Rozdávací knihovna

Při návštěvě Zapposu mě nadchla jejich knihovna. Pravda, už jsem o ní četl, ale sáhnout si na to, je něco jiného než o tom slyšet. Mají tam nějakých 30–40 titulů. Převážně na téma psychologie štěstí, komunikace, podnikání, spolupráce, leadershipu a svobody. Tedy o tom, na čem firma staví svůj úspěch. Jakýkoli zaměstnanec, dodavatel, odběratel i běžný návštěvník si může půjčit jakoukoli knížku. Co je na té knihovně neobvyklé je to, že knihy není nutné vracet.

Z pohledu Zapposu se ale nejedná o nějaké velkorysé mecenáščství či laciný benefit zaměstnancům. Je to vcelku promyšlená snaha, jak k lidem dostat informace o tom, jak funguje život a jak to v práci zařídit tak, aby většina lidí mohla od pondělí do neděle (Zappos funguje v režimu 24/7) dělat většinu času to, co je opravdu baví s lidmi, které mají rádi a navíc tak, aby za to dostali férově zaplaceno. Napadlo mě, že pokud by se i v našich firmách tato myšlenka uchytila, mohlo by to usnadnit a uspíšit změnu, o kterou usilujeme. A o to chci i požádat. Pomozte nám nalézt firmy dostatečně velkorysé na to, aby svým lidem nabídly knihy zadarmo a dostatečně odvážné na to, aby do své knihovny zařadili i naše knihy o svobodě v práci.

Jak vidíte a jak jsem psal, Zapposo–knihovna obsahuje pouze tituly, které vysvětlují širší souvislosti svobody v práci. Přínosem je to, že zaměstnanec (+ dodavatel, zákazník nebo jenom fanoušek firmy) získá zdarma skvělou knížku a Zappos tak dalšího člověka, který ještě lépe rozumí a fandí tomu proč firma dělá, co dělá. Na knihovnu navazují kurzy, přednášky či projekty, které násobí efekt přečtení knihy.

Pro cyniky a pesimisty: Pouze jednou v historii došlo k tomu, že zaměstnanec systém zneužil. Zjistilo se, že prodává knihy z knihovny na E–Bay. Byl to logicky šok, atak na důvěru, na které tyto systémy stojí. Po dlouhé debatě co s tím, napsal CEO firmy Tony Hsieh e–mail všem zaměstnancům, kde otevřeně popsal, co se stalo. Firma se s vykutáleným prodejcem firemních knížek okamžitě rozešla a každá kniha má od té doby uvnitř samolepku s logem Zapposu. Myslím, že krásná ukázka toho, jak reagovat na porušení důvěry.

Občas se stalo, že některý z návštěvníků si nabral „kamión“ knih. A tak bylo nutné přijít s prosbou o to, aby si člověk vždy „půjčil“ pouze jednu knihu. Všimněte si formy té věty. Bez zákazů, příkazů či nařízení. Čistá prosba, která lidem nechává prostor se svobodně rozhodnout.

Součástí knihovny je i police s dvě Zapposo–tituly – Štěstí doručeno od CEO Tonyho H. a Culture Book, kterou Zappos vydává každý rok a kterou spolutvoří praktický každý zaměstnanec. Pokud chcete kopii zdarma, myslím že vám jednu s radostí pošlou.

Na závěr cítím potřebu připomenout (si), o co tu vlastně usilujeme. V kostce – přijde mi velmi nemoudré trávit pondělí až pátek od šesti do šedesáti pěti let věku děláním toho, co nás nebaví, abychom si vydělali na to, co nás bude bavit večer po práci, o víkendu, na dovče či jednou na penzi. Díky příkladům z celého světa víme, že je možné si zařídit doslova sedmidenní víkend a strávit tak většinu života děláním toho, co má hluboký smysl a co nás pohlcuje tak, že se ani nepotřebujeme dívat na hodinky či se pozastavovat nad tím, co si o nás myslí druzí. Naše tři knihy jsme vydali právě proto, abychom tuto myšlenku dostali k co možná nejvíce lidem. Myšlenku rozdávací knihovny považujeme za jeden z nejfunkčnějších nápadů, který by nám v tom mohl pomoct. Pomozte nám tak prosím nějaké takové knihovny založit také v českých a slovenských firmách, ať máme i místní příklady. Myslím si totiž, že je lidskou přirozeností učit se nápodobou. A není nápodoby bez příkladů. Díky!

Prosím, diskutujme a nápad šiřme i na Facebooku či Twitteru.