Zprávy ze života #65: Pravděpodobně největší klamavá PR kampaň všech dob

Zde jsou Zprávy ze života #65 s tématem fosilního greenwashingu. Minulá čísla Zpráv naleznete zde. Pokud moje Zprávy nedostáváte a chtěli byste, objednejte si je zde

Ahoj přátelé! 

Dnes vás zdravím s tématem klimatické krize a tsunami greenwashingu, které poslední léta čelíme.  

Už mám dopsané 2. vydání knihy Dobrý život, po neděli dopíšu úvod, závěr a podklady pro rejstřík a pak už jen korektury. I tohle kolo psaní mi přineslo řadu objevů. U mě je to totiž (v důsledku rozmachu mých aktivit) léta tak, že mám mnoho témat dlohodobě "zaparkovaných" a do hloubky se nořím až ve chvíli, kdy je zpracovávám do nějakých textů nebo přednášek. 

Jednou z těchto spících oblastí zájmu byl fosilní greenwashing, konkrétně uhlíková stopa, uhlíková kompenzace a emisní povolenky. Tušil jsem, že je to celé jeden velký podfuk, ale stejně mě polil pot, když jsem zjistil, jak moc velký. Části textu, kterém tomu v knize věnuji, jsem proto hned překopíroval do blogu, do dvou-dílného seriálu. Zatepla posílám v nezeditované formě i vám: 

Uhlíková stopa: Nejúspěšnější klamavá PR kampaň v historii - Tento - první - díl je o tom, jak si BP najali re-klam-ního giganta Ogilvy & Mather s cílem vytvořit v nás pocity viny a studu za to, že neděláme pro ochranu klimatu dost a za to, že jíme maso, mléčné výrobky nebo že jezdíme auty a letáme letadly. Tak vznikl koncept uhlíkové stopy, kterou si máme změřit a každý za sebe trvale snižovat.  

Uhlíková kompenzace: Jak se z klimatické katastrofy stal byznys - Klimatický kolaps prý zastavíme nejlépe tím, že budeme nakupovat u CO2 neutrálních, zelených firem (a pak třídit jejich odpad). CO2 neutrality se dnes ale v byznysu dosahuje tak, že se CO2 na jedné straně dál vypouští a na druhé straně se pak posílají peníze do projektů, které CO2 snižují. Teoreticky to zní skvěle, v praxi je to však fascinující klamavý PR trik. V obou dílech jsou skvělá videa, pusťte si je. 

V 2. díle píšu i o Green Deal Summitu, který se 26.9. koná v Praze. V naší zemi se tak důležitý sraz greenwashingu (navíc toho nejvíce nebezpečného, fosilního), ještě nekonal. Je to učebnicová ukázka propojení největšího byznysu, vlád a mainstreamoých médií. Pořádají to Hospodářské noviny kontroverzního miliardáře Bakaly, za podpory Evropské komise a pod záštitou vlády České republiky. Generální partneři jsou ČEZ (dlouhodobě jeden z největších emitentů CO2) a Komerční banka (financuje aktivity uhlobarona Křetínského, jehož nedávná akademická analýza označila za „fosilní hyenu“). Hlavní partner je Shell (vedle BP, Exxonu, Chevronu) - jeden z největších emitentů a zároveň fosilních greenwasherů světa, dále pak McKinsey s letitými a řádně hlubokými vztahy s fosilním průmyslem. Mediální partner je Česká televize. 

Hlavní ekonomické médium + hlavní emitéři + česká vláda + EU + veřejnoprávní televize = dokonalý Matrix. Ve vztahu k tomu, co se děje s planetou, je toto ale i obraz zkázy a beznaděje. Jako vystřižené z filmu Do not look up. 

Tolik k dnešímu tématu. 

Dále přikládám odkazy za poslední období: 

Filmy a články: 

Včera jsme se dívali na fasciující film: Ninamata. Tím jsem narazil na "Čtyři velké nemoci z nečištění v Japonsku". Neměl jsem ponětí. 

Prací automat: Nevím, zda jsem o tom psal. Vtipný film, milá snaha, populárně představit "daňové ráje" - dnes zcela běžný, legální fenomén, díky kterému nebylo na planetě nikdy tolik miliardářů, kteří jsou sekundu od sekundy bohatší a bohatší zatímco my ostatní stále rychleji chudneme. Důležité téma. P.S.: Pro zajímavost mrkněte na CZ miliardáře a sídla jejich firem. 

