Zaměstnání ne-rovná se práce

qsy5sva

V pondělí 21.11. máme zase debatovat o tom, jak pracujeme (pražský Svět-hub od 18:00 - zde). Podobných debat absolvuji letos řádně. To nejpodstatnější, na co se snažím poukazovat je to, že práce ne-rovná se zaměstnání. To, že si tyto dva termíny pleteme, považuji dlouhodobě za obrovský problém. Dnes mám k tomuto tématu pěkný text - viz výše nebo české znění níže:

Pokud jste nezaměstnaní, není to tím, že by nebyla práce. Jen se rozhlédněte: Nedostatek bydlení, kriminalita, znečištěné životní prostředí; potřebujeme lepší školy a veřejné parky. Veškeré lidské potřeby vyžadují práci. Pokud budou neuspokojené potřeby, vždy bude práce, kterou bude třeba udělat.

Takže se zeptejte sami sebe, co je to za svět, kde je nekonečno práce, ale stále větší nedostatek zaměstnání? Je to svět, ve kterém práce nevychází z našich neuspokojených potřeb. Je to svět, který stojí na potřebě maximalizace zisku firem.

Tuto zemi nevybudovaly obří korporace ani vládní byrokracie. Tuto zemi vybudovali lidé, kteří pracují. A jsou to právě ti, kteří pracují, kdo by měl rozhodovat o práci, kterou je potřeba udělat. Jak dlouho bude zaměstnání vycházet z potřeby uspokojování firemních zisků, tak dlouho práci, kterou je třeba udělat, nikdo neudělá.

Tohle k tomu říká Frihjof Bergmann:

snimek-obrazovky-2016-11-17-v-10-13-43

A k současné situaci dodává, že jsme zhruba tak svobodní jako vegeterián, který si má vybrat mezi vepřovým a hovězím.

snimek-obrazovky-2016-11-17-v-13-59-04

A aby nezůstalo jenom u slohového cvičení, navrhuji vzít tužku a papír sepsat si, co potřebujete. Co třeba?

- pomoci s péčí o vaše děti nebo o starší členy vaší rodiny?
- kavárnu, pekárnu, sportoviště, komunitní prostor,... ve vaší čtvrti?
- školu/vzdělání pro vaše děti?
- čistější/bezpečnější ulice?
- méně aut, více pěších/kol?
- jídlo bez pesticidů?
- nebo... ?

No a teď už jen vymyslet, jak tu kterou potřebu naplnit prací. Teoreticky to není zase tak težký, co? :-).

P.S.1: Právě jsem odeslal zprávu, že naše dvě poslední letošní knihy - Domácnost bez odpadu a Budoucnost organizací by měly být ke koupi od 2.12. - takže Ježíška stihneme s přehledem.

P.S.2: Připomínám dvě poslední větší události, na kterých pracujeme - 2.12. - Beseda s Beou Johnsonovou a 6.12. Svobodná firma. Další akce zde - např. ve čtvrtek se těším do Litomyšle zde.

P.S:3: Pracujeme intenzivně na Slušné firmě. Mrkněte zatím na naše spřízněné duše - viz "poradci".

P.S.4: Chcete-li zůstat v kontaktu – nejlepší se zdá být fejsbuk nebo newsletter - tento týden jsem jeden posílal - podívejte se, jak to vypadá zde.

P.S.5: Strejda odešel včera v noci - zde.