Summerhill. Konec první vlny.

Summerhill, "příběh první demokratické školy na světě" je od pátku na místě. Kromě pražských HUBuKafíčku a CoffeeBeans (osobně) je v eshopech Svoboda v práci a na Slovensku v Dobreknihy.skMartinus.sk. Tím také končí první vlna našeho vydavatelského snažení.

Začali jsme v roce 2011 snahou pojmenovat Svobodu v práci jako jako způsob toho, jak zorganizovat firmu tak, aby lidé uvnitř zůstali lidmi. Tak, aby místo obvyklého "dělání" mohli "tvořit". Tak, aby firma byla v konečném důsledku dostatečně inovativní a flexibilní a přežila tak spíše tlaky 21.století. Proto jsme začali #1 - Svobodou v práci a navrch přidali dva příklady konkrétních firem: Semca (#2 - Podivín - příběh přerodu klasické továrny v moderní firemní demokracii) a Zapposu (# 3 - Štěstí doručeno - svoboda v práci ve firmě vzniklé na zelené louce, navíc s přemírou práce, která ve většině firem zavání nudou a rutinou - call centrum a sklad).

"Wow! This is a difference between talking and doing." Doug Pressman .. Ty vaše knihy jsou rozdíl mezi tím o změně mluvit a něco pro ni opravdu udělat.

Před vánoci jsem dokončil #4 Peníze, nebo život?. Naše první kniha, která se věnuje ne firmě, ale jednotlivci. Je mojí snahou uzavřít v sobě jednu důležitou fázi mého profesního života, kdy jsem se zaměřoval na studium hierarchie a systému jako celku. A je především začátkem nové fáze, která se věnuje studiu lidské práci postavené na přednostech každého z nás.

Po maratonu vyjednávání o právech (kolikrát mi jenom agent zopakoval ".... this very important book.." a následném půlročním stonání překladatele se nám podařilo dokončit #5 Na čem dnes záleží, knihu jejímž smyslem je dát těm našim třem úvodním, potřebný rámec. Kdybyste jenom věděli, jak moc nám tato kniha pomohla s přípravami loňské Svobody NaŽivo! Osobně nevím o jiné knize, která by tak mistrně a přitom srozumitelně dokázala pojmenovat, co se děje v dnešním světě byznysu a na čem je třeba stavět v případě, že tu chcete být třeba ještě za padesát (pro většinu firem spíš za pět) let. Dle mého, prostě "must read" pro kohokoli, kdo má ičo.

Z představení Summerhillu na Edufóru.

Možná nevíte, že #6 Sedmidenní víkend byla málem první kniha, která to všechno měla odstartovat. Nakonec jsme se ale s agentem dohodli, že začneme Podivínem a Sedmidenní víkend přineseme později, jako lahůdku. Pokud jste už četli víte, že ta kniha se čte jedna báseň (Semler píše báječně a Dáša Brejlová, naše překladatelka, stejně tak), jde do hloubky i do šířky a boří nejedno zažité dogma práce a podnikání.

"Na čem dnes záleží" od Garyho Hamela je, dle mého názoru, prostě "must read" pro kohokoli, kdo má ičo.

No a #7 Summerhill? Slovo "povinnost" jsem ze svého slovníku vygumoval již před lety. A ve spojení se Summerhillem je navíc značně nepatřičné. Nebál bych se však říci, že Summerhill je "povinná literatura" pro kohokoli, kdo by rád žil ve svobodnější společnosti, kdo by sám rád žil svobodnější život. Význam této knihy mezi našimi "sedmi statečnými" je více než zřejmý. V dětství se rozhoduje o tom, jak moc svobodný život dokážeme prožít. Pochopit zákonitosti světa dětí a rodinu se vzdělávacím systémem následně vybudovat s respektem k jejich přirozenosti já považuji za naprostý základ jakékoli svobodné společnosti. Přál bych si proto, aby se tato kniha dostala i do těch nejtemnějších koutů našich končin, pořádně nabořila zažitá a dnes už mnohdy nefunkční dogmata a snad i ukázala cestu dál.

Význam Summerhillu mezi našimi "sedmi statečnými" je zřejmý. V dětství se rozhoduje o tom, jak svobodní budeme. Pochopit zákonitosti světa dětí a rodinu se vzdělávacím systémem následně vybudovat s respektem k jejich přirozenosti já považuji za naprostý základ jakékoli svobodné společnosti.

Knihy jsou od doby svého rozšíření snad tím nejdůležitějším, co mění svět. Věřím, že ty naše mění svět práce a podnikání. Snad vám dnešní blogo-článek pomůže v lepší orientaci v tom, proč jsme zvolili právě těchto sedm titulů. Zde najdete aktuální informace o tom kde je možné je koupit. Přes léto se chceme začít věnovat ebookům. Nezlobte se na mě - já osobně na to dosud nenacházel prostor - viz Svoboda v práci. Status č. 1. Každopádně na podzim chceme mít Peníze, nebo život?, Summerhill a Štěstí doručeno. U ostatních zatím nemáme s agenty domluveno. Svobody v práci je na různých místech posledních pár kusů (tento týden došla v HUBu) - budeme ji dotiskovat na podzim. Chystáme nový web a letos už žádnou novou knihu. Chceme se zaměřit na to, aby se dnešních sedm dostalo k co možná nejvíce lidem.

P.S.: Minulý týden jsem se po dlouhé době sešel se svým starým profesorem Dougem Pressmanem, jedním ze svých mentorů, se kterým léta filozofujeme o životě. Když jsem mu ukázal naše letošní knihy, uznale pokýval a prohlásil: "Wow! This is difference between talking and doing." neboli Ty vaše knihy jsou rozdíl mezi tím o změně mluvit a něco pro ni opravdu udělat. Potěšilo mě to. Moc.