Seriál o svobodě. Díl 1 & 2

Rozhodl jsem se pro seriál krátkých videí s cílem vysvětlit podstatu Svobody v práci jako jednoho z přístupů, jak pře-nastavit firmu tak, aby v ní většina lidí mohla dělat maximum toho, co mají rádi. V tomto blogu se můžete podívat na první dva díly. Kromě toho i na aktuální seznam "možností se potkat" (duben - červen) a tématiku humanizace práce a firem osobně probrat. Hodil jsem sice flintu do žita (zde), ale začínám stále silněji pociťovat zodpovědnost za to, do čeho jsme se zde pustili. Dochází mi, jak důležité je v tématu svobodnějších přístpů k práci propojovat lidi a vytvářet pravidelné příležitosti k spolu-práci. První možností je 3.4. Peníze, nebo život? a druhá 4.4. představení knihy Garyho Hamela

Proč jsem se pro to rozhodl? Začalo to myslím tím, že mi v létě napsal kdosi ze stream.cz, ať dávám videa k nim, že tam prý chodí hodně lidí. Nakonec jsem se zhrozil z množství re-klamy a zůstávám u youtube. Důvodem je i to, že jeden z mých internetových kamarádů napsal před časem (pro mě překvapivě populární) článek o tom, že Svoboda v práci je neefektivní způsob uspořádání firmy, a že proto nenajde ve světě byznysu nikdy širšího uplatnění. Začal jsem si též stále častěji všímat neporozumění a mnohdy až podráždění, co se tématu svobodnějších přístupů k práci týče. Jestli mám/e v našich aktivitách nějakou slabinu, potom jsou to weby, a proto ani náš portál Svobodavpraci.cz se už nějakou chvíli nerozvíjí a neposkytuje právě ucelený obrázek o tématu. Naše knihy sice dávají dohromady hloubku i šířku, ale mám pocit, že podobný seriál by mohl jednotlivé pohledy pěkně pospojovat. Všiml jsem si též, že video-seriály jsou pro mnohé lidi přitažlivější a přínosnější než jednotlivá videa právě pro jejich ucelenost a linku.

Aby se hnutí mohlo mohlo skutečně po-hnout je třeba vytvořit především pravidelnou příležitost pro setkávání se, propojování a spolu-práci. Cesta k radostnější a užitečnější práci pro stále větší počet lidí tak budu mnohem hmatatelnější a snažší. Podívejte se proto, prosím na jarní příležitosti k spolu-tvorbě a pokud se vám něco vejde do kalendáře, dejte to tam :-). Díky.

Hned v prvním díle jsem se snažil vysvětlit, že se budu držet této struktury: 1.paradigma, 2.design a 3.leadership/kultura. Než se tedy dostanu k “návodu”, jak pře/nastavit tým či firmu, aby tam člověk mohl být člověkem, chvíli mi to potrvá. Zcela záměrně. Optikou jednoho z duchovních otců Svobody v práci Douglase McGregora, většina z nás vyrostla ve víře v teorii X. Pokud se nám nepodaří do hlavy Y, nemá smysl se pouštět dál, poněvadž cokoli bude pouhou prázdnou manažerskou technikou.

Je to pro mě nová zkušenost. Prosím proto o maximálně upřímný “fídbek”. Co se týče techniky, zjišťuji že budu potřebovat novou kameru neboť můj Canon (2 roky starý) je už prý zastaralý (jak rychle se v dnešním světě stárne..) a umí nahrávat jenom mono zvuk. Bůhví jak to je. Každpodádně se tím nenechte, prosím, rušit.

Zde jsou zmiňované příležitosti se na tématem radostnější a užitečnější ráce sejít:

1) Představení knihy Na čem dnes záleží. 4.4. v Hubu.

2) Série setkání s tématikou svobody v Era svět

3) Přednáška Svoboda v praci - 16.5. od 17.30 v Praze - první přednáška o Svobodě v práci pro veřejnost.

4) Turné s knihou Peníze, nebo život?