Nová práce

Děti oblepili školu a burcují rodinu a kamarády do toho, aby vybrali potřebné peníze na svého rodilého učitele angličtiny - viz minulý post "dětský crowdfunding". Držme jim palce nebo - kdo je chcete podpořit - pošleme třeba stopadesátikorunu (můžete zde). Já tu mám dnes jednu debatu z konference "Next New World", na kterou doporučuji se podívat. Zazní v ní totiž mnoho myšlenek na téma měnícího se světa práce, které k nám zatím příliš nedorazily.

Povídají si Thomas Friedman (sloupkař NY Times a autor několika bestsellerů) a Andrew McAfee (profesor na MIT a jeden z předních odborníků na technologizaci práce). Pro mě patří tihle dva k důležitým lidem, kteří mi pomáhají vyznat se ve změnách, kterým v oblasti práce a podnikání momentálně procházíme.

Fakt je ten, že jeden dlouhý hlavní úvazek, na který nás stále ještě připravuje náš vzdělávací systém, je už passé. Na planetě je momentálně 4,2 miliardy pracujících z nichž stále větší počet je propojený v cloudu. Práce postavená pouze na tom, že ji umíte, se přes noc stala komoditou. Dostane ji ten, kdo ji udělá levněji. Kromě toho lidskou práci nevyžadující kreativitu nahrazujeme dnes roboty rychleji než dokážeme vůbec nová pracovní místa vytvářet. Množí se počet agenturních zaměstnanců pracujících za minimální mzdy. Stejně tak roste exponenciálně počet lidí, kteří svůj příjem skládají z několika zdrojů najednou (ne z jednoho velkého úvazku).

Společně s dalšími výzvami doby - především blížícími se klimatickými změnami težko předvídalených rozměrů tak stojíme na křižovatce, na které jsme ještě nestáli. Je třeba zásadně zreformovat naše školy a firmy, v lidech začít podporovat samostatnost a podnikatelství, učit je jak si práci aktivně vytvářet, ne ji pouze hledat.

Pokud vás tohle téma zajímá, podívejte se na přednášku Nová práce, která je přesně o tomto tématu - 16.3. v Praze. Je tam pouze 30 míst. Do 10.2. předprodej za zvýhodněnou cenu.

3.-4.2. jsem v Bratislavě: 3.2. večer máme téma firemní zodpovědnosti v Martinusu na Obchodní ulici (zde). 4.2. dopoledne výměnu zkušeností lidí, kteří budují firmy tak, aby uvnitř byly svobodné a navenek zodpovědné (zde). (Na obě sešlosti  je vstup volný).

Dále jsou tu: 24.-26.4., Do cca 100 km od Prahy, Najděte svůj důlek; 12.-13.5., Solopysky u Sedlčan, Práce & firma v 21.století; 9.-10.4. Solopysky u Sedlčan, Tvrdě, kamarádsky nebo jinak?

Pokud chcete info o tom, co se tady na blogu šustně, nechte na sebe email v okénku newsletter. Přepínám.