Rozmach SUV-ček jako ukázka využití strachu v re-klamě (8. díl seriálu o car-free životě)

V tomto díle seriálu o souvislostech moderního automobilismu se podívejme na fenomén SUVček. Je to jeden z nejzajímavějších úhlů pohledu na problematiku automobilismu: SUV je dnes zdaleka nejprodávanější segment automobilů a jejich podíl na trhu aut neustále roste. Na druhou stranu jsou SUV-čka doslovná ekologická katastrofa ( = zdaleka nejvíc použitých zdrojů, nejvíc energeticky náročné, nejvíc CO2 ze všech segemntů osobních aut) a hlavně: je to nej-NE-bezpečnější typ auta, což je v příkrém kontrastu s tím, jak jsou SUVčka marketingem a re-klamou vykreslována. Za volantem obřích SUVček vidíte často drobné ženy - ty do SUVček často sedají právě pod dojmem většího bezpečí. Tento blog je tedy také mikro-exkurzí do tématu moci moderní manipulace lidské mysli a jeho alter-nativy, kterou je mattering

Tento díl seriálu je z knihy Dobrý život ve stínu konzumní společnosti. Předchozí díly naleznete zde: sedmýšestýpátýčtvrtýtřetídruhý a první

--------

Mezi nestory reklamy postavené na strachu patří Clotaire Rapaille, muž s aurou venkovského aristokrata. Globální marketingový konzultant s francouzskými kořeny a stejně francouzským přízvukem radí největším světovým gigantům, jak zacílit na ty nejniternější lidské instinkty, tj. především právě na strach, protože jak sám říká: „Dostat se v reklamě k nevědomým instinktům znamená stoprocentní úspěch.“

 „Dostat se v reklamě k nevědomým instinktům znamená stoprocentní úspěch.“ Clotaire Rapaille

Mezi jeho klienty najdete nejedno zvučné jméno ze seznamu největších firem světa Fortune 500. Z jeho marketingových rad založených na využívání strachu měly během posledních desetiletí prospěch především automobilky. V GM o něm proto hovoří jako o automobilovém psychologovi. Rapaille říká: „Auto je poselství... Autem vždy něco sdělujeme.“ Například o Hummeru prohlásil: „Hummer je zbraň a jeho poselstvím je toto: »Se mnou si nezahrávej. Jestli do mě narazíš, rozdrtím a zabiju tě.«“ Rapaille tvrdí, že design SUV automobilů staví výhradně na strachu. S úspěchem Hummeru po irácké válce a rozmachem SUV po 11. září 2001 tak na silnicích dochází k doslovným „závodům ve zbrojení“. „Koupí SUV si kromě společenského postavení kupujete především pocit bezpečí ve velmi nebezpečném světě. ... Jestliže nenabízíte auto, které reaguje na tento strach, zkrachujete,“ dodává Rapaille (zde). To je v ostrém kontrastu k realitě, kdy nehodovost na silnicích trvale klesá a SUV přitom patří mezi nejméně bezpečná auta. 

Design SUV automobilů staví výhradně na strachu. S úspěchem Hummeru po irácké válce a rozmachem SUV po 11. září 2001 tak na silnicích dochází k doslovným „závodům ve zbrojení“. „Koupí SUV si kromě společenského postavení kupujete především pocit bezpečí ve velmi nebezpečném světě. ... Jestliže nenabízíte auto, které reaguje na tento strach, zkrachujete,“ dodává Rapaille

Mimochodem, Rapaille vlastní několik paláců po celém světě a patří také mezi velké sběratele luxusních vozů a umění. Na jeho majetku je vidět, že byznys se strachem pohádkově vydělává. Účtenka za jeho rady začíná na 200 tisících amerických dolarech (zde).

Vyprávění Dr. Rapaille si poslechněte zde: 

V roce 2019 se navíc objevila studie dokládající výrazný příspěvek SUV ke globálnímu oteplování. V průměrném středně velkém autě se zabije 72 lidí na milion aut. Průměrné středně velké auto zabije 34 dalších lidí. V průměrném SUV se zabije 75 lidí na milion a SUVéčka zabijí dalších 55 lidí v jiných autech či jinde v provozu (zde). Pravděpodobnost převržení u SUV je totiž oproti obvyklým autům dvakrát větší a až k 60 % úmrtí při nehodách SUV dochází právě následkem převržení vozu. Zabije se v nich více lidí než ve středně velkých sedanech a srážka s SUV končí smrtí častěji než srážka s průměrným středně velkým typem vozu. Rostoucí poptávka po SUV byla druhým největším přispěvatelem k nárůstu světových emisí CO2 v období 2010–2018, kdy se zdvojnásobil podíl SUV na světových trzích ze 17 % na 39 % a jejich roční emise vzrostly na více než 700 megatun CO2. To bylo více než souhrnné celkové roční emise Velké Británie a Nizozemska (zde).

V průměrném středně velkém autě se zabije 72 lidí na milion aut. Průměrné středně velké auto zabije 34 dalších lidí. V průměrném SUV se zabije 75 lidí na milion a SUVéčka zabijí dalších 55 lidí v jiných autech či jinde v provozu.

Těmto faktům navzdory patří SUV mezi nejrychleji rostoucí a stále také mezi nejziskovější segmenty na trhu aut. V Evropě se staly nejprodávanějším druhem nových automobilů v roce 2015. Od té doby jejich podíl nezadržitelně roste:

____________

Na Linktree najdete všechny mé články, které uveřejňuji na pěti blozích, do kterých přispívám. V případě, že čerpáte z mé práce a chtěli byste vyrovnat energie - zde je možnost poslat mi libovolný finanční příspěvek na transparentní účet číslo: 2400493472/2010. Dar za dar. Když byste chtěli a mohli, prosím o podporu dvou našich hlavních neziskových projektů: Zpátky k jídlu můžete podpořit ZDE, Slušnou firmu ZDE.

Tomáš HajzlerLinkTreeFBIGLiYTZprávy ze životaKnihy 
Zdroj: Dobrý život ve stínu konzumní společnosti.