Dvě restaurace & dvě vody

2015-01-24 18.12.16

Dvě pražské restaurace/kavárny. Dva příklady toho, jak podnikat - Café jedna v holešovickém Veletržním paláci a ilPinochio v Modřanech. Téma pitné vody. V Holešovicích vám na stůl automaticky přistane bezedná láhev. V Modřanech přinese číšník na vyžádání půllitrový džbáneček. Při placení zjistíte, že si za něj naúčtovali 20 korun.

Rozdávat vodu v lahvičkách (především v těch pet - napuštných ftaláty), která do restaurace cestovala přes půl republiky/Evropy považuji za nerozumný, destruktivní zvyk z konce 20.století (mluvil jsem o něm např. zde). Raduji se proto, že (alespoň co se vody týče) tato absurdita začíná z našich restaurací mizet. Vždy mě ale překvapí, když si někdo za litr pitné kohoutkové vody dovede naúčtovat 285 x víc než kolik na ní zaplatil (v Praze nyní vychází 1/2litr na 3,5 haléře - zdroj).

Snimek obrazovky 2015-01-26 v 08.45.03

O lichvě se hovoří od 20% výš. V ČR je to trestný čin (zde). Naplňují podniky typu ilPinochio skutkovou podstatu trestného činu? Nevím. Podle mého názoru je to spíše malost vycházející z chamtivosti a strachu. Tyto dvě vlastnosti z člověka vylézají pokud se nenapojí na nějakou vyšší ideu. ilPinochio je jednou z tisícovek pizzerií, bez čehokoli vyššího. Café jedna je součástí projektu MamaCoffee, které má v DNA vyšší poslání (zde). U firem, které existují proto, aby zlepšily něčí život (peníze jim k tomu slouží jako prostředek; neexistují proto, aby na prvním místě maximalizovaly výnosy) tak narazíte na mnohem méně chamtivosti a strachu. O to více je tam velkorysosti.

U firem, které existují proto, aby zlepšily něčí život (peníze jsou  pro ně prostředkem, ne cílem) narazíte na minimum chamtivosti a strachu. O to více tam najdete velkorysosti.

Američtí kamarádi říkají: "Habits die hard." Zvyky umírají pomalu. I v naší části světa jsme po roce 89 uvěřili tomu, co píše Peťo Bíreš:

Snimek obrazovky 2015-01-26 v 11.19.17

Můj názor je tento. Pokud jsou peníze smyslem/cílem podnikání, je to podnikání nemocné a dlouhodobě neudržitelné.

P.S.: V IlPinochiu jsem býval častým hostem. Vodou s lichvářskou marží s plátkem chemo-citrónu jsem tam skončil. Místa, kterým vévodí chamtivost a strach svými penězi podporovat nechci.

Na závěr dvě zprávy:

A. Hledám člověka, který by mi pomohl s do-rešeršováním (dohledáním a ověřením všech zdrojů mé nové knihy. Někoho, koho baví koumat život a chtěl by se na tomto projektu podílet. Někoho, koho baví si sednout k netu a z hromady informací vydolovat potřebné souvislosti. Kdo umí česky, anglicky a ideálně i jiný světový jazyk. Někdo, kdo je hyper-zodpovědný a dodá, co slíbí. Chcete-li mi pomoct (výměnou za pár korun, mé služby, naše knihy nebo cokoli co si dohodneme), napište mi proč o to stojíte + co jste zač: tomas@peoplecomm.cz

B. Zde je aktuální plán mého jara. Pokud se ta informace k vám ještě nedostala, podívejte především na poslední bod. Přijede Vincent" width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen> Stanley, spoluautor Zodpovědné firmy. Napište si to datum do kalendáře. Dneškem na tom začínáme pracovat.

– 3.2.; Bratislava; přednáška Co je zodpovědnost?
– 4.2.; Bratislava; debata Svobodná a zodpovědná firma
- 10.2. Praha; debatní panel Rodiče ve firmě
- 11.2. - 3.3.; Omán, studijní cesta ke knize 13000 dní
- 16.3.; Praha; přednáška Nová práce,  do 10.2. předprodej
- 17.3. Brno; přednáška Nová práce
- 19.3. Praha; přednáška o zodpovědnosti
- 25.-27.3. Zajažová, Slovensko Tvrdě, kamarádsky nebo jinak?
- 9.-10.4. Solopysky, Tvrdě, kamarádsky nebo jinak?
- 24.-26.4., stř. Čechy; workshop, Najděte svůj důlek
- 12.-13.5., Solopysky, workshop, Práce & firma v 21.století
- 4.6., Praha, konference, 4. Svoboda NaŽivo

Aktuálně zde.