Patagonia - obnošené oblečení

Nakupovat je možné v zásadě ze dvou důvodů. Buď proto, že něco potřebujeme nebo proto, že po něčem toužíme, proto abychom se potěšili a zabavili. S výjimkou úzké skupinky aristokratů to není to tak dlouho, co v naší části světa nakupovala většina lidí z toho prvního důvodu. Nenapadlo by je to dělat jinak. Dnes je to naopak. Pro 94% amerických středoškolaček je nakoupování tou nejoblíbenější volno-časovou aktivitou. Vsadím se, že u nás to nebude o moc jiné. Tento pátek byl ve Spojených státech už tradiční "Black Friday" - den, který je již léta důležitým nástrojem amerických prodejců k tomu, aby svým zákazníkům prodali i to normálně neprodejné.

"Všechno, co vlastníme, co je vyrobeno, prodáno, dovezeno, uskladněno, vyčištěno a nakonec vyhozeno škodí nějakým způsobem přírodě. Buď škodíme my přímo nebo je škozeno naším jménem." Yvon Chouinard, Patagonia

To k čemu tento bezhlavý konzum vede, víme - lavina šmejdů, ohrožující lidské zdraví a devastující životní prostředí. Yvon Chouinard z Patagonie k tomu říká: "Na mrtvé planetě mnoho byznysu neuděláte." nebo "Chceme zákazníka, který potřebuje naše oblečení, ne po něm pouze touží." Já osobně považuji právě toto za nejzásadnější změnu myšlení, ke které bude muset dojít, pokud máme mít jako druh nějakou budoucnost. Ani nemá smysl mluvit o tom, že firma tlačící zákazníky do toho, aby kupovali nové a nové věci (které ve své podstatě vůbec nepotřebují) nemá šanci 21.století přežít.

Chceme zákazníka, který potřebuje naše oblečení, ne po něm pouze touží. Yvon Chouinard z Patagonie

Podívejte se na ten krátký film nahoře a seznamte se s programem WornWear či zde a porovnjejte to se záběry z minulého černého pátku v USA:

Patagonia, podle Fortune 2007 nejvíc cool firma na světě, je pro mě P-Ř-Í-K-L-A-D-E-M, jak podnikat v 21.století... jak zorganizovat práci, aby lidé mohli dělat maximum toho, co mají rádi a v čem jsou nejlepší... jak podnikat, aby to bylo prospěšné nejenom vlastníkům, ale i ostatním lidem a planetě.... jak produkovat to, co druzí opravdu potřebují (ne po čem pouze touží) a co vás nezřídka i přežije.

patagonia-fortune-magazine-cover-photo

Pokud se má změnit to, jak se u nás (a jinde v naší části světa podniká a žije) potřebujeme právě především příklady jako je Patagonia. V ČR jejich výrobky distribuuje Namche, případně se v Praze můžete zastavit do jejich obchodu v Revoluční.

P.S.1: Podívejte se na knihy s tématem vědomějšího, zodpovědnějšího života, které jsou ode dneška k dispozici v našem eshopu na peoplecomm.cz. Naše knihy najdete i ve třech tématických balíčcích Nová práceNová firma a Semco. O Patagonii je naše poslední kniha Zodpovědná firma. Ano, zabíjí předsudky a výrazně snižuje omezenost.

zodpovedna-firma

P.S.2: Minulý týden skončily podzimní workshopy. Zde je pár fotek z tématu leadership. Po dvou letech, co jsem to v otevřené formě nedělal mě znovu nadchlo, jak moc je to téma důležité. Pro kohokoli. Každý máme totiž vliv na ostatní. Umět s ním nakládat, zformovat skupinu a tu vést za něčím větším než jsme my sami, je to co může změnit svět. Flickr album