Co se slabými stránkami?

Critters je vcelku zábavný americký horor o mimořádně žravých mimozemských nestvůrkách Critters. Schovávají se ve tmě a vzhledem ke své žravosti neustále vybíhají ze svých úkrytů za potravou. Žerou vše, co jim přijde do cesty. Škodí a zabíjejí.

Stejné je to se slabými stránkami. Pokud je neřešíme, vylézají z přítmí, škodí a zabíjejí. Každý máme své „critters“ a pokud je nevybijeme, nebudeme mít klid. Stále budeme mít ten mizerný pocit z dělání toho, co nám nejde. Co tedy s nimi? Jak je vyhubit, jak se jich zbavit? Co když mám obrovský talent prodávat, ale zaboha si nepamatuji jména lidí, se kterými se setkávám? Co když mám dar mluvit před lidmi, ale v hlavě neudržím strukturu? Co když mě ostatní chválí za to, že umím rozjet a nakopnout každý nový projekt, ale nic nedotáhnu? Co s těmi věcmi, které nám brání v tom, abychom se naplno věnovali svým vrozeným darům? Jak to udělat, abychom se nemuseli otravovat tím, co nám nejde?

V zásadě existují čtyři cesty:

1. Naučit se to! Jenomže ne vše se naučit dá. Nemám-li talent na hudbu, ani po patnácti letech „hudebky“ to dál než na okresní pódia nedotáhnu. Tj. tato strategie zafunguje pouze tam, kde je talent.

2. Najít si partnera! Pravděpodobně nejsnazší cesta. Nemám smysl pro detail, najdu někoho, kdo detail miluje. Jde mi rozjezd, nejde mi dotah. Najdu si do týmu člověka, který vyniká ve finiši.

3. Najít si pomůcku. Nepamatuji si jména, koupím si „rolodex“, vizitkář nebo jednu z nespočetných elektronických pomůcek. Neudržím při prezentaci strukturu v hlavě? Připravím si moderátorské kartičky.

4. Nedělat to. Když se mi to nepodaří naučit, nenaleznu partnera ani pomůcku, nezbývá než se té konkrétní činnosti vyhnout. Z počátku možná bolestivá varianta. Dlouhodobě však velmi, velmi úlevná a povznášející.

Jednoduše řečeno, ještě před tím, než se budu schopen naplno pustit do rozvoje toho, v čem jsem od přírody dobrý (svých silných stránek), je nutné eliminovat slabiny. Pokud to neudělám, budou vylézat úplně stejně jako příšerky Critters. A jestli chci od života víc, potom jeden z prvních úkolů, který na mě čeká, je vybít ty svoje příšerky. Tak hodně štěstí!