Asi jste zaznamenali: Yvon Chouinard daroval svoji firmu (Patagonia) na ochranu planety. To je parádní ukázka toho, co by mělo 1% nejbohatších lavinovitě udělat. O Patagonii píšu v aktuálním čísle PDČ: Patagonia - firma, která dává veškerý svůj zisk na záchranu planety - 9. díl seriálu "Příběhy z okraje aneb naše budoucnost je lokální"

Včera na mě vyskočil i nově sestříhaný roz-hovor se mnou s názvem: Čím více se propojíme, tím větší sílu můžeme mít

Besedy a sešlosti:

Ve středu jsme zažili naprosto pohlcující besedu s Josefem Dvořáčkem ze Sonnentoru a Standou Martincem z Koma Modular. Ti dva mě zase nadchli, popsal jsem blok. Cítím zase hrdost na to, jaké máme i v Česku firmy. Až budou venku videa, pošlu. Jediná věc mi byla líto, a to, že se nás sešlo asi jen 25. S Josefem Dvořáčkem a Sonnetorem se můžete vidět 2.11. zde

6.10. pokračujeme tématem fungování bez mocenské hierarchie, tj. svobody v práci a svobody ve škole. Besedovat přijdou dva lidé, kteří s tím mají v Česku snad největší zkušenosti - Vláďa Dobeš z Donum Felix a Jirka Štěpán z Etnetera Activate. Info a registrace zde: Budoucnost podnikání: Příběhy z okraje II 

Příčtí čtvrtek jsem na besedě v Břevnovské knihovně: Dobrý místní život.

8.10. na Zero Waste festivalu v Písku. Aktuálně vše zde

8.-11.9. byl v Brně Nerůst. Obří naděje - témata šli do hloubky, k podstatě, v místnosti jsem byl skoro nejstarší (což je super, že se tolik mladých lidí angažuje) a byli tam i lidé z okolních zemí (paráda, jak se propojují). Vše se natáčelo, pošlu odkaz, až to bude venku. 

Volby:  

Prosím, za týden jděme k volbám a volme lidi, které známe a strany, které vznikly zezdola a zastupují naše zájmy (ne zájmy korporací a miliardářů). Já jsem u nás doma na Pze 12 podpořil kamamarády Piráty a jsem na jejich kandidátce. Do politiky nepatřím, je to pro mě forma podpory a vděčnosti za jejich práci. Drží nám palce. Jo a zaškrtávat máme prý celou kandidátku, ne jednotlivce. Nebo máte-li jiný tip, jak nejlíp na volby, podělte se. 

Naše knihy:

Hostina jde příští týden do tisku (zpozdila se nám kvůli chybě). Nedaří se mi sehnat nezajištěné PDF, abychom se mohli pustit do překladu Mýtu normálnosti. Gáborova práva zastupuje Penguin Random House, tj. korporace, tj. strach. Mailuju ohledně toho, jak bez hlavy, je to zase škola. Držte mi palce. Jeden odstavec denně máme vytištěný, dolaďujeme tvrdou venkovní obálku (mrkněte na fotky), aby tahle kniha vydržela. Hodně se nám teď prodávají ebooky a nestíháme dotiskovat Gabora Matého - v pondělí jsme složili 3. vydání Když tělo řekne NE a 2. Roztěkaná mysl (celkem 3,5 tuny tj. 7 palet) a jen tak tak stíháme vyřizovat objednávky. A to je obří naděje!!

Pelmel:

Trávím teď moře času na zahradách sklizní. Kopal jsem bramborty, v úterý jsme vařili jablečno-broskvové pyré, ve čtvrtek ačokču. Dorazila mi taky rajčatová plíseň, tak jsem ještě ve čtvrtek rušil rajčata - bylo jich tolik, že mi to zabralo celé odpoledne, a to jsem "zapřáhl" celou rodinu. Od včera jsme na pravidelném týdenním pracovním pobytu u přátel v Piranu, směna mi tu začíná hned po 6té ráno - chodím psát do jedné mé místní oblíbené kavárny. Jde to tu samo. Raduji se. I z toho místního jídla a jeho dostupnosti. 

Toť vše. Mávám. 

Minulá čísla zpráv najdete zde

T.
_________________________

Kde se můžeme vidět: Akce
Moje knihy: Knihy
Peoplecomm: zde - Pomozte nám šířit důležité knihy. Díky.