Zprávy ze života #72: Tři základní mýty o ekonomickém růstu a naděje na novou diskuzi i v naší zemi

Economic Growth by Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free.org

Poslal jsem právě "Zprávy ze života #72", které vznikly ze spontánního nadšení nad jedním článkem a nadějí na novou úrovni diskuze v naší zemi.
Minulá čísla Zpráv naleznete zde. Pokud moje Zprávy nedostáváte a chtěli byste, objednejte si je zde

Ahoj přátelé, 

Mnoho let mě v naší mateřtině - na téma fungování "matrixu" - nenadchlo nic jako před-včerejší článek Tři základní mýty o ekonomickém růstu: Proč další růst skutečně není řešením z pera Tadeáš Žďárského. Tadeáš v něm rozebral a bohatě ozdrojoval tři základní mýty, které nám jsou v naší společnosti od roku 1990 podsouvány: 

Mýtus číslo 1: Ekonomický růst může být zelený
Mýtus číslo 2: Ekonomický růst snižuje nerovnosti
Mýtus č. 3: Ekonomický růst řeší chudobu

Nadchlo mě to hned z několika důvodů: 

Zaprvé - V naší zemi (obecně v post-komunistických zemích) neexistuje demokratická diskuze o uspořádání ekonomiky a společnosti. Toto téma je v mainstreamu dokonalé tabu. Je to jako by se v Apllu, Googlu nebo Microsoftu nesmělo mluvit o dalších verzích iOS, Androidu a Windows, jako by se tam operační systém nesměl vyvíjet. Přitom je to to hlavní, co rozhoduje o možnostech a fungování našich telefonů a počítačů. Stejně tak ve společnosti určuje "operační systém" to, čemu dáváme prioritu, jak žijeme, jak se chováme jeden k druhému a k přírodě. Stejně jako v telefonech/kompech je to nejdůležitější, co určuje celkovou funkčnost přístroje/společnosti. 

(Mainstreamová) média ale bohužel komunikují to, co je v souladu se zájmy jejich vlastníků (korporací a miliardářů), tj. "fosilní, růstové status quo". Toto je poprvé, co jsem si v naší novodobé historii všiml, že se toto téma objevilo mimo okrajová média typu Alarm nebo Deník Referendum

Zadruhé - Možná jste někdo zaznamenali aféru DeníkN, který s Tadeášem udělal rozsáhlý rozhovor na téma souvislostí (ne)růstu a "upgradu operačního systému" moderní společnosti, načež jejich editor začal rozhovor doplňovat různými zcestnými odkazy, až celý rozhovor nakonec smazali. Žádná (demokratická) moderovaná diskuze, nic. Jejich šéredaktor se nakonec za celou tu ostudu omluvil a slíbil, že se tématu nerůstu, tj. fungování společenských systémů, budou v DeníkuN věnovat. Tento Tadeášův text je prvním krokem tohoto  slibu.

Zatřetí - Jak píše Tadeáš: "V Česku jsme při debatách o systémové změně uvízli v minulosti a falešné dichotomii neoliberální kapitalismus versus reálný socialismus". Jákoli snaha o debatu na téma "upgradu společnského systému", který by umožnil dobrý život, lokalizaci, demokratickou budoucnost na planetě, na které je ještě možné dýchat a žít, je smetena ze stolu s tím, že se jedná o komunismus, který tu už přeci byl a všichni víme, co to bylo za hrůzu. 

V tomto ohledu by mohl být tento článek (na pozadí dalších mnoha aktivit českého nerůstového hnutí) výkopem tolik potřebné diskuze, bez které jen dál přešlapujeme na místě a propadáme se hlouběji do dystopie.

Začtvrté - A to mi přijde nejpodstatnější: V článku najdete nespočet argumentů a zdrojů, které vyvrací dnešní všudypřítomné, non-stop opakované a na ekonomických školách dodnes vyučované (!!!) mýty o tom, jak bohatnutím bohatých bohatneme všichni, o tom, že růst HDP zlepšuje naše životy, a že tlak na jeho zvyšování neškodí přírodě, že stav světa ve všech parametrech se zlepšuje, že chudých ubývá, že je třeba demontovat stát a hlavně non-stop zvyšovat objem HDP. 

