Tři mimo-řádné knihy: Příroda a lidská duše, Šmírovací kapitalismus a Znaky na Zemi

Nemoc typu chřipka nebo COVID je hodně často výjimečnou příležitostí se zastavit, zalést do postele tak, aby člověk znovu nabral síly. Pokud člověk tu možnost má, nemoc je i skvělá příležitost nerušeně číst. 
Já toho za COVID přečetl už hodně, ale tři knihy mi otevřely oči tolik, že je považuji takřka za povinnou literaturu.
Proto mi dovolte o každé pár řádek. 

Příroda a lidská duše

Přírodu a lidskou duši jste možná četli, neboť vyšla už v roce 2008 (v češtině 2013). Pokud ne, velmi doporučuji, neboť je to fenomenální "manuál na život". Autor zde představuje a do podrobna vysvětluje osm fází lidského vývoje, které jsou v souladu jak s lidskou přirozeností tak i se zákonitostmi přírody. V každé fázi se dozvíte o tom, s jakými úkoly se tam máme popasovat, na co se zaměřit, na co dát pozor, jak přejít do další fáze a také, jak se ke každé fázi staví naše dnešní - jak on říká - "patologicky adolescentní" společnost. Myslím, že jsem v životě ještě nečetl tak praktický manuál života beroucí v potaz vývoj člověka. Těch skoro 700 stran stojí jednoznačně za to.

Šmírovací kapitalismus

Fintan O’Toole z Irish Times o této knize napsal: “Je dost dobře možné, že nejdůelžitější kniha o politice, ekonomii, kultuře a společnosti v tomto století bude The Age of Surveilance Capitalism, The Fight for a Human Future at the new frontier of Power z pera Shoshany Zuboffové”.

Je to jedna z těch vzácných knih, které se objeví jednou za dekádu a popisují onu terra incognita, nepopsaný terén, něco co předběhlo dobu tak, že prakticky nikdo nemá ponětí o tom, že se to vůbec děje. Je to přitom něco natolik závažného, že je ohrožený svět tak, jak se známe - a to zcela bez nadsázky. Právě harvardská profesorka Shoshana Zuboffová na sebe vzala nelehký úkol a popsala zcela nový druh kapitalismu, který vynalezli v Googlu (a následně zkopírovali ve Facebooku, Microsoftu a další technologických firmách) a který se vedle astronomických zisků stal nástrojem, jak v reálném čase ovlivňovat to, jak se cítíme, chováme a jak tedy žijeme. Doslova s námi manipuluje jako s figurkami na šachovnici - bez našeho vědomí. O tématu si přečtěte např. v: Šmírovací kapitalismus aneb Jak Facebook, Google a další kšeftují s našimi daty, my přicházíme o demokracii a stáváme se loutkami nebo se podívejte na dokument Social Dilemma: Social Dilemma: Na tento dokument se prosím podívejte s dětmi.

Je to kniha, kterou by si měl přečíst každý - už jen jako základ digitální sebeobrany. Povinná by měla být pro každého zaměstnance IT, internetové, technologické, mobilní nebo bankovní firmy, stejně tak jako pro jakéhokoli zákonodárce nebo zaměsntance státní správy, ktěří mají co dočinění s internetem, umělou inteligencí a novými technologiemi. 

Dalších 600 stran, které více než stojí za to. 

Znaky na Zemi

Toto je opravdu speciální kniha - o tom, jak funguje dnešní svět, o tom, jak jsme se dostali, kam jsme se dostali a co dál. Koupil jsem si ji v Malajsii. Nenajít ji tam (v jednom zaprášeném knihkupectví), tak by se ke mně kniha od muslimského autora (původem ze Srí Lanky - Fazlun Khalid) nikdy nedostala. Léta vím, že se o vlastní kultuře naučím nejvíc, když jí opustím, ať už tak, že odjedu do jiné nebo tak, že mi někdo z jiné kultury vypráví o té mé. A to je přesně to, o čem tato kniha je. Khalid je rozený vypravěč a to, jak popisuje příčiny a dynamiku našich dnešních potíží - jmenovitě chudoby, rasismu, nerovností, dělení států na rozvinuté a rozvíjející se, příčiny a důsledky kolonizace a samozřejmě klimatickou krizi, je dechberoucí. Z euroamerického pohledu je tento náhled de facto nemožný, neboť řada faktů je pro nás daná. Když jsem to četl, přál jsem si, aby si tuto knihu přečetli všichni učitelé dějepisu a zeměpisu, aby se dostala k západním ekonomům a politkům. Kdyby pochopili třeba jen 10% toho, o čem tu Khalid píše, řada problémů by přestala existovat. Problémy euroamerické dominance, chudoby, migrace, zničené přírody a kolabujícího klimatu by najednou byly nasvícené, tma by byla ta tam a my bychom se - místo motání se na místě - mohli pustit do vybudování inkluzivnějšího, udržitelnějšího světa. 

Tolik tři knihy, o které jsem se musel podělit. 

Co letos zamávalo vámi? Jaké knihy? Podělte se. Díky. 

........

Na Linktree najdete všechny mé články, které uveřejňuji na pěti blozích, do kterých přispívám. V případě, že čerpáte z mé práce a chtěli byste vyrovnat energie - zde je možnost poslat mi libovolný finanční příspěvek na transparentní účet číslo: 2400493472/2010. Dar za dar. Díky. 

Tomáš HajzlerLinkTreeFBIGLiYTZprávy ze životaKnihy 
Moje nová kniha: Dobrý život ve stínu konzumní společnosti