Vlastní názor & jiné

S oblibou se lidí ptám, kdo se ještě dnes dívá na televizi, nebo čte noviny. Já jsem totiž televizi zrušil v roce 1997 a noviny jsem přestal pravidelně číst někdy okolo roku 2004. Začal jsem si totiž všímat, že na mě má bezhlavá konzumace médií devastující efekt. Že se následkem toho víc bojím, jsem negativnější, pozoruju pocity beznaděje, častěji se věnuji „konzumování“ a plíživě se ze mě stává poslušný a snadno manipulovatelný ovčan. A to je něco, při čem se tedy šťastný rozhodně necítím. Proto si chci dlouhodobě budovat vlastní názor.

Mám ale dojem, že pro to potřebuji možnost získávat hodnotné informace, ne předpřipravené pravdy s nádechem neštěstí, které nám právě mnohá středněproudá média s takovou vervou servírují. Hlavně proto jsem si před lety vysnil projekt, který by na jedno místo na internetu shromáždil všechny nezávislé poskytovatele informací ze všech oblastí života, kam bych mohl jednoduše přijít a dozvědět se, co se kde děje. Ne, co kdo kde ukradl, kdo koho napadl, kdo na nás zase útočí, kdo jede v posledním korupčním škandálku nebo jaká choroba nám hrozí.

Projekt jsem si nazval Vlastní názor (Jak jinak?) s tím, že se bude jednat o portál, který bude shromažďovat weby, blogy, „eziny“ a další místa na českém a slovenském netu s vlastním názorem. Portál máme relativně promyšlený, navržený, popsaný a máme i možnost se o něho starat. Co nám chybí je kapacita tyto webové stránky naprogramovat a celkově zprovoznit. A hlavně proto já vlastně dnes píšu tenhle blog. Jako už mnohokrát v minulosti se snažím nahlásit, že máme projekt a hledáme pro něj člověka/lidi. V tomto případě programátora/HTML kodéra, který/kteří by si chtěl/i zkusit  s námi udělat projekt na principech svobodné práce.

Takhle jsme si ten projekt popsali:

Mít vlastní názor, který se liší od toho většinového, je obtížné. Často je terčem kritiky. Je dokonce i riskantní ho mít. Pouze s vlastním názorem se však člověk může v životě vydat vlastní cestou. Díky němu si může sáhnout na vrozený talent a život strávit podle svých představ. Středněproudá média servírují místo otázek často poněkud mělké odpovědi a předpřipravené pravdy. Pod palbou zábavy a zpráv z jejich dílen tak vlastní názor často není slyšet. Zejména díky internetu se však objevuje víc a víc médií, které se nebojí jít do hloubky mluvit o tabuizovaných tématech, nabízet neotřelé úhly pohledu a třeba i pokládat nepříjemné otázky. Máme dojem, že jsou ale rozestrkané různě po internetu a že chybí jedno místo, které by je každému z nás zpřístupnilo. Z toho důvodu vznikl portál vlastninazor.com, jehož ambicí je shromáždit weby, blogy, eziny a další internetová místa, která nutí přemýšlet a mít vlastní názor.

Kromě dovedností hledáme samozřejmě člověka/lidi, pro kterého bude Vlastní názor skutečně magnetický (viz Peoplecomm). Jinými slovy, ať už bude váš důvod, proč s námi spojit síly, jakýkoliv, prosíme, aby se nám ozývali lidi, kteří OPRAVDU chtějí.

A když už jsem u toho hledání, máme pár dalších projektů, které čekají na své lidi:

1. Myslím, že bychom ocenili člověka, kterého baví mezilidská komunikace a který by si dokázal najít magnet v našem Cedulartu. Cítíme, že tento projekt potřebuje člověka, který by na něj myslel, rozvíjel ho, dostával ho k lidem, které by mohl bavit.

2. Snad již brzo spouštíme podobný projekt s názvem Naplnkbelik.cz. Jedná se, jednoduše řečeno, o projekt šíření dobra, na který se já osobně velmi těším. Zatím je to ve fázi vývoje. Stejně jako u Cedulartu hledáme člověka, kterého by bavilo o kbelík pečovat a rozvíjet ho.

3. Už potřebujeme jen jednoho člověka na kurz Silné stránky, který je jinak připraven k odjezdu. Je to téma, které dokonale přerovná život ve smyslu toho, že vám do života pomůže přinést víc toho co vás baví a pohlcuje a naopak ze života odvést to, co vás nebaví.

4. 28.–29.5. pořádáme další Lekci tanga. Momentálně máme 6 párů (12 lidí). Do místnosti se vejdou ještě 4 páry, pokud byste měli někdo chuť.

5. Se spřátelenými novináři hledáme dlouhodobě lidi, kteří se živí tím, co je baví. Lidi, kteří se dovedou uživit svými sny a kteří by měli chuť a odvahu podělit se o své zkušenosti buď do článku nebo před kamerou.

6. A nakonec hledám někoho, kdo umí (a koho by bavilo) titulkování videí.

Pokud vás něco oslovilo, napište mi: tomas@peoplecomm.cz. Díky. Jinak do 24.5. jsme v San Franciscu s nepravidelným přístupem k mailům. Jedeme na sraz svobodných firem, ve středu máme schůzku v kultovním Zapposu (o kterém je jedna z našich knih – Štěstí doručeno) a do jejich sídla v Las Vegas letíme ještě kultovnějším Southwestem. Takže týden svobody v práci. Live. Zkusím z toho něco sepsat a těším se na setkání s mnohými z vás 31.5. v Hubu na oslavě našeho knižního snažení. Užívejte!