Zaveďte pravidlo tří minut

Zaveďte pravidlo tří minut

Foto: komati039

Možná jste zažili ten pocit, kdy po deseti hodinách odcházíte z práce vymačkáni jako citrón a kdyby se vás někdo zeptal, co se vám ten den podařilo, nejspíš byste zalapali po dechu. Já takových dní zažil nespočet.

Podle Glorie Mark se náš pracovní čas neskládá ze dnů, ale z minut, které jsou rozloženy do dne. Podle jednoho z fascinujících výzkumů, které se svým týmem provedla, vyplývá, že nad jednou záležitostí strávíme v průměru tři minuty, než nás někdo nebo něco vyruší. Člověk má pocit, že sedí půl dne před počítačem a plně koncentrovaný se věnuje prioritě dne. Podle Markové to však není pravda. Půlden se ve své podstatě skládá z krátkých chvil koncentrace, které jsou přerušovány příchozími e–maily, telefonáty, kolegy a vlastními myšlenkami.

Zajímavé zjištění je také to, že lidé se sami vyrušují zhruba tak, jak je vyrušuje okolní prostředí (v průměru 44 % důvodů pro přerušení práce a přeskočení na něco jiného nepřicházelo zvenku). Fakt, co se týče vyrušování, je ten, že člověku trvá v průměru tři minuty, než se zahloubá a je schopen se plně koncentrovat. Teprve při plném soustředění na konkrétní úkol dokáže podat maximální výkon a využít tak svůj potenciál. Zároveň však trvá opět přibližně tři minuty, než o soustředění nadobro přijdeme.

Pracovní den se ve své podstatě skládá z krátkých chvil koncentrace, které jsou přerušovány příchozími e–maily, telefonáty, kolegy a vlastními myšlenkami.

Vědoma si tohoto faktu, spousta týmů i firem zavádí tzv. pravidlo tří minut. To jim pomáhá řešit těch podstatnějších 56 % vyrušování, která přicházejí zvenku. V praxi to znamená, že když kolegu vyruším s rychlou otázkou–odpovědí, probereme to na místě. V případě, že se jedná o něco složitějšího, domluvíme si schůzku. Tříminutové pravidlo jsme léta praktikovali v hangáru na Vyskočilově ulici v Praze, kde sídlí GE. Musím říci, že jenom díky tomu jsem se dokázal v tom davu stovek lidí soustředit.

A tak jestli chcete z práce odcházet s odškrtaným seznamem úkolů, a navíc se slušnou zásobou šťávy k vymačkání (viz metafora citronu výše), pravidlo tří minut může být účinným lékem. Okuste ho a podělte se o zkušenosti.