Zprávy ze života #59: Sklonit se k zemi: Vrátit se k jídlu a k lidem

Posílal jsem tento týden 59. Zprávy ze života, které tímto dávám i do blogu. Věnují se tématu jídla, potravin, jejich distribuce a zemědělství. A samozřejmě i Ukrajině. Předešlé Zprávy najdete zde. Pokud je neodebíráte a chcete, můžete zde.

Přátelé, ahoj! 

Mně se za okny už zelená pěstírna, venku se to též slušně probouzí a tak - i když mráz má do Česka ještě dorazit - chci dnes napsat o půdě a o jídle. 

Proč je u nás jídlo méně kvalitní a přitom dražší než v okolních zemích

Osud mě zanesl v nedávném čase do třech míst, kde bylo jídlo společným jmenovatelem: Do jižní Itálie, do Jordánska a do Portugalska. Nevím, jak to máte vy, ale já v podobných místech žasnu na prvním místě nad tím, jak je možné, že je tam jídlo o několik tříd kvalitnější a přitom zpravidla vždy i levnější. U Jordánska to asi nepřekvapí, ale Portugalsko a Itálie jsou na tom ekonomicky stejně nebo lépe než Česko. Přesto jsme v Portugalsku platili za espresso běžně 0,70€, za kilo basmati rýže 0,9€, bochník chleba za 1€, litr olivového oleje za 3,5€,... a tak dál.   

A všimli jste si někdy toho, jak v podobných zemích jídlo chutná? ...že většinou neobletělo planetu, že často neobsahuje pesticidy, že není ve zbytečných jednorázových obalech, a že je ekonomicky i fyzicky dostupné? Tj., že ho najdete na každém kroku...? Trhy, hokynáři, pekárničky, drobné krámky jsou prostě všude a vy se nemusíte trmácet autem za město do nějakého anonymního marketu. O tom, proč to tak je, jsem mluvil na konferenci Zpátky k jídluZDE


"Právo na jídlo je lidské právo." Dlouhodobě se zamýšlím nad tím, jak to, že většině Čechů je toto právo upíráno. Přemýšlím nad tím, jak to, že tu máme na každém kroku plejádu průmyslově zpracovaných potravin, ale skutečné jídlo je vzácné.

Je mi vždycky tak zvláštně smutno z toho, jak snadno jsme si nechali naše jídlo vzít nadnárodními korporacemi a vlastně se rostoucím cenám a klesající kvalitě ani nijak nedivíme (minimálně já v ulicích nikoho protestovat nevidím). Mimochodem to, že nemáme místní sousedské trhy a krámky - že přes 80% potravin jde k lidem přes řetězce marketů, je hlavní důvod, proč je u nás jídlo stále méně kvalitní a stále dražší než v okolních zemích.

Film Sklonit se k zemi

K tématu bych rád doporučil film Sklonit se k zemi. Je to dokonalá injekce naděje v době beznaděje. Pokud jste ho neviděli, podívejte se na něj. Mimochodem i proto, že jedním z top důvodů kolapsu civilizací je degradace půdy, tj. to, že půda přestane plodit a plnit svou funkci. O tom, jak je na tom naše půda mluví poutavě Jaroslav Záhora. A jak zničenou půdu zázračně oživit, je hlavním tématem filmu. 

Seriál "Zničující import"

Velmi dobře zpracovaný 6ti dílný seriál o jídle vycházel před časem na Alarmu z pera Tomáše Uhnáka. Pokud jste nečetli, doporučuji též velmi. Jsou to doslova oči-otevírající texty, na které v mainstreamových médiích nenarazíte, neboť jsou pro status quo konzumního systému ohrožující. Myslím, že všechny články jsou i v audiu: 

Mezi neoliberální stravou a obezitou existuje kauzální vztah, říká expert na stravování

Sebevraždy, pesticidy a superplevel. Brazilská sója zakletá v jedovatém kruhu

Potravinový závod ke dnu. Skutečná cena levných banánů v českých supermarketech

Konflikty o vodu a nedůstojná práce. Odvrácená strana valentýnských růží z Ekvádoru

V důsledku potravinové eroze mizí rozmanitost potravin, které konzumujeme, říká profesorka Bombardi

Absurdní logika trhu s potravinami. Proč dovážíme z jiných kontinentů ovoce, které pěstujeme i u nás?

Pokud neznáte náš projekt Zpátky k jídlu - až bude hledat nějaké rozhovory nebo přednášky "k žehlení", mrkněte. Vše je na YT Slušné firmy.

K tématu je i předmluva, kterou jsem nedávno napsal ke knize o tom, jak jídlo svádí lidi dohromady: Hostina jako způsob, jak změnit svět. Dojal jsem se u toho. Možná máte někdo podobné vzpomínky... 

Jak jsem psal, mně už se to za oknem zelená (růž. kapusta, kadeřávek, řapíkatý celer, brokolice, kapusta), vzchází mi cinie a rajčata. Jen aktuálně marodím, jinak bych byl na zahradě, z jarních věcí nemám v zemi ještě nic :-(.  

