Postřehy z Postřehů ze života

Bylo to v Galle, na samém jihu Srí Lanky. Přišli jsme tam v únoru do restaurace oblepené těmi nejlepšími cestovatelskými citáty. Možná to znáte... někdy jsou jako hřebíček na hlavičku...
Mě čím dál víc baví hrát si s videem, a tak jsem vytahal pár fotek ze svých cest a do toho naskládal ty citáty, které mě chytly nejvíc. Mrkněte na to. Třeba vás to též pobaví či trkne k tomu, abyste seskočili z pece a práskli třeba na chvíli do bot.
Do toho jsem přidal video z úvodu ke křtu mé knihy a knihy Vlastní cestou od Jána Košturiaka (viz níže). 

Můj asi nejoblíbenější citát z té gallské restaurace:

IMG_2058

Zde je zmiňovaný úvod ke křtu oněch dvou knih:

Obecně mi došlo, jak zajímavé je sepsat postřehy ze života. "Třináct tisíc dní" mají v podtitulu "Postřehy z cestování životem".  Že to vlastně člověka donutí rozpomenout se na to, co měl pocit, že už dávno zapomněl, že si to vlastně tak prožije ještě jednou a navíc, že ho to přinutí hledat dávno zapomenuté cesty. Mezi to nejmilejší hledání patří kamarádi z dětství a obecně z dřívějšího života. Ta knížka je tak vlastně taková záminka se znovu spojit, zavzpomínat a třeba na to dávno prožité i navázat. Já mám za sebou, za tu chvíli, co je kniha na světě, pěknou řádku takových setkání.

Nejzajímavější je třeba s Martinem Kinscherem, mým spolužákem a kamarádem během studií v Rusku (viz dobová fotka - Martin s brýlemi) - ostatní fotky zde.

IMG_0587

Martin totiž patří k lidem s mimořádnou pamětí. Zjišťuji, že si pamatuje hromadu událostí, které já jsem ze své paměti uklidil někam do nevědomí. Například scénka, kdy mě jednou na koleji někdo sebral walkman (úplně mi to vypadlo z paměti!).

Martin píše: "Víš, co by bylo hezké "publikovat"? Ješte jsem tvou knihu, až na pár odstavců nečetl, takže možná se pletu, ale mám dojem že z (Bělo)Ruska tam až tak moc věcí není...např. vzpomínám na vyšetřování krádeže walkmanu... (Psal se rok 1989).

Místní policista: Tak co se Vám ztratilo?
Tom: Walkman
P: A co to je?
T: Zařízení na přehrávání kazet.
P: Aha....a kde jste to sehnal?
T: Koupil v Německu
P: V západním??!
T: Ano
P: A jak jste se tam dostal?

:-))))) No, místo a doba byly plné podobných dobových absurdit.

Na závěr ještě jeden citát z Galle:

IMG_2060

P.S.: Pokud chcete dostávat info o zprávách zde na blogu, nechte na sebe kontakt zde. Zde je kalendář akcí, kdy je možné se potkat: akce.