Rozhovor o svobodě ve škole

Mrkněte na další ze série letních gaučovo/lavičkových rozhovorů - tentokrát s Vláďou Dobešem z demokratické školy Donum Felix v Buštěhradě u Kladna. Téma svobody ve škole a fungování Sudbury modelu jsme se snažili pouze rozpovídat a chceme v něm pokračovat.

Jinak můj názor možná znáte: rodina a následně pak škola - jsou místy, kde se učíme žít, tj. i pracovat. Pokud nezměníme náš přístup k dětem, debaty o svobodě, zodpovědnosti či slušnosti v práci a v podnikání zůstanou pouze v akademické rovině.

Donum Felix se opírá o důvěru v děti a jejich potenciál. Vychází mimo jiné z modelu Sudbury (viz zde), který popisuje Peter Gray ve Svobodě učení, který jde v míře dětské svobody ještě dál než Summerhill.

Mimochodem v Donum Felix právě hledají nové kolegy - učitele, družináře a uvítají i dobrovolníky a středoškoláky. Máte-li zájem, ozvěte se Lucii Dobešové, tel.: 603 178 642; mail: dobesova.lucie22@gmail.com. Přijde mi, že v ČR není moc podobných projektů, kde by se člověk mohl zapojit v takové míře do budování svobody ve škole. 

V sovislosti s tímto rozhovorem se podívejte na přednášku Eudice Ben Or o fungování jeruzalémské Sudbury:

A tady povídání gurua svobodného učení Petera Graye, autora knihy Svoboda učení:

P.S.1: Dnes jsme poslali druhý buletin zpráv z dění okolo našeho knižního snažení o změnu toho, jak se u nás pracuje a podniká - ZDE. Jakékoli návrhy na zlepšení vítáni. V buletinech jsme nováčci.

P.S.2: Další rozhovory i mono-logické úvahy naleznete zde. Info o dětí okolo mých aktivit si objednejte přes občasný (cca 1 x měsíčně) newsletter a kalendář akcí, kdy je možné se potkat najdete tady.