B-Y-O-D

Snimek obrazovky 2013-11-22 v 11.35.12

"BYOD". Před rokem a něco jsem v jednom článku utrousil zkratku B-Y-O-B (tedy ne BYOD) a zmiňovali jsme se o tom i v jedné Snídani. Moji američtí přátelé tím označovali některé druhy pitek, které organizovali. “Bring Your Own Beer” zpravidla znamenalo, že ten který zve poskytuje prostor a ostatní snesou, co mají. Někdo vezmo pivko, jiný chipsy, další kořalku, a tak dál. Nadchlo mě, když jsem si všiml, že tímto termínem (pouze s rozdílem, že “beer” se mění na “device”) kdosi pojmenoval jeden z důležitých rysů svobodnějších přístupů k práci.

Ke zvyklostem moderní firmy patří “starost o zaměstnance”. Ideálně od A do Z. Firma si od zaměstnance kupuje jeho čas a dovednosti a zaměstnanec výměnou očekává, že se firma postará o jeho mzdu, sociální, zdravotní a daňové závazky ve vztahu ke státu a o veškeré pomůcky, které člověk potřebuje k práci, ať už je to hardware i software čehokoli. Jenomže to začíná být v 21.století problém.

Firmy, které o své zaměstnance pečují jako o děti (a v dobré víře za ně vybírají i pracovní nástroje) jsou anomálií, která je z dlouhodobého pohledu odsouzena k zániku.

Stále větší počet lidí nachází totiž odvahu i v práci vyšlápnout vlastní cestou. A mnozí se už tak nejenom nedokáží ale ani nechtějí nacpat do šablony, kterou jim naservíruje firma - rodič, který se snaží co nejlépe pečovat o své děti - zaměstnance, tj. nakoupí jim podle svých představ to nejlepší, co potřebují k práci. Představte si tak člověka, který si navykl pracovat například na applu, využívá google apps a/nebo basecamp a který najednou nastoupí do firmy, jenž všem zaměstnancům šablonovitě vnutí těžké PC s nějakým ne-lidským softwarem. A navíc jim třeba ještě “zakážou” přístup na facebook, youtube, twitter a další platformy, které si onen člověk zkraje 21.století navykl používat pro své každodenní fungování. Mnoho lidí se tak denně “pere” s pomůckami, které jim jsou naprosto cizí místo toho, aby se věnovali práci tedy tomu proč vlastně v dané firmě jsou.

Počítače, mobily a další elektronické nástroje (hardware i software) jsou novodobými šroubováky a kleštěmi. To, že si většina dnešních zaměstnanců nemůže vybrat svůj šroubovák mi připomíná diskriminaci leváků před rokem 1989 (škrabky, nůžky a další pomůcky se tehdy vyráběly pro většinu - pro praváky). A příroda, nepříroda, bylo třeba se přizpůsobit.

Pokud jste tu někdo v roli zaměstnance, pracujete někdo ve firmě, která BYOD praktikuje? Jakou s tím máte zkušenost? Jaké vidíte výhody a nevýhody? Děkuju!