Podtrženo, sečteno: Tadeáš si za nás všechny dal práci a sepsal do velmi srozumitelného textu tu nejdůležitější argmuentaci proto, abychom se pohli dál od oslavování ekonomické globalizace k lokalizaci, od obřích totalitních, extrakčních korporací k demokratickým, místním podnikům, od vyrábění rostoucího množství zbytečných krámů ničících přírodu i naše životy k věcem, které nám skutečně slouží, od devastace zemí globálního jihu bohatým severem k ekonomické a klimatické spravedlnosti a v té nejobecnější rovině od nadvlády bílého muže nad všemi ostatními ke skutečné demokracii. 

To vše je podrženo tím, že text vyšel v neoliberálně zaměřeném, mainstreamovém médiu, kde se tak dostává poprvé i ke zcela "nepolíbeným" čtenářům. 

A proto o tom vlastně píšu - taková nápado-prosba :-). Využijme toho článku a dalších výstupů od nerůstového hnutí, šiřme jejich myšlenky a pouštějme se do diskuzí, kdekoli budou aspoň trochu otevřené uši. Každý máme nějaký kruh lidí, sdílejme to s nimi. Na tomto odkazu by se k článku měli dostat i nepředplatitelé DeníkuN.

My - na tohle téma - aktuálně pracujeme na přípravě českého vydání knihy Budoucnost je nerůst, průvodce světem po kapitalismu, která je těmito souvilostmi a informacemi napěchovaná. Tadeáš Žďárský píše knize předmluvu. Pokud nechcete čekat, velmi doporučuji knihu Na obranu nerůstu z pera Giorgose Kallise. Já ji nedávno dočetl, je plná oči-otevírajících souvislostí. 

______________________

Besedy a přednášky aneb, kde se můžeme potkat naživo: 
Jak v konzumní společnosti žít ne-konzumní, dobrý život - ZLÍN, 4.4.
Jak v konzumní společnosti žít ne-konzumní, dobrý život  - Ostrov u Karlových Varů - 20.4.
Dobrý místní život - PRACHATICE 24.4.
Nová práce/důlek - PRAHA BŘEVNOV, 26.4.23 
Svobodná nebo tyrkysová firma? - PRAHA BŘEVNOV, 17.5.23 
Přednáška na konferenci Respekt k porodu  - PRAHA-HOLEŠOVICE, 19.5.23 
Dobrý místní život - ŠALA, 12.6.23 
Vydělávat na život je jako šetřit si sex na stáří - OSTRAVA, 19.7.23 
Aktuálně zde

Připravované knihy: 
Mýtus normálnosti - Pokračujeme v sazbě, tvoříme novou obálku, 
Propast
 - Dokončujeme překlad i obálku,
Budoucnost je nerůst
 - Dokončujeme obálku, co nevidět se pozštíme do překladu,
Hostina II
 - 30.3. se koná první hostina - s tématem Zpátky k jídlu.

Ve čtvrtek jsem složil 2 palety už 3. dotisku knihy "V říši hladových duchů", což je pro mě jedna nejbližších knih, které jsme zatím vydali. Při tom skládání mi hlavou zněl úvod k recenzi, která nám nedávno přišla mailem:

"Stydím se. Veřejně se musím přiznat, že po přečtení knihy V říši hladových duchů Gabora Matého se hluboce stydím za postoj k drogově závislým lidem, který jsem dřív měla. Zároveň bych si přála, aby si tento jeho podrobný a vyčerpávající rozbor nejen drogové závislosti přečetl doslova každý a styděl se se mnou. Teprve pak se totiž závažný problém dnešní společnosti, jakým vzrůstající drogová závislost a s ní spjatá kriminalita bezesporu je, může začít skutečně efektivně řešit...více.

I na mě měla kniha podobný vliv. I já se styděl. Zároveň jsem cítil úlevu z toho, že najednou chápu, kde se závislosti berou, co si s nimi počít a hlavně, že "v tom jedeme všichni". Ti, kteří chlastají, čichají, něco si něco píchají, někoho týrají,... jsou společností zpravidla zatracování, trestáni a zavírání. Ti, kteří jsou ale závislí na práci, nakupování, vydělávání, na moci a penězích, jsou naopak dáváni na odiv, píšou o nich média, na soc. sítích mají často miliony followerů, kteří se je snaží napodobovat. 