___________

Další odkazy

24.-25.5. má být v Praze Gábor Maté. Pokud ho máte rádi, zapište si do kalendáře to datum - až budou detaily, pošlu. Byli jsme přizváni ke spolupráci na jeho veřejném vystoupení. Rádi bychom ho také propojili s českými médii - ideálně Česká televize (pokud nám v tom umíte někdo pomoct, napište mi). Včera jsem ho poslouchal zde a moc se mi líbila i debata s Illanem Pappé - ta je velmi aktuální i ve vztahu k Ukrajině - o čemž píšu níže.  

Zde je jedna drobná milá sousedská inspirace z Portugalska: Pocta nejstarším sousedům.

Zde je třetí díl seriálu "Příběhy z okraje aneb naše budocnost je lokální", který vychází každý měsíc v Pravém doácím časopise s názvem "Škola-Neškola".

Pipleme se s 2. vydáním mé poslední knihy. Občas z toho dám něco do blogu - naposledy např. historie evropského zabírání půdy zde.

Dostávám moc pěkné reakce na rozhovor s Veronikou Bernard zde

___________

K Ukrajině

Myslel jsem si, že válka na Ukrajině by mohla - všem hrůzám navzdory - být další možností probuzení našeho vědomí. O tom jsem psal minule. Jako příspěvek k tomuto probouzení jsme nechali přeložit dva texty, které zkraje vysvětlovaly širší souvislosti konfliktu: Noam Chomsky: Americká vojenská eskalace proti Rusku by neměla vítězůZbrojařský průmysl vidí v konfliktu na Ukrajině příležitost, ne krizi. Přestože je vše faktické a dohledatelné, nikdy v životě jsem nedostal tolik nenávistných a odsuzujících mailů (o soc. sítích nemluvě). Ztratil jsem tím ve vztahu k naší společnosti poslední iluze a od roku 1989 se poprvé bojím veřejně říkat, co si myslím. Přitom trvale opakuji, že Putinovu agresi odsuzuji, ale to prý nestačí. Jestli mi také chcete psát něco sprostého, nedělejte to, jen si tyhle zprávy odhlašte. To stačí. Díky.  

Pokud tyto řádky čte někdo, kdo se mnou sdílí zájem o porozumění tomu, jak funguje svět, potom doporučuji ve vztahu k té aktuální válce tři oblasti studia.  

Tou první je téma (válečné) propagandy. Pokud jste to někdo ještě neudělali, doporučuji se na jednu informaci podívat do našich/britských/amerických/... médií, to si porovnat s ruskými a pak to srovnat s tím, co se o tom píše třeba v Japonsku, na Novém Zélandu nebo v Jordánsku a Kataru (či kdekoli jinde). Všimli jste si, že jedna věc je často den a noc? 

Druhou oblastí je možnost pochopení invazí, okupací a uprchlických krizí, nad kterými u nás nehneme (či jsme nehnuli) brvou a které jsou ale z pohledu mezinárodního práva stejné, z pohledu obětí dokonce často mnohonásobně horší. Pro mě byla z tohoto pohledu fascinující Nakba, připomínka detailů invaze a okupace Íráku, detaily války v Jemenu a pak taky marocká okupace Západní Sahary. Velmi doporučuji, neboť ta srovnání jsou též velmi objevná. 

Třetím tématem je to, jak moc válka na Ukrajině upozadila všechny ostatní krize, kterým jako lidstvo čelíme. Z posledních zpráv například teploty na pólech až o 40C vyšší než je normál - něco zcela zásadního, co se ale mezi hlavní zprávy nedostalo. Nevím, zda se někdo zamýšlí i nad ekologickou destrukcí válek. Fascinovaně sleduji, jak se tleská sestřeleným letadlům, zničeným tankům,... a jak se jejich počty "čárkují", bez jakékoli zmínky o toxických látkách, skelníkových plynech, zničených vzácných zdrojů... jako by to byla nějaká online hra. 

___________

Když potřebuju zjistit, že jsem se nezbláznil (což je pocit, který se mi v Češku léta opakovaně vrací a vím, že nejsem sám), tak kromě rozhovorů naživo si pustím nějaké povídání s Noamem Chomskym, Gaborem Maté nebo Helenou Norberg-Hodge. To jsou aktuálně asi moji top tři hrdinové.  

Na závěr kalendář, kde se můžeme případně vidět NAŽIVO. Dnešní besedu ve Vlašimi jsme museli přehodit na 11.4. Já se moc těším na první sešlost v Kotlasce s tématem byznysu v době krizí a války. A blíží se jarní Důlek

Mějte se hezky.
Tomáš

____________

Na Linktree najdete všechny mé články, které uveřejňuji na pěti blozích, do kterých přispívám. V případě, že čerpáte z mé práce a chtěli byste vyrovnat energie - zde je možnost poslat mi libovolný finanční příspěvek na transparentní účet číslo: 2400493472/2010. Dar za dar. Nebo, moc prosím, podpořte Slušnou firmu na misi za svobodné, zodpovědné a místní podnikání proti dnešní hegemonii green a dobrowashingu ZDE. Díky!

Tomáš HajzlerAkceLinkTreeFBIGLiYTZprávy ze životaKnihy 
Moje knihy: zde