Jak kritizovat, aby vám děkovali?

Čím to, že něco řekneme a náš partner vyletí jako čert z krabičky? Jak mít možnost kritizovat tak, aby to ostatní přijali? V tomto článku naleznete zajímavé souvislosti.

O Johnu Gottmanovi jsme v minulosti už několikrát psali. Ten člověk nás fascinuje. Zejména jeho „pokusy na lidech“ a tím, co z nich dokáže získat. Ne nadarmo patří mezi nejcitovanější odborníky na manželství, rozvody a rodičovství.
Jeden z nejznámnějších pokusů započal v roce 1992, kdy shromáždil na sedm set párů lidí, kteří se právě vzali. Požádal je, aby si patnáct minut povídali o čemkoli s tím, že si ten rozhovor zaznamená na videozáznam.

Poté, těch 700 x patnáct minut prošel tak, aby v nich spočetl počet pozitivních a negativních slov. Podle jejich poměru odhadl, zda „testovaná“ dvojice zůstane do deseti let spolu nebo zda se rozejde.

V roce 2002 všechny zmiňované manžele znovu kontaktoval proto, aby zjistil, zda jsou stále spolu, a ověřil si tak svou teorii. Výsledek šokoval i jeho samotného. Na základě patnáctiminutového rozhovoru a poměru slov se znaménkem plus a mínus dokázal se svými kolegy odhadnout, zda vztah vydrží s 94% úspěšností!

Co z toho plyne? Každé slovo, které vypustíme z úst, má význam. Každé buď pomůže nebo ublíží. Fakt je také ten, že jsme lidé a lidé jsou kritičtí. Proto představa o tom, že bychom se přestali kritizovat, je bláhová. Klíčový je tedy poměr mezi chválením a kritizováním. Z Gottmanových výzkumů plyne, že ten poměr je 5:1. Přeloženo do laického jazyka, dlouhodobě je nutné pětkrát pochválit, aby jedna kritika neudělala škodu. Pokud je pochvaly méně, vztahy trpí, důvěra se snižuje, objevuje se bránění, žárlení, podezřívavost a je pouze otázkou času, kdy se jeden z manželů přestěhuje do jiného pokoje, nebo dokonce vymění partnera.

Cokoli vypustíte z úst buď pomůže nebo ublíží. Záleží pouze na poměru!

V práci je to v bleděmodrém to samé. Jestli chceme kritizovat tak, že to ostatní uslyší a něco si z toho vezmou, je třeba se začít dívat i na tu pozitivní stránku mince. Jinak můžeme zapomenout na to, že nám to s lidmi půjde. Být si vědom „5:1" může pro mnoho z nás znamenat doslova nový život. Vždyť kolikrát denně se rozhoduji o tom, zda pochválím nebo zkritizuji, mezi tím, zda se usměji nebo zamračím, zda poděkuji nebo pomlčím... Ten Gottmanův poměr mi jednoduše může pomoci objastnit mnohé a stejně tak mnohé změnit ke spokojenosti své i svého okolí. Využijme ho!