Duchové byla vskutku jedna z knih, které mi pomohly pochopit, v jak moc nemocné (nebo, jak říká Gabor Maté, "toxické") společnosti žijeme. Zde je moje předmluva k CZ vydání. Jinak, pokud vás Duchové taky dostali, počkejte si na Mýtus normálnosti. To je teprve síla.

Filmy: 
Pár filmů mě zaujalo, možná jste viděli. Kdyby ne a chtěli byste se na něco podívat, tak doporučuji:

Předzvěsti/Extrapolatins - osmidílný seriál z dílny oceňovaného Scotta Burnse. Je to film o budoucnosti (2037 - 2070), tj. fikce, neboť nevíme, co bude. Není to ale film dystopický, spíše dokumentární, přestože je hraný. Je to zatím to nejvěrnější, co se k tématu blízké budoucnosti, především z pohledu měnícího se klimatu, natočilo. Na filmu spolupracovala řada vědců, a tak tu velmi podmanivě uvidíte to, o čem zatím jenom čteme, co slyšíme nebo co vidíme při nočních můrách. Já včera viděl 4. díl, tj. zatím roky 2037 a 2046, 2047 a 2059. Blbě se potom spí. Co nás a naše děti (nejspíš) čeká, je prostě strašidelné. I když to většina z nás už dnes (na nějaké úrovni) víme, vidět to zpracované ve filmu, je síla. 

Co mě překvapilo nejvíc, je to, že ještě v roce 2059 nám - podle tvůrců - vládnou korporace a miliardáři, kteří každý kolaps, každou novou nemoc, každý další vymřelý druh, dokážou proměnit v byznys a nabídnout produkt k prodeji. Jejich, stále dokonalejší marketing/PR, pak lidem stále ještě v té době prodává sen o báječných technologiích, které každý nový problém vyřeší. Stále se konají klimatické summity, kde se účastníci dohadují o tom, zda se může oteplit o 2C nebo o 2,3C a kde řeční miliardáři o tom, jak za nás ostatní vše vyřeší. V roce 2059 se tedy, podle autorů, nic - co by přineslo skutečnou změnu - nezmění.

Všichni moji blízcí (1999) - Většina děje filmu se odehrává v roce 1938, v době v mnohém podobné té dnešní. Velmi aktuální film.
Argentina 1985
 (2022) - Film o soudním procesu s vojenskou juntou v Argentině v roce 1985. Též velmi poučné sledování z pohledu vývoje současné společnosti, především z pohledu dnešní rozdělenosti, velmi podobné té tehdejší argentinské. 
Kluci z hor (2018) - Poutavé vyprávění o střetu místního lidského života se zájmy byznysu a politiky. 

Videa:

Roz-hovor s Matoušem Plecitým. Matoušovi je 15 a ve volném čase ochaňuje přírodu. S kamarády se snaží lidem přiblížit svět plazů a obojživelníků přes YT a IG (kluci moc ocení, když je budete na těchto soc. sítích sledovat). 

Matouš je taky žákem Přírodní školy, což je už třicet let jedna z velkých inspirací pro reformu českého vzdělávacího systému. Je to škola, která ovlivnila do velké míry to jak dnes funguje řada vzdělávacích alternativ v naší zemi (v rozhovoru zmiňuji dva příklady). Přírodní škole se po letech nomádství podařilo konečně nalézt budovu (mohli by asi vyprávět, jak obtížné období to bylo) a nyní potřebují pomoct s náklady na rekonstrukci. 

Můžete-li, moc prosím, pomozte jim ZDE. Každá koruna se počítá. 

Byznys 101: 
Patagonia: exkurze do budoucnosti nadnárodních firem – 65. díl
Neziskové a sociální firmy - 64. díl

Noví členové Slušné firmy:
Camphill
Anela

Zero Way

Další odkazy: 
Město patří všem
 od Nesedím, sousedím - prosba o podporu

Toť vše. Mávám

Tomáš 

Všechna čísla Zpráv ze života naleznete zde
Pokud víte o někom, koho by potěšily, k objednání jsou zde

____________

Kde se můžeme vidět: Akce
Moje knihy: Knihy
Všechny moje články: Linktree 
Peoplecomm: zde - Pomozte nám šířit důležité knihy. Díky.