jak ale na to? Jak si vybrat mezi těmi všemi možnostmi? Kdo je nejobjektivnější?

VY, přece!

Zkuste zítra dělat věci jinak než jste zvyklí. Místo předpovědi počasí vystrčte hlavu z okna, místo hltání novin cestou do práce pozorujte lidi okolo vás nebo nechte auto doma a jděte pěšky. Po cestě si dejte čaj, který jinak vůbec nepijete.

Člověk se odjakživa spoléhal na svoje oči a uši, které mu dávají nejlepší informaci o tom, co se kolem děje. My jsme si ale trochu pod tíhou pohodlnosti a trochu kvůli úspoře času, se kterým pořád bojujeme, navykli spoléhat se na někoho jiného, přebírat cizí názory a nepřemýšlet o tom. Je přece mnohem jednodušší poslechnout si rádio nebo přečíst noviny a nechat jiné, aby vám zprostředkovali svět. Ten svět ale pak není váš, ale někoho jiného. Mám jeden tip. Zkuste zítra dělat věci jinak než jste zvyklí.

Místo předpovědi počasí vystrčte hlavu z okna, místo hltání novin cestou do práce pozorujte lidi okolo vás nebo nechte auto doma a jděte pěšky, po cestě si dejte čaj, který jinak vůbec nepijete, a přitom si přečtěte časopis o akvaristice, která vás nikdy nezajímala.

Uvidíte, že večer, než půjdete spát, budete mít hlavu plnou nápadů a dobrý pocit ze zajímavého dne. A další den ráno se budete třeba divit, že poslední dům v ulici je žlutý, před ním je strom a na něm zpívají ptáci, a i když jste denně chodili okolo, nikdy jste si toho nevšimli. Spolehněte se na vlastní oči a uši a občas udělejte věci jinak, než jste zvyklí, zní velmi banálně, kolik z nás se tím ale řídí?

Přeji vám hezký a zajímavý den a hlavně, ať je